Krem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie. Do zrobienia kremu potrzebujesz - 1/2 litra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 2 cukry waniliowe - żółtko jajka - 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny. Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka
Pasje JolkiZebrałam dla Was przepisy znajdujące się na moim blogu , które śmiało można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :) Rolada waflowa z bananem Wyśmienitki Łatwy makowiec Ciasto serowo - jabłkowe Ciasto jabłkowo - budyniowe Ciasto " Wiśniowy szyk" Placek Iłowiecki Piernik z herbatą Sernik gotowany Wafel z mlekiem w proszku Cytrynowiec Shrek - zielone
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarazie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego
charlotte gotujeobsypaną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną margaryna, posypujemy posiekaną czekoladą i rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę, pamiętając aby zostawić od siebie dość spore odstępy. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na jakieś 20-30min. Pieczemy
charlotte gotujewyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie
charlotte gotujeŚwietny pomysł na pyszny i niskokaloryczny obiad. Rolada z piersi kurczaka, z gruszką konferencją, młodą cukinią i pieczonym czosnkiem. Co tu dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka - 2 gruszki konferencje - 1 młoda cukinia - czosnek - oliwa z oliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą
SMYKWKUCHNIPiernik z herbatą Roladki z łososia Tagliatella z sosem grzybowym
W kuchennym oknie EwyDostałyśmy jasny komunikat od męskiej części domowej załogi -"Chcemy mięsa!". Chcieli, więc dostali. Zamysł był na roladki, ale... kobieta zmienną jest, więc wyszły nam koperty (?), kieszonki (?), coś z farszem w każdym razie. Jak zwał, tak zwał, grunt, że wyszło pyszne. W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja
Wypisz WymalujSerek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć odrobiną posiekanego koperku
Z miłości do słodkościzawsze problem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości) 1 jabłko 3 łyżki octu winnego sól do smaku cukier
Walijskie Pichceniewodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut
Walijskie PichcenieDawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych . Ich ciemny kolor i wyraźny smak dobrze harmonizuje z chudym mięsem. Całość dopełnił wyrazisty, kremowy sos . To było pyszne danie. Wpis dołączam do wydarzenia na Facebooku - Farsz Niepodległości 2014 ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNiedzielny obiad wcale nie musi kojarzyć się z nudnym schabowym. Można podać go w trochę innej wersji - zawijany z dodatkami w środku. Tak przyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy ½ czerwonej papryki ½ cebuli 4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego wykałaczki olej
Złote przepisyWyjmujemy, mieszamy do rozpuszczenia pianek. Wylewamy wszystko do prostokątnego naczynia np żaroodpornego, delikatnie wysmarowanego olejem i czekamy aż się zetnie. Brzegi odkrajamy ostrym nożem i zwijamy w roladę. Kroimy na dogodne dla nas kawałki i gotowe! Smacznego
Malinowe Pocałunki