rabarbar - 4427 przepisów (strona:62/296)

Mus rabarbarowy z miętą - tylko 4 składniki! 86

Wami najpyszniejszym musem rabarbarowym! Niby nic wielkiego. Cztery składniki i trochę miksowania, a jednak ten różowy aksamit w słoiczku wyniesie niejeden deser w podniebne przestworza przyjemności i smaku. Rabarbar w połączeniu z miętą to pyszna harmonia owocowości i lekkiego orzeźwienia na podniebieniu. Wspaniały jako dodatek do lodów, letniej owsianki, porannych tostów, naleśników, czy złocistych gofrów...a nawet do makaronu(...)słodko, jeśli lubicie ;) To również pyszny sposób na rabarbar dla najmłodszych! Kilka minut na patelni, a potem szybki miks ze świeżą miętą i można zanurzyć się w musie końca wiosny. Ostatnie rubinowe łodygi można spotkać jeszcze w warzywniakach i na straganach, dlatego nie czekajcie i zamknijcie odrobinę tego różowego dobra na później :) Mus rabarbarowy z miętą Potrzebujesz: 5 łodyg rabarbaru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią 84

Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią to bardzo smaczny i lekko kwaskowaty napój. Schłodzony będzie świetnym sposobem na letnie orzeźwienie. Składniki: 2 łodygi pokrojonego rabarbaru (około 2 szklanek) 1 banan 2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka około 4 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła) ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego) Przygotowanie: Rabarbar umyć, odciąć liście(...)około 5 minut. Ostudzić. Następnie dodać banana, mleko, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kompot z rabarbaru → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Koktajl bananowo – truskawkowy → Smoothie z bananów, jabłek i soku pomarańczowego → Koktajl z mango i kiwi Artykuł Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią

Oryginalny smak
Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką 75

Sezon na rabarbar trwa, a że mam sentyment do tego warzywa, bo to smak mojego dzieciństwa, musiałam upiec puszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci… Składniki (na 14 sztuk): Drożdżówki: 2 i 3/4 szklanki mąki 40 g świeżych(...)drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 90 g masła 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki cukru szczypta soli 4 łodygi rabarbaru 1 jajko do posmarowania drożdżówek Orzechowa kruszonka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych) 40 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka płynnego miodu Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka płynnego miodu

Oryginalny smak
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem. 82

Składniki na masę budyniową : 0,75 l ( 3 szklanki ) świeżego mleka 2 % tłuszczu  2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru ) 1/3 szklanki cukru kryształu Dodatkowo przygotuj : 1 kg rabarbaru  2 - 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru kryształu blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20x36 cm Sposób wykonania :   D o miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną(...)większe o około 1 cm z każdej strony niż wielkość spodu blachy. Ciasto wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto uformuj tak, aby trochę wystawało na brzegach.  Rabarbar opłucz, osusz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki wielkości około 2 - 3 cm ( powinno być około 80 dkg rabarbaru ). Pokrojony rabarbar wymieszaj w misce z kaszą manną , rozłóż równą warstwą

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną 98

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną Uwielbiam to ciasto bo jest smaczne, wilgotne, pachnące i mega proste w przygotowaniu. Robię je mieszając w jednej misce wszystkie składniki, wlewam do blaszki, układam owoce i do piekarnika. Domowe słodycze raz dwa. Do jego przygotowania możecie użyć ulubionych sezonowych owoców. Również jogurt można zastąpić maślanką lub kefirem. PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM(...)Składniki : 2 szkl mąki 3/4 – 1 szkl cukru 3 jaja 1 szkl jogurtu pół szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 0,5 cytryny rabarbar dodatkowo na polewę: cukier puder 1 łyżka liofilizowanych, sproszkowanych malin Jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, cukier, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i sodę. Następnie

Dorota Smakuje
Rabarbarowa chmurka 145

Rabarbarowa chmurka To jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam je już w wersji malinowej ( KLIK ) i cytrynowej ( KLIK ), a teraz przyszedł czas na rabarbar. Dla przełamania smaku do warstwy owocowej dodajemy budyń śmietankowy i galaretkę truskawkową. Lekko kwaskowa masa świetnie komponuje się ze słodką bezą, kremową masą śmietankową i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest pyszne i bardzo efektowne, zawsze robi(...)Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa rabarbarowo-truskawkowa: ok 0,5 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 1/2 szklanki wody 1 opakowanie galaretki truskawkowej Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru

Blog z Apetytem
Sernik na zimno z rabarbarem 108

końcu udało mi się zdobyć rabarbar, zapraszam więc na lekki orzeźwiający serniczek z rabarbarem i galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze.  Składniki  (tortownica o średnicy(...)ksylitolu  Masa serowa: 250 g chudego twarogu 430 g serka lub skyru waniliowego 2 płaskie łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 szklanki ksylitolu/curku Dodatkowo: ok 250 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obieramy łodyg) 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Rabarbar przełożyć do rondelka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną

Healthy food explorer
Torcik rabarbarowy 97

Wyczarowałam torcik rabarbarowy, ponieważ maj zdecydowanie kojarzy się z rabarbarem i pierwszymi świeżymi owocami. Ciasto można podać również bez kremu, ale połączenie rabarbaru z kremem czekoladowym smakuje świetnie. Spróbujcie sami Składniki na ciasto biszkoptowe: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek zimnej wody 400 g (2 duże sztuki(...)rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Pod koniec ucierania dodaję zimną wodę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i następnie mieszankę dodaję do masy jajecznej na zmianę z ½ porcji białek delikatnie mieszając

Słodki sentyment
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 85

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 104

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę

moj przepis na
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 82

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 96

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę

moj przepis na
Rabarbarowa łąka 96

Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane. Składniki na nadzienie: 6-7 garści rabarbaru umytego i pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru Cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kaszy manny Wszystkie składniki mieszam. Składniki na kruszonkę: 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki

Słodki sentyment
Ketchup z rabarbaru 132

Deszczowe, wiosenno-letnie dni są idealnym momentem na upakowanie do słoików kończących się sezonowych pyszności. Na działce mojej babci właśnie skończył się rabarbar. Ostatnie łodygi, już nie takie duże i nie takie jędrne, trafiają do Słonecznej Kuchni małą gromadką. Wciąż mają w sobie mnóstwo smaku i zapachu kwitnącej wiosny. I kiedy za oknem kolejna porcja podniebnej wody zalewa osiedle, wydzwaniając(...)rabarbarowe kawałki już smażą się z cebulą i czosnkiem, by za chwilę przemienić się w pyszny ketchup domowej roboty z owocowym akcentem. Słodki od pomidorów i miodu, kwaskowaty od rabarbaru i odrobiny octu, o wspaniałym aromacie przypraw i przepysznym smaku, który łączy w sobie lekkość wiosny i dojrzałość lata :) Mój debiut w domowych sosach wytrawnych do słoiczków zakończył się niemałym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 191

Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto(...)podsypania ● 80 g cukru pudru ● 30 g mielonych migdałów ● 120 g miękkiego masła + do formy ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: ● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g) ● 100 g miękkiego masła ● 150 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 100 g mielonych migdałów Przygotowanie : Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska