rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:14/121)

Polędwica a’la Wellington 144

rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko

Kuchnia Pokoleń
Rolada szpinakowo – łososiowa 201

dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 - serki chrzanowe Sposób przygotowania: Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek

Kuchnia Danusi
Rolada z borówkami 188

biszkoptowa ze świeżymi borówkami i bitą śmietaną.Osobiście wolę nasze leśne jagody,ale do sezonu jagodowego jeszcze chwilka.Poza tym sprawdzą się tutaj każde inne owoce i rolada będzie pyszna. Ciasto biszkoptowe 6 jajek 100 g cukru 80 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy

Anielskie wypieki
Rolada jarmużowa z papryką 264

Roladą jarmużową z papryką żegnam tegoroczny sezon jarmużowy. Wpis może spóźniony, ponieważ jarmuż w stanie świeżym już od dawna jest nieosiągalny, ale mrożony jeszcze czeka na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekka rolada cytrynowa 178

Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam,  że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale  nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny sok i otarta skórka z jednej cytryny

W kuchennym oknie Ewy
Kruche paszteciki z grzybami 184

Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto,  zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Podwójnie czekoladowa rolada z malinami 358

Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia. Składniki: Biszkopt kakaowy jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 3 łyżki kakao 2 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem czekoladowy  margaryna lub masło 250 g jajka 4 szt cukier(...)łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st.Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko

Ala piecze i gotuje
Quiche z figami i kozim serem 131

Ten quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu

Food Square
rolada cytrynowa 168

wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato.  Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru(...)ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić.  Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm. Przygotować budyń cytrynowy: sok i skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko. Cały czas mieszając zagotować, kiedy zacznie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zakręcone pizzerinki 136

instrukcji . 3) Na ketchupie ułożyć paski boczku. 4) Całość równomiernie posypać tartym żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki(...)zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę kroić na ok. 1,5 cm plastry, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, aż pizzerinki ładnie się zarumienią. 7) Podawać na ciepło lub zimno ze świeżą bazylią. Wskazówka: Roladę

Fitsweet.me
Zakręcone pizzerinki 247

instrukcji . 3) Na ketchupie ułożyć paski boczku. 4) Całość równomiernie posypać tartym żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki(...)zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę kroić na ok. 1,5 cm plastry, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, aż pizzerinki ładnie się zarumienią. 7) Podawać na ciepło lub zimno ze świeżą bazylią. Wskazówka: Roladę

Fitsweet.me
Rolada biszkoptowa ze śmietaną 165

kształcie rolady idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta, a chcemy czymś zachwycić gości. Niby zwykły biszkopt ze śmietaną, ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne, delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jedyny minus - zbyt szybko się kończy. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka(...)wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około

My sweet a life
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 260

pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz z brokułów rozsmarowujemy na rozbitych piersiach. Filet z kurczaka zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Następnie moczymy w jajku a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. I gotowe :)  dewolaj z brokułami w sezamiekulki ryżowe

Bon Appetit Małgorzaty
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 151

idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy(...)drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Suszone grzyby zalewamy

VioletoweKucharzenie
Fantazyjna rolada owocowa 209

Taka inna, finezyjna...:) Zawsze to coś innego i ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:) Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm: Ciasto kakaowe: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 1 czubata łyżka kakao; 0,75 szklanki mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać(...)st.C około 12-15 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty

In my kitchen