święto szlachetnej gęsiny. Dlatego zachęcam wszystkich do sięgania po ten pyszny drób nie tylko od święta, do przygotowywania nie tylko pieczonej gąski ale także innych pysznych dan, chociażby rosołu z klopsikami gęsimi. Dzisiaj w wersji śląskiej, czyli po naszymu jako nudelzupa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikproponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej(...)wrzenia i nadal gotować bardzo delikatnie. Gdyby okazało się, że zaczął nam gotować się zbyt mocno, wtedy można wlać odrobinę zimnej wody. Wbrew obiegowej opinii nie spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają
Codzienna kuchnia niecodziennawoli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne(...)wpis;) Składniki (na ok 40 sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo
Obiad gotowyDużo pracy przed świętami? zachęcam zatem do ugotowania szybkiej i smakowitej zupy pomidorowej. Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko. Podałam zupę z marchewką, polecam. Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegranatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła Majonez Zupy: rosół z gęsi
Proste PotrawyGotowałam rosół na perliczce - jest wyjątkowo smaczny. Zostało mi sporo gotowanego, perliczego mięsa. W ten sposób powstał pasztet. Nie jestem pasztetowym specjalistą, pasztety robię rzadko, mimo iż bardzo je lubię. Tym razem udało mi się spisać kolejność działań, a że pasztet wyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam(...)aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę
Stare Garymusi eksperymentować z rosołem samodzielnie, aż dojdzie do subiektywnie zadowalających rezultatów. Ponieważ zwykle przygotowuję rosół z kury, więc na niej bazuje poniższy przepis. Jednak technicznie rzecz biorąc rosół z wołowiny, gęsi czy perliczki gotuje się z grubsza tak samo. Będzie się on nieco różnił smakiem, kolorem i czasem gotowania, ale nadal będzie to rosół. Więcej na ten temat znajdziecie
Kulinarna Pokusapodróż po mazowieckich smakach. Wiodącym produktem był bardzo popularny na tych terenach ziemniak. Rozpoczęliśmy sałatką ziemniaczaną z ogórkiem kiszonym. Następnie otrzymaliśmy ziemniaka w aromatycznym rosole z plastrem gęsi i szczypiorkiem Placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Cepeliny z kapustą i grzybami polane cebulką na maśle. Babka ziemniaczana (rejbak kurpiowski) pieczona w piecu chlebowym Słynne przecieraki ze skwarkami i wiejskim
królestwo garówBardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i skrzydła gęsi też pomyślałam o pierogach, ale bałam się, że tych kawałeczków będzie zbyt mało.Gdy rosół był gotowy obrałam kości z mięsa. Okazało się, że nazbierała się ich pełna a nawet czubata miseczka pojemności 1/2 litra więc może
Smaczna PyzaGospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć(...)Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami
Food Squaresmaku. Przesmażoną przekładamy do garnka z rosołem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją tak długo aż stanie się szklista, nie potrzebuje rumienienia. Dodajemy do niej czosnek i smażymy jeszcze chwilę razem, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozgrzewamy gęsi smalec – wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy(...)/waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki – same oberwane listki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenwykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam! Składniki: korpus z piersi gęsi 1 cebula sól, pieprz 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)godziny cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym makaronem. Po przepis na makaron zapraszam tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 200 g suszonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego
Marder&Marder ManufactureSprawdź inne wyszukiwania: