rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:26/121)

śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 192

zmielonych orzechów włoskich -2 czubate łyżki kakao -125ml mleka -5 łyżek cukru Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem-czekamy aż się rozpuszczą,mieszamy. Dodajemy śmietanę-mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy,jajka i mąkę, na koniec rozpuszczone zimne masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać mąką. Odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. MASA *jest bardzo podobna do tej jaką można znaleźć w kupnych(...)kakao dajemy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy orzechy-mieszamy. Studzimy. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy go zimną masą. Zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją wzdłuż, zostawiając  kawałek nie przekrojony. Następnie zawijamy jak na zdjęciu. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni :-) I gotowe :-) Mała słodkość do kawki gotowa. :-)  Po wystudzeniu ładnie się kroi

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Polędwiczka w cieście francuskim 252

górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
boczek rolowany nadziewany z porem 120

ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nadziane francuskie koperty 177

użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg

Kuchnia w czekoladzie
rolada drobiowa z jajecznicą i szpinakiem 221

pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki.  Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku mały trójkącik serka topionego 2 łyżki masła 5 jajek ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Filety(...)drugi. Natrzeć przyprawami. Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 251

pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać starty na grubych oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia

CookYourself
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 191

ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi .  Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru(...)wymieszać, zdjąć z palnika. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.  Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do rabarbaru, delikatnie mieszając. Krem wyłożyć na biszkoptowy spód, zawinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Moja rolada wyszła lekko plaskata , ale to dlatego, że rolady przeze mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mielona rolada na andrucie 190

bazylii, szczypta ostrej papryki, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowanie Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.  Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki. Następnie smażyć

Z miłości do słodkości
Roladki z indyka z warzywami 239

piersi indyka, 1 sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i pieprzymy(...)rolady. Każdą roladę zawijamy szczelnie w folię spożywczą, końce folii zawiązujemy w supełki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zawinięte w folię rolady i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wyciągamy z wody, studzimy. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor

Gotowanie moimi oczami
rolada mandarynkowa z makiem 175

Delikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia.  Składniki: na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany(...)pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia. Sok z mandarynek zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kulebiak na cieście francuskim 208

Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.  Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

R'n'G Kitchen
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 184

bułek: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella   Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp(...)jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
CYNAMONOWE ZAWIJASY 155

prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystudzeniu smarujemy lukrem

słodki bratek
Rolada z czerwoną pianką 142

Rolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki:     90g masła     90g cukru pudru + 2 łyżki     1 szklanka mąki + 90g     3 jajka     1 białko     1/3 szklanki wody     czerwony barwnik spożywczy     1/2 łyżeczki(...)mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia

Amatorka kuchenna
Rolada z łopatki faszerowana pęczakiem 159

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)przyprawy, pokruszone na proszek grzyby  i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.  Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego

Gosia gotuje