rosół z kury - 255 przepisów (strona:10/17)

Pomysł na… rosołowe tartaletki 184

czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa.  Były więc już  warzywne kołduny(...)TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła

gutfut
Tradycyjny polski rosół 329

być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem

Kulinarne przygody Gatity
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 159

substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). Na końcu rosół doprawić do smaku, posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki, koperku i lubczykiem. Makaron umieścić w miseczkach i zalać rosołem

Di gotuje
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 329

pieczonego kurczaka. Codziennie przez tydzień będziemy też wrzucać szczegółowe przepisy na te dania. Orientalny rosół a la zupa pho na bulionie z kości Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno(...)liczcie na esencjonalny rosół z wielkimi oczkami złotego tłuszczyku (za wyjątkiem gęsi – tu rosołek może być tłusty). Uzyskacie pyszny, ale odchudzony rosół. Nie wlewajcie też do garnka dużo wody. W przeciwnym wypadku powstanie bardzo rozwodniony bulion. Jeśli chcecie ugotować bardziej treściwy rosół, dorzućcie do garnka jeszcze dwa surowe skrzydełka z kurczaka. Przepis na rosół orientalny a la zupa

Niedzielny kucharz
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 341

solidne i smaczne obiady. Na przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina

Niedzielny kucharz
Rosół żołądków i kurczaka 210

Bardzo lubię żołądki, jak gotuje rosół i jest 1 żołądek to zawsze się o niego” bijemy” Żołądki oczyścić i przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić żołądki do garnka i zalać wodą, tyle żeby były przykryte. Zagotować i gotować minutkę. Przelać żołądki przez durszlak i przelać zimną wodą. Pokroić żołądki na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, pokrojoną marchewkę, korzeń(...)obsmażyć na suchej patelni. Lekko zarumienioną dodać do garnka.Pałki kurze umyć, oczyścić i dodać do garnka. Część natki pietruszki wrzucić do garnka i po ugotowaniu rosołu wyrzucić. Zalać wodą, zagotować. Zdjąć szumy jeśli się utworzą. Natychmiast zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować bardzo wolno na malutkim ogniu. Rosół zawsze trzeba gotować na bardzo wolnym

Kuchnia Pokoleń
GALARETKA DROBIOWA 315

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska  z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście(...)Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w  krążki, układamy na dnie małej salaterki

Z Majeczką w kuchni
rosół z makaronem wałkowanym... 187

włoszczyzna, 5 sztuk ziele angielskie, 3 sztuki liście laurowe, 2 łyżki kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba natka pietruszki, - ile potrzeba makaron w niedużej ilości wody zagotować kurę rosołową i szponder wołowy - wodę wylać i opłukać mięsa teraz wlać wody ile potrzeba, dodać mięsa, obraną włoszczyznę dodać ziele angielskie i liście laurowe - na niedużym ogniu gotować(...)koniec gotowania wsypać kucharek, pieprz mielony, do smaku dodać magę kucharka makaron wałkowany 4-jajeczny gotować wg zaleceń z opakowania - makaron jest smaczny i prawie jak domowy podać gorący rosół z makaronem, kawałkiem mięska, marchewką, natką pietruszki......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na Rosół Drobiowy 269

dodaję do rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki i kawałek kapusty włoskiej. Ale i tak jestem pewna że każdy rosół jaki ugotujemy i tak jest tym najlepszym bo ugotowanym przez nas samych. Będziemy potrzebować: 3 litry wody 1 kura rosołowa lub kurczak o wadze około 1,2 kg (mogą być również kawałki kurczaka) warzywa: marchew – około 200 g pietruszka(...)pietruszki przyprawy: 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz jeżeli lubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Rosół z przypalaną cebulą 224

Pyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak...  Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :) Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka(...)myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy obrane warzywa do gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele

Aga w kuchni
Kurczak i warzywa w bulionie 211

jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa

Buniabaje w kuchni
Rosół z kurczaka z Makaronem Międzybrodzkim 226

zamknięte okno. Na ciepłe grzejniki jeszcze za wcześnie, więc pomyślałam, że dobrze byłoby rozgrzać się tradycyjnym domowym rosołkiem. Ponieważ prawdziwa wiejska kura akurat w tym momencie była dla mnie nieosiągalna, na szybko zorganizowałam bazarowego kurczaka. Wiem, że rosół teoretycznie każdy ugotuje, ale w praktyce różnie to bywa. Właśnie przypomniała mi się książka Piotra Galińskiego „Taniec z garami – kuchnia

Kuchenne zapiski Edyty
Rosół wołowo-drobiowy z chili 314

wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze(...)indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy

Zasmakuj Kuchni
KURZĘCE CYCKI W POTRAWCE 193

Potrawkę robię zazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie

Walijskie Pichcenie
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 301

Czasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby(...)wiem, że wymaga takiej a nie innej ilości przypraw, nie będzie za słone czy przepieprzone. Jeśli nie jesteście pewni jakiej ilości przypraw wymaga Wasze mięso, bo gotujecie zupełnie inny rosół – dodajcie najpierw połowę ilości z przepisu, a potem do smaku dodawajcie więcej.   Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy – ziołowy pieprz, zielona czubryca i kozieradka świetnie podbijają smak delikatnego, drobiowego

Karo in the Kitchen