roladki - 9750 przepisów (strona:102/650)

Rolada z jesiotra 167

Jesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego   jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów(...)bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym  pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz sól do smaku, następnie wkładamy owiniętą w gazę roladę. Gotujemy na bardzo

kgwjanczewo
Rolady w modrej kapuście 218

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki(...)cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą.    Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy.    Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady.    Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa. Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy

Maminek kulinarny
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 191

tłuszczu - rób to szybko, aby mięso zamknęło się i delikatnie zarumieniło rozgrzej szybkowar, na dnie szybkowaru rozpuść dużą łyżkę masła na gorący tłuszcz w szybkowarze przekładaj podsmażone rolady (upewnij się, że tłuszcz jest rozgrzany, inaczej rolady mogą przywrzeć do dna garnka) tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów na patelni możesz przelać od razu do rolad lub podkręcić(...)rozcieńczyć czerwonym, wytrawnym winem (ok. 100 ml), odparować i dopiero wtedy przelać do rolad Sos cebulowy Składniki 1 i 1/2 cebuli, obierz i pokrój w plasterki 1 i 1/2 łyżki bułki tartej zimna woda, prawie do wysokości rolad w garnku (jeżeli chesz więcej sosu, dodaj więcej wody, cebuli i bułki tartej) 1 spora łyżka masła sól i czarny pieprz

Szybko Szybkowar
Rolada kokosowa 183

pierwszy, gdy robiłam roladę kokosową korzystałam z przepisu, bodajże z „Poradnika Domowego”. Przez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec. Składniki na ciasto: - 500 g herbatników petit beurre - 120 g masła - 1 szklanka mleka kokosowego - 5 łyżek kakao - 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa: - 320 g wiórków(...)dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam ją polewą

mojewypiekiinietylko
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 538

dość szybka potrawa. I tutaj pojawia się pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem(...)między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;) Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę. Zwijamy ją podobnie jak krokiety: brzegi lekko do środka, a potem rolujemy. Mniej więcej tak: na zdjęciu nie wgląda to zbyt artystycznie, ale gwarantuję Wam, że zwinięte jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
ROLADKI Z SEREM I SZYNKĄ 314

Drobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladki Składniki: 70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek) 8 plastrów massdamera cienko krojonego 8 plastrów szynki sól,pieprz panierka; bułka tarta  1 jajko wykałaczki do spięcia roladek Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy wzdłuż(...)cienkie plastry.Z obu stron oprószamy solą i pieprzem.Na każdy plaster kładziemy plaster wędliny,na to plaster sera. Ciasno zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku a  nastepnie w bułce tartej.  Smazymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Wyciągamy wykałaczki

Z Majeczką w kuchni
Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym 135

jedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki: Roladki: 1 kg szynki wieprzowej 1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g) 1 słoik czarnych oliwek (290 g) sól pieprz Sos bazyliowy: 2 pęczki bazylii 200 g jogurtu naturalnego 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soku(...)cytryny sól pieprz szczyptę cukru Przygotowanie: Roladki: Szynkę kroimy w poprzek włókien w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Suszone pomidory i czarne oliwki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz nakładamy na rozbitą szynkę i zwijamy roladki. Obwijamy bawełnianą nicią lub szpikulcami do mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach

Oryginalny smak
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 162

Roladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać…   Składniki: Roladki: 1 duża pierś z indyka (około 800 g) 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia(...)sera gorgonzola 200 ml słodkiej śmietanki 18 % 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki wytrawnego, białego wina sól biały pieprz Przygotowanie: Roladki: Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz

Oryginalny smak
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 399

Zainspirowana jednym z programów w kuchni+ postanowiłam zrobić roladki schabowe z szynką parmeńska.  Tylko same roladki z szynką wydały mi się trochę "ubogie", więc postanowiłam pokombinować, aby farsz był bogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa szynka została przykryta zielonym musem z brokuła i boczku (obawiałam się, że sam brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną marchewką(...)Wybór by trafny.  Roladki wyszły bardzo smaczne a brokułowy mus zrobię na pewno jeszcze nie raz jako dodatek do II dania (np. jajka sadzonego), bo z dodatkiem przesmażonej na maśle cebulki i drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-) Składniki: 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki parmeńskiej 1 brokuł 1 marchewka 1 cebula kawałek boczku musztarda przyprawa do wieprzowiny pieprz

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe z piekarnika 757

Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić ze schabu, to polecam oto takie roladki Roladki schabowe z piekarnika SKŁADNIKI: schab b/k- 1 kg pieczarki- 0,5 kg papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej sól i pieprz koncentrat pomidorowy- 1 łyżka cebula -1 szt tłuszcz  PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko.  Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić(...)cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem.  Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.  Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia

Kuchnia Danusi
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 239

może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki(...)konserwowe 1/2 cukinii 1/2 papryki przyprawy: zioła prowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą

Ratunku obiad
Koreczki z tortilli z łososiem i pastą awokado 60

Koreczki z tortilli z łososiem i pastą awokado Kolorowe i bardzo smaczne roladki z placków tortilli, które robią furorę na każdym przyjęciu. Polecam!     Składniki: 5 placków tortilli (u mnie tortille w różnych kolorach (smakach) ale można użyć tylko tych tradycyjnych) 100g łososia wędzonego 2 garści rukoli kawałek czerwonej papryki kilka cienkich plasterków żółtego sera (u mnie gouda mierzwiony(...)żółtego sera, garść rukoli i kilka paseczków papryki *** *** Całość ciasno rolujemy i układamy obok pozostałych ruloników *** *** Cały placek tortilli smarujemy serkiem *** *** Na jednym końcu placka układamy trzy wcześniej przygotowane roladki *** *** Wszystko razem ciasno rolujemy. Drugą taką samą roladkę tworzymy z pozostałych składników *** *** Obie roladki zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie odwijamy

Blog z Apetytem
Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami 108

Super pomysł na wyjątkowy i pyszny obiad! Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami z dodatkiem dżemu żurawinowego. Aromatyczne, delikatne i cudowne w smaku! Artykuł Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Tortilki 2 w 1 – super przekąski na przyjęcie! 65

Tortilki 2 w 1 – super przekąski na przyjęcie! Bardzo łatwe, szybkie i mega efektowne koreczki. Roladki z tortilli lubią chyba wszyscy i zawsze w mgnieniu oka rozchodzą się na każdej imprezie. Robi się je naprawdę ekspresowo, a efekt wow jest murowany! Polecam! Użyłam placków tortilli pszennych i pomidorowych, które kupiłam w popularnym markecie, jeśli jednak nie uda Wam się(...)konserwową *** *** Całość ciasno rolujemy *** *** Trzecią tortillę ( znowu pszenna) smarujemy serkiem i obsypujemy porwaną na kawałki sałatą *** *** Na sałacie układamy dwie poprzednio zwinięte tortilki *** *** Całość zwijamy w ciasny rulon *** *** Drugą roladkę przygotowujemy w taki sam sposób, ale ja tym razem zamieniłam placki i użyłam dwa pomidorowe i jeden pszenny. Obie roladki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum jedną godzinę

Blog z Apetytem

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję