roladki - 9750 przepisów (strona:508/650)

Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 136

się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut

Food Square
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 191

opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez) Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na glazurze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut

Food Square
Quiche z figami i kozim serem 136

Przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 5-6 świeżych fig 200 g koziego sera w roladzie oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz Jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody

Food Square
Sałatka wielowarzywna 226

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna. Skład: -kapusta pekińska -papryka -ogórek -pomidor -cebula -majonez bądź olej -przyprawa warzywko -jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy        Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkę Przyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.    Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Chleb z boczkiem 221

dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Ostrym nożem nacinamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem

Maminek kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 174

Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, następnie wałkujemy prostokąt o grubości około 4 mm. Rozkładamy farsz, zwijamy w roladę i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 166

podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed podaniem możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki cynamonowe 175

mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 4 mm. Na cieście rozsmarowujemy cienko przygotowane nadzienie cynamonowe. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 162

wystygnięcia.  Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sushi maki z ogórkiem i surimi 183

część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem

W poszukiwaniu inspiracji
Makowiec zawijany 689

podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 29cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i wstawić je do nagrzanego piekarnika.     9. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Strucla makowa krucho - drożdżowa 361

makową. 3. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym białkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut

Apetyczna babeczka
Domowe pieczenie 208

podzielić na 4 części.  Pierwszą rozwałkować na prostokąt grubości około 2-4 mm, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, dokładnie rozsmarować cytrusową posypkę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 1,5-2 centymetrowe kawałki. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. 10-15 minut. Tak samo postąpić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1409

się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny oboje mieliśmy być w domu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche

Pożeraczka, czyli raz adobrze