roladki - 9750 przepisów (strona:134/650)

Rolada ziemniaczana 265

dookoła jest tak absorbujące, że na włączenie komputera brakuje czasu... Dobrze, że chociaż zdjęcia robię regularnie:) W kolejce czeka mnóstwo przepisów,  już sprawdzonych :)  Na pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa(...)miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy podsmażone wcześniej pieczarki.  Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu

Lawendowe Niebo
Kotlet Devolay (de volaille, kotlet po kijowsku) 251

kotlecie wałeczek z masła i ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kotletami. 3. W jednym głębokim talerzu umieszczamy mąkę, w drugim rozmącone jajko, a w trzecim bułkę tartą. Roladki obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na 40 minut. 4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (powinno być go tyle, aby przykrył(...)roladki mniej więcej do połowy). Roladki smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :) Uwagi: Do środka roladek możemy również dodać pietruszkę lub koperek

My Culinary Art
Roladki drobiowe z płatkami owsianymi 174

Jeśli nie macie już pomysłu na obiady, polecam takie proste i szybkie drobiowe roladki:) Nadziewam je płatkami owsianymi i wędliną. Używam wędzonej wędliny, co nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze.  Składniki:   500g filetu z kurczaka,  2 łyżki masła(...)spiąć wykałaczką.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki

Z miłości do słodkości
Rolada schabowa z szynką i serkiem Fromage, pieczona w rękawie. 207

Dzisiaj propozycja dania mięsnego, czyli schab zwijany z szynką i serkiem pieczony w rękawie. Rolada nadaje się na zimno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu aby ją przygotować :)Do rolady użyłam musztardy  Parczew . Jeśli przepis Wam się podoba to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg schabu 2 cebule około(...)pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie smarujemy cienką warstwą musztardy i układamy plastry szynki, na szynce rozkruszamy serek Fromage.Mięso ściśle zwijamy w roladę, boki można spiąć wykałaczką. Do naczynia w którym będziecie piec przekładamy roladę, oprószamy resztą bazylii, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch i po bokach mięsa kruszymy kostki mięsne. Cebulę obieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 203

wyrównaj brzegi, tworząc prostokąt. Całość pieczemy w temp 120 stopni, dół + termoobieg, przez 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu(...)jakiś czas sprawdzaj czy masa już zaczyna tężeć, jeśli twoje produkty były z lodówki, to masa zacznie bardzo szybko tężeć. Jak masa już będzie wystarczająco gęsta aby wypełniać roladę kokosową, zaczynamy działać. Roladę delikatnie rozwijamy tak aby nam się nie połamała, wypełniamy masą truskawkową i rolujemy, całość owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na minimum 3- 4 godziny do lodówki

SMYKWKUCHNI
ROLADKI Z KURCZAKA Z BAZYLIOWYM PESTO I ORZECHAMI 294

ROLADKI Z KURCZAKA z bazyliowym pesto to wspaniała przystawka, ale... Artykuł ROLADKI Z KURCZAKA Z BAZYLIOWYM PESTO I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Roladki z camembertem i żurawiną 236

Kolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko(...)solą i pieprzem. Serek camembert przekroić na 4 paski. Na każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo

Monia miesza i gotuje
Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem 480

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem... Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego żółtego sera sól, pieprz ew. przyprawa do kurczaka Z podanej porcji wychodzi 6 roladek + ew. dwie polędwiczki. Pierś myjemy, oczyszczamy. Dzielimy na połowę. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, najlepiej z płaską końcówką przez folię spożywczą(...)mięsa. Powstały płat mięsa, posypujemy przyprawami, posypujemy startym serem i pieczarkami. Nie za dużo co by się nie rozwalało. Zwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie

Pelusiowa Kuchnia
Roladki schabowe z kiełbasą 234

Roladki mięsne, nadziane mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką(...)odstawiamy na 30 minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku.  3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 215

także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli(...)jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 189

Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą(...)ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem.  Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada czekoladowo-orzechowa 167

ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy(...)zrobić cienki rulon długości rolady wstawić do lodówki schłodzić .Schłodzony rulon włożyć w środek rolady zwinąć, resztą masy udekorować roladę.Wystawić w chłodne miejsce. Smacznego

kgwjanczewo
Roladki z serem pleśniowym i papryką 292

Fajna alternatywa dla smakoszy roladek.  Wariant śmietany, papryki i sera pleśniowego najbardziej mi odpowiada. Gdy tradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis  ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka kostka sera pleśniowego 1 papryka czerwona 250ml śmietany 30% opcjonalnie: mąka, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Piersi kroimy na 4 płaty.Paprykę kroimy w paski, tak samo postępujemy z serem(...)oprószamy solą i pieprzem. Następnie na brzegu mięsa układamy paprykę i ser- mięso mocno zwijamy w rulon. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gdy roladki będą zrumienione, tłuszcz odlewamy. Roladki zalewamy śmietaną, doprawiamy solą. Jeśli zostaną nam kawałki sera pleśniowego, również je wsypujemy do sosu. Dusimy na małym ogniu do zredukowania sosu

Garnkowe fanaberie
Wyniki konkursu z firmą Brześć 177

Wybrała trzy osoby, a ja spośród tych trzech...dokonałam trudnego wyboru- wybór jednego zwycięzcy jest zawsze trudny! Oto nagrodzona osoba i jej przepis Aneta Ma,Wr Zapiekana z parmezanem rolada naleśnikowa z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką. Naleśniki: - 2 jajka - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej - 2 szklanki mąki - szczypta soli - olej rzepakowy do smażenia(...)Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z kurczaka z musztardą gotowane na parze 325

razu nadmienię że roladki można przygotować w 2 wersjach- piekielnie ostrej z musztardą rosyjską (przynajmniej moja jest baaardzo ostra) jak i delikatnej z normalną musztardą stołową lub sarepską. Czas operacji 30-40 min bo luby krzyczał od południa że chce obiad od razu po pracy bo jest głodny :) A jaką przyjemność miał że takie dobre i w dodatku tylko jeden(...)wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę, na sito wkładamy marchewkę i fasolkę, przykrywamy i gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy roladki na talerz, wyciągamy wykałaczki i kroimy w grube plastry. Roladki

Piekielna Kuchnia Pati