rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:28/121)

ziemniaczana rolada ze szpinakiem 150

Lekką trudność może sprawić zwinięcie rolady, ale pomagając sobie folią powinniśmy dać radę. Należy pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć brzegi folii przed włożeniem rolady do wody. składniki: ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków ok 1,5 szkl mąki pszennej jajko szczypta soli nadzienie: pęczek szpinaku łyżka oliwy łyżka masła 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz do smaku ponadto: odrobina oleju Ziemniaki(...)przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól i taką ilość mąki, żeby powstało nam gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk ciasto (ilość zależy od rodzaju ziemniaków) . Szpinak, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać szpinak, dusić mieszając aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Wystudzić. Rękaw do pieczenia rozciąć

6niebo
Rolada makowa z bakaliowym kremem 222

się ta rolada spodobała, że musiałam ją zrobić. Powiem wam, że rolada jest pyszna i nie raz zagości na moim stole. Składniki: Biszkopt makowy: 5 jajek rozmiar M 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego  Krem bakaliowy(...)rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Do reszty kremu dodać

Ala piecze i gotuje
ROLADA TRUSKAWKOWA 134

Puszysta rolada biszkoptowa, w której krem zastąpiony został świeżymi truskawkami. SKŁADNIKI 300 g truskawek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji ; Tabliczka białej czekolady 2-3 truskawki Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek(...)przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły się do papieru, następnie zrolować, pozostawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej, czekoladą polać roladę na wierzchu ułożyć truskawki.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym 149

słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka 2 żółtka 3 jajka 5 łyżek cukru odrobina kurkumy cukier waniliowy 100 g margaryny (stopionej) słoiczek musu jabłkowego 1/2 małego słoiczka dżemu jagodowego Wykonanie: Drożdże rozdrabniamy(...)zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut. Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem. Następnie zawijamy jak roladę. Dokładnie zagniatamy miejsce połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy. Bułeczki 25 minut, a naszą roladkę 30 -35 minut.  Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Rolada biszkoptowa z mascarpone, truskawkami i miechunką 105

Wspaniała, lekka rolada. Idealna do kawy. Cudowna kwaskowatość miechunki bardzo ożywia smak deseru. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier, nadal miksując. Póżniej po jednym żółtki, nadal miksuję, następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, miksuję na małych obrotach(...)stopni góra/dół przez 25 minut. Wyjmuję biszkopt. Przykrywam ściereczką, obracam tak by biszkopt został na ściereczce, usuwam papier. Zawijam biszkopt w rulon. Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł. W tym czasie robię masę. Składniki na masę: 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 1 łyżka galaretki truskawkowej truskawki 1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO

MojaQchnia.pl
Rolada szpinakowa z łososiem 326

połączenie takich smaków… Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja…Rolada szpinakowa z łososiem – składniki:1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg)4 jajka – oddzielam białka i żółtka300 g serka kremowego300 g łososia wędzonegook. pół szklanki mąki3-4 ząbki czosnkusól, pieprz, cytryna, oliwa2-3 łyżki(...)którego skrapiam sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem.Całość roluję, zawijam w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Podaję z cząstkami cytryny do skrapiana.A oto inna rolada – upieczona na większej blaszce (30x40cm):Smacznego Post Rolada szpinakowa z łososiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 151

minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie "uciekać" czas na kolejne etapy wyrabiania ciasta. Całość rozczynu wyciągamy łyżką do miski z mąką, wbijamy całe jajko i wyrabiamy dość lepkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Dwa budynie gotujemy(...)godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor około 25min. smacznego. 3.2.2929 The post drożdżówki

zjem to blog kulinarny
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 212

minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie "uciekać" czas na kolejne etapy wyrabiania ciasta. Całość rozczynu wyciągamy łyżką do miski z mąką, wbijamy całe jajko i wyrabiamy dość lepkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Dwa budynie gotujemy(...)godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor około 25min. smacznego. 3.2.2929 The post drożdżówki

zjem to blog kulinarny
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem 461

ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut. Polecam! Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem Składniki: Na masę serową:  300g sera żółtego, drobno startego 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na nadzienie: 2 piersi z kurczaka 400g mrożonego lub świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki(...)szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm

Smak mojej kuchni
wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 144

właśnie ono nadało charakterystycznego smaku.  To ciasto upiekłam w ceramicznej formie z kominkiem, którą możecie kupić w SterfaUlubiona.pl , tutaj: klik Składniki: 500 g mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 50 g drożdży 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 1/2 szklanki nutelli 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów Mąkę przesiać(...)godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybka rolada z jabłkami. 124

wyjdzie. Rozleci się, nie skręci się tak ładnie jak to wygląda na wielu zdjęciach albo po prostu mi na środku pęknie. Ta rolada wyszła idealna. Strach był niepotrzebny. Więc czas na kolejne wyzwania ;-) Składniki; 5 jajek 5 łyzek mąki tortowej 5 łyżek cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia odrobina soli 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki brązowego cukru cukier

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada z rabarbarem i jabłkami 117

użyła krupczatki (przeczytała na fanpage Margarytki, że ona robiła roladę właśnie z mąki krupczatki i postanowiła zamienić mąkę pszenną na krupczatkę). Rolada jest dzięki niej dużo bardziej puszysta. Składniki : 150 g mąki krupczatki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia    90 g cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 500 g rabarbaru maką

Lili w kuchni
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 225

folię do  pieczenia, końce foli związać sznurkiem, zrobić kilka dziurek  Całość piec w piekarniku w 160 stopniach przez 1 godzinę. Jajko, grzybki, ogórki i szalotkę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, przyprawić. Gdy rolada wystygnie, należy ją pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Na każdy plaster włożyć gęsty sos tatarski. Całość zalać tężejącą żelatyną

Jadło i czytadło
ROLADA MALINOWA 107

mętlik. Ciągle nie potrafię się zdecydować, co przygotować do degustacji, dla mam nadzieję licznie przybyłych gości naszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową.  Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki

Kuchnia w opałach
Strucla z jagodami 187

wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni (3 półka, 30 minut grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska