roladki - 9750 przepisów (strona:492/650)

Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 131

mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy plasterki jabłek i posypujemy je cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon (jak na roladę), kroimy je wzdłuż na pół. Końce łączymy ze sobą i przeplatamy na przemian obie części ciasta. Formujemy wianek. Delikatnym, ale zdecydowanym ruchem przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

My simple kitchen
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 147

Lubię dużo farszu w roladkach, czasami nadziewałam też kotlety mielone, ale zawsze wypełnienia było jak dla mnie zbyt mało. I tak zrodził się pomysł na gniazdka z mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g

Szefowa kuchni
Pierś z kurczaka z szynką i serem 212

panierowania Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje. Lekko roztłuc i posypać solą oraz pieprzem. 2. Na każdą porcję ułożyć plaster sera i szynki. 3. Zawinąć roladki 4. Mięso zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce. 5. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu

A Ty Smakuj Mnie
Rolada makowa 215

Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą. Piec w 170-180 st. przez 1h. Przez ostatnie 10 minut zwiększyć temperaturę do 200 st. by ciasto ładnie się przyrumieniło  Masy makowej wyszło

pyszne zdrowości
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 154

miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka żółtkiem, skrapiamy miodem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chickenrollki czyli ... 246

kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam oliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw

Mechanik grilluje
Paluch we włoskim stylu 164

Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
Szaszłyki na raz 252

kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz szpilki do rolady lub małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie

My Chcemy Jeść
Roladka łososiowa 195

małym ogniu około 4 minut, aż zmięknie. Następnie zdjąć z ognia, zblendować i podzielić: 2/3 i 1/3. Mniejszą część odłożyć na później. Kolejno należy zająć się naszym ciastem na roladkę.  Do 2/3 szpinaku należy dodać mąkę i mleko, następnie zmiksować całość blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanej

Garniec Magalie
Roladki z bakłażana 156

cukrem.  Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni z termoobiegiem. Mięso zawijamy w plastry bakłażana. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na sosie układamy roladki, zalewamy pozostałością sosu. Posypujemy pozostałym serem grana padano.  Wkładamy do piekarnika na nie więcej niż 30 minut.  Bon appetit!  Oryginalny przepis: Karol Okrasa

Garniec Magalie
Spaghetti po sycylijsku 241

łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek  Opcjonalnie: 2 żółtka Wykonanie: Bakłażany należy pokroić w talarki i kolejno postępować z nimi jak w przepisie na roladki . Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać

Garniec Magalie
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 177

Bardzo rzadko robię słodkie rolady, sama nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli już zdarzyło mi się je zrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu

Made By Mom And Son
Roladki puree w andrucie 125

utrzeć na pulchną masę, następnie przyprawić do smaku według upodobania. Dobrze ciepłe puree nakładać na andruty,   na brzegu położyć pętko obranej ze skórki kiełbasy i zwijać powoli jak rolady. Położyć do lodówki aby się schłodziły, po czym ucinać nożem porcje, moczyć z obydwu stron w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju

Tradycyjna Kuchnia
Rolada drobiowa z żurawiną w galarecie 186

Domowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały do smaku 2 litry drobiowego rosołu 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Mięso opłukać i zmielić. Dodać jajko, kaszę mannę, żurawinę i przyprawy do smaku. Tak przygotowane składniki wyłożyć na (wcześnie wygotowaną) ściereczkę lnianą. Zwijać tworząc

Tradycyjna Kuchnia