roladki z sosem - 1007 przepisów (strona:38/68)

MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM 224

uznacie,że sos jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z    j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
Pieczone roladki z piersi kurczaka 207

marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego

Pyry na Gaz
Cukiniowe szaszłyki z serem Korycińskim okraszone olejem rzepakowym. 138

zwijamy i nabijamy na długą wykałaczkę. Wszystkie te czynności wykonujemy do wykończenia składników. Na wykałaczkę wchodzi ok 3-4 roladki. Gotowe szaszłyki z cukinii ponownie skrapiamy olejem rzepakowym i grilujemy po kilka minut z każdej ze stron. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym, ziołowym.... pieczywem. Ja uwielbiam je w czystej wersji

Malinowe Pocałunki
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 173

ułatwia formowanie) - 2 woreczki 4 łyżki octu ryżowego 3-4 listki sushi nori 1 łyżeczka wasabi 1/2 małej cukinii zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 serka kremowego do podania: sos sojowy Ryż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentu zagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmuję z woreczków, mieszam z octem ryżowym(...)jednej ręki farsz. Mocno dociskam, posługując się w tym celu matą bambusową. Następnie delikatnie rozwijam matę, wyciągam "roladkę" i kroję ją na średniej grubości plastry, przy użyciu naprawdę ostrego noża (inaczej zamiast kroić, będzie rozgniatał i wszystko nam zepsuje).  Podaję z sosem sojowym. SMACZNEGO! Zdjęcia - etapy zawijania - pochodzą stąd: źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html . Niestety nie miała możliwości sama sfotografować

W kuchni Karmel-itki
Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 161

opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański obiad po śląsku 963

papryki słodkiej.  Kiedy wywar się zagotuje wrzucamy kotlety i na lekkim ogniu gotujemy przez 7 min.  3. Odcedzamy kotlety nie wylewając wywaru, to będzie nasza baza na sos.  4. Kotlety sojowe miksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy. 5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki(...)boki lekko do środka.  7 Tak przygotowane roladki wykładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Roladki posypujemy lekko solą ziołową, pieprzem i papryką słodką i polewamy lekko olejem czosnkowym.  8. Wstawiamy do piekarnika 190 stopni na 30 min. Wyjmujemy kiedy góra będzie spieczona.  Sos al'a pieczeniowy 1. 2 cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki, najpierw lekko poddusić

Mój pomysł na
Zapiekane roladki schabowe FIT 791

pieczenia, bez pośpiechu możemy ugotować ryż, kaszę, czy ziemniaki oraz przygotować smaczną surówkę. Poza tym przygotowanie roladek nie wymaga ogromnej ilości tłuszczu, nadmiar tłuszczu z mięsa wytapia się podczas pieczenia, pozostawiając mięsko soczyste i kruchutkie, ani nie podajemy ich w gęstych, zawiesistych sosach, stąd śmiało możemy nazwać je FIT! Spróbujecie? Składniki: – 400-500g schabu bez kości(...)posypujemy paprykami, solą i pieprzem. Przy dłuższej krawędzi układamy plaster szynki, słupek sera i ogórka. Zawijamy chowając krótsze krawędzie do środka (tak, by roztopiony ser nie wypłynął nam z roladki) i dalej zawijamy ciasno wzdłuż dłuższej krawędzi, tak jak był ułożony ser i ogórek. W razie potrzeby, wbijamy wykałaczki tak, by roladki się nam nie rozwinęły. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy

Be Fit Be Strong
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 151

koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki  z chili. Uwielbiam owoce morze i te dwa dania bardzo mi smakowały. Jednym

Kulinarne przygody Gatity
ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ 122

Chwilę podsmażamy aby kapusta nie przypaliła się. Na kotlet nakładamy farsz i formujemy roladki. Spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut. Doprawiamy sos vegetą i zagęszczamy mąką. Jeszcze chwilkę gotujemy. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka 278

tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 duża papryka czerwona 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do rozdrabniacza, dodać majonez i zmiksować. Masę przełożyc do miseczki. Dodać paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Masą posmarować tortille i ściśle zwinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąc

Monia miesza i gotuje
Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark 148

blogu, ale mam całkowite urwanie głowy. Konkurs z sosami Folwark już dawno dobiegł końca więc dzisiaj chciałabym nareszcie ogłosić zwycięzców Dziękuję wszystkim za nadesłanie zgłoszeń, wszystkie były świetne jednak musiałam wybrać tylko 3 osoby. Pierwsze miejsce zajmuje pani Wioleta Szczepańska z przepisem na roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje(...)wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody. Pozdrawiam, Marta Post Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 144

sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić(...)część od strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić.  Dodać przecier pomidorowy. Doprawić

Fabryka pomysłów
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 146

stwierdziłby, że początek uczty trochę wiał nudą, to tutaj szef kuchni puścił wodze fantazji. Głównym punktem potrawy jest roladka z perliczki, skrywająca w sobie świeżą śliwkę, która nie dominuje nad łagodnym smakiem mięsa, co śliwka suszona mogłaby uczynić. Smak wspaniale dopełnia sos z czerwonego wina. Jednak moim ulubionym fragmentem układanki była komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie tych owoców

Food Square
Roladki schabowe z pieczarkami 143

jest nudne mięso, zaręczam. Chociaż niektórym kojarzy się wyłącznie z tradycyjnym kotletem schabowym, przesuszoną pieczenią, czy sosem bez smaku. Uwierzcie, że nie potrzeba wiele, by odczarować ten rodzaj mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na schabowy obiad- zapraszam do lektury. Roladki, o których będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu. Niezależnie od tego

Pichceniomania
Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem 252

wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy