rabarbar - 4427 przepisów (strona:63/296)

Kruche z rabarbarem i bezą 38

Jako dziecko razem z moim rodzeństwem jedliśmy łodygi rabarbaru maczane w cukrze. Cukier niwelował kwaśny smak rabarbaru ale i tak wszystkim wykrzywiało buzię. Rabarbar lubię do dziś ale już w innych postaciach. Ten kwaskowaty smak to smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto ? 2 szklanki(...)maki ? 4 żółtka ? 200 g masła ? 1 łyżka cukru ? cukier waniliowy ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? szczypta soli Masa budyniowa ? 500 g rabarbaru ? garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor ? 1/2 szklanki cukru ? 2 łyżki masła ? 1 budyń waniliowy ? 150 ml mleka Beza ? 4 białka ? 1 szklanka cukru ? 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto ? Mąkę przesiać, wymieszać

To co kocham
Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 39

Słodko-kwaśna zapiekanka deserowa z rabarbarem, jabłkami, bananami, przykryta kołderką z białych pianek marshmallows. Pianki po zapieczeniu karmelizują i tworzą twardą skorupkę, która skrywa kwaskowe, pieczone owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam(...)sklepie kolorowe. Składniki: ? 2 łodygi rabarbaru ? 2 jabłka ? 2 banany ? 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego ? 3 łyżki suszonej żurawiny ? 3 łyżki płatków migdałowych ? 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: ? Rabarbar obrać z włókien, pokroić na 2 cm kawałki. ? Jabłka ze skórką pokroić w kostkę, banany w cienkie plasterki. ? Rabarbar i jabłka zasypać cukrem, odstawić na 30 minut, po czym

To co kocham
Deser truskawkowo-rabarbarowy 31

Rabarbar najlepszy jest na wiosnę, a sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki. Składniki na 2 porcje: ? 1 łodyga rabarbaru(...)truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 łyżka miodu ? szczypta cynamonu ? 1 łyżka nasin chia lub siemienia lnianego Dekoracja ? 1 szklanka truskawek ? 1/4 tabliczki czekolady deserowej ? 2 łyżki śmietanki Wykonanie: ? Rabarbar obrać z włókien i pokroić na małe kawałki. Z truskawek odciąć szypułki i również pokroić. ? Zmiksować razem jogurt z rabarbarem, truskawkami, miodem i cynamonem, na koniec dodać nasiona chia

To co kocham
Szarlotka z rabarbarem 42

będę się powtarzać, że remont, że brak czasu. Po prostu potrzebna była przerwa od gotowania i blogowania. Na przeprosiny serwuję więc dzisiaj szarlotkę, nie taką zwyczajną, ale wiosenną z rabarbarem. Mdłe o tej porze jabłka nabrały smaku, bo zostały przełamane kwaśnym rabarbarem, a jak szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche(...)szklanki (250ml) mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie ? 6 jabłek ? 6 średnich łodyg rabarbaru ? sok z 1/2 cytryny ? 2 łyżki cukru ? 2 cukry wanilinowe ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 5 łyżek płatków migdałowych Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę

To co kocham
Jabłka z rabarbarem pod kruszonką z lodami 39

Jabłkowy rabarbar pod słodką, maślaną kruszonką z ciągnącą się czekoladą. Czy może być coś lepszego? Szczególnie, gdy jest podane na ciepło z lodami waniliowymi… mniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: ? 6 jabłek ? 6 średnich łodyg rabarbaru ? sok z 1/2 cytryny ? 2 łyżki cukru ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 szklanka płatków czekoladowych lub czekolada pokrojona w drobną kostkę Kruszonka(...)szklanka mąki pszennej ? 1 szklanka cukru pudru ? 1 cukier wanilinowy ? 100 g masła miękkiego Wykonanie: ? Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny i przemieszać. ? Rabarbar pokroić w krążki ok. 2 cm i przesmażyć razem z cukrem. Dodać jabłka i jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. ? Jabłka z rabarbarem wyłożyć do blaszki

To co kocham
Mus rabarbarowy z miętą - tylko 4 składniki! 57

Wami najpyszniejszym musem rabarbarowym! Niby nic wielkiego. Cztery składniki i trochę miksowania, a jednak ten różowy aksamit w słoiczku wyniesie niejeden deser w podniebne przestworza przyjemności i smaku. Rabarbar w połączeniu z miętą to pyszna harmonia owocowości i lekkiego orzeźwienia na podniebieniu. Wspaniały jako dodatek do lodów, letniej owsianki, porannych tostów, naleśników, czy złocistych gofrów...a nawet do makaronu(...)słodko, jeśli lubicie ;) To również pyszny sposób na rabarbar dla najmłodszych! Kilka minut na patelni, a potem szybki miks ze świeżą miętą i można zanurzyć się w musie końca wiosny. Ostatnie rubinowe łodygi można spotkać jeszcze w warzywniakach i na straganach, dlatego nie czekajcie i zamknijcie odrobinę tego różowego dobra na później :) Mus rabarbarowy z miętą Potrzebujesz: 5 łodyg rabarbaru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią 58

Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią to bardzo smaczny i lekko kwaskowaty napój. Schłodzony będzie świetnym sposobem na letnie orzeźwienie. Składniki: 2 łodygi pokrojonego rabarbaru (około 2 szklanek) 1 banan 2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka około 4 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła) ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego) Przygotowanie: Rabarbar umyć, odciąć liście(...)około 5 minut. Ostudzić. Następnie dodać banana, mleko, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kompot z rabarbaru → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Koktajl bananowo – truskawkowy → Smoothie z bananów, jabłek i soku pomarańczowego → Koktajl z mango i kiwi Artykuł Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią

Oryginalny smak
Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką 51

Sezon na rabarbar trwa, a że mam sentyment do tego warzywa, bo to smak mojego dzieciństwa, musiałam upiec puszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci… Składniki (na 14 sztuk): Drożdżówki: 2 i 3/4 szklanki mąki 40 g świeżych(...)drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 90 g masła 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki cukru szczypta soli 4 łodygi rabarbaru 1 jajko do posmarowania drożdżówek Orzechowa kruszonka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych) 40 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka płynnego miodu Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka płynnego miodu

Oryginalny smak
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem. 55

Składniki na masę budyniową : 0,75 l ( 3 szklanki ) świeżego mleka 2 % tłuszczu  2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru ) 1/3 szklanki cukru kryształu Dodatkowo przygotuj : 1 kg rabarbaru  2 - 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru kryształu blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20x36 cm Sposób wykonania :   D o miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną(...)większe o około 1 cm z każdej strony niż wielkość spodu blachy. Ciasto wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto uformuj tak, aby trochę wystawało na brzegach.  Rabarbar opłucz, osusz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki wielkości około 2 - 3 cm ( powinno być około 80 dkg rabarbaru ). Pokrojony rabarbar wymieszaj w misce z kaszą manną , rozłóż równą warstwą

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną 74

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną Uwielbiam to ciasto bo jest smaczne, wilgotne, pachnące i mega proste w przygotowaniu. Robię je mieszając w jednej misce wszystkie składniki, wlewam do blaszki, układam owoce i do piekarnika. Domowe słodycze raz dwa. Do jego przygotowania możecie użyć ulubionych sezonowych owoców. Również jogurt można zastąpić maślanką lub kefirem. PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM(...)Składniki : 2 szkl mąki 3/4 – 1 szkl cukru 3 jaja 1 szkl jogurtu pół szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 0,5 cytryny rabarbar dodatkowo na polewę: cukier puder 1 łyżka liofilizowanych, sproszkowanych malin Jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, cukier, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i sodę. Następnie

Dorota Smakuje
Rabarbarowa chmurka 126

Rabarbarowa chmurka To jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam je już w wersji malinowej ( KLIK ) i cytrynowej ( KLIK ), a teraz przyszedł czas na rabarbar. Dla przełamania smaku do warstwy owocowej dodajemy budyń śmietankowy i galaretkę truskawkową. Lekko kwaskowa masa świetnie komponuje się ze słodką bezą, kremową masą śmietankową i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest pyszne i bardzo efektowne, zawsze robi(...)Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa rabarbarowo-truskawkowa: ok 0,5 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 1/2 szklanki wody 1 opakowanie galaretki truskawkowej Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru

Blog z Apetytem
Sernik na zimno z rabarbarem 82

końcu udało mi się zdobyć rabarbar, zapraszam więc na lekki orzeźwiający serniczek z rabarbarem i galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze.  Składniki  (tortownica o średnicy(...)ksylitolu  Masa serowa: 250 g chudego twarogu 430 g serka lub skyru waniliowego 2 płaskie łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 szklanki ksylitolu/curku Dodatkowo: ok 250 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obieramy łodyg) 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Rabarbar przełożyć do rondelka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną

Healthy food explorer
Torcik rabarbarowy 74

Wyczarowałam torcik rabarbarowy, ponieważ maj zdecydowanie kojarzy się z rabarbarem i pierwszymi świeżymi owocami. Ciasto można podać również bez kremu, ale połączenie rabarbaru z kremem czekoladowym smakuje świetnie. Spróbujcie sami Składniki na ciasto biszkoptowe: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek zimnej wody 400 g (2 duże sztuki(...)rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Pod koniec ucierania dodaję zimną wodę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i następnie mieszankę dodaję do masy jajecznej na zmianę z ½ porcji białek delikatnie mieszając

Słodki sentyment
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 55

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 74

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę

moj przepis na