Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ
Poezja Smaków - blog kulinarnySezon gruszkowy ciągle trwa, a ja zabrałam się również za suszenie tych owoców, aby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Do suszenia najlepiej wybrać odmianę
Tradycyjna KuchniaWyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie
KucharzycaWitam serdecznie Propozycja na pyszne placki z cukinii w wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również dla osób które tolerują gluten bo
Uwaga Babcia Gotujeskładniki 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 250 ml kwaśnego mleka lub jogurtu greckiego 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki sody borówki, jagody dodatkowo: masło, miód
Domowy Smak Jedzeniaciasta. Mieszamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu. Przykrywamy miskę ścierką. Czekamy ok 20 - 25 min, aż wyrośnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, po jednej łyżce na racucha. Smażymy z obu stron. Możemy podawać same, z cukrem pudrem, wegańską bitą śmietaną
Weganka gotujeproduktów mąki, mleka i jajek, oraz jagód z obficie porastającą polanę przy schronisku krzaków. Tak naprawdę z naleśnikiem ma niewiele wspólnego. Jest naprawdę duży, gruby i jest to raczej "racuch”. Jest bardzo słodki, kaloryczny i bardzo sycący. Można zamówić pół porcji albo nastawić się na długą konsumpcję. My wspólnie daliśmy mu radę popijając domową lemoniadą. Wizytę w Chacie wędrowca uważamy
królestwo garówskładniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 10 szt.): 135 g mąki orkiszowej 3 jajka 120 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak JedzeniaWitam serdecznie Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są
Uwaga Babcia Gotujeskładniki na ciasto naleśnikowe: 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Domowy Smak JedzeniaPomysł na pyszne śniadanie dla małych i dużych księżniczek.. i książąt oczywiście też ;)) Truskawki jedzone saute trochę się już przejadły moim dzieciom, ale ja się
WiszniówkaSerniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i tak je uwielbiam! Spróbujcie sami
Radość kipiąca uśmiechem.W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym
Kraina Miodem PłynącaPomysł na pyszne śniadanie dla małych i dużych księżniczek.. i książąt oczywiście też ;)) Truskawki jedzone saute trochę się już przejadły moim dzieciom, ale ja się
WiszniówkaOstatnio w mojej kuchni króluje niepodzielnie duet: truskawki i świeży, młody szpinak. Mogłabym się tym zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o
Codzienna kuchnia niecodzienna