Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez
Fiolka w kuchniszparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią
Cooking MonsterDobry kompot na letnie upały. Składniki: • 1 szklanka czarnej porzeczki • 2 laki rabarbaru • ok 3 l wody • 3 łyżki miodu lipowego Sposób przygotowania: 1. Rabarbar pokroić w paski. Dodać czarną porzeczkę i wlać wodę. Ugotować kompot. Wszystko razem zmiksować blenderem i przelać przez sito. 2. Gdy kompot troszkę przestygnie, posłodzić miodem. Ilość miodu lepiej dać
W królestwie smaków Beatyobranymi z szypułek truskawkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie: Ciasto ucierane z rabarbarem , Cudaczek z truskawkami , Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkam i, Kruche ciasto z truskawkami , Muffinki z truskawkami i rabarbarem , Ryż na mleku z truskawkami , Śmietankowiec z truskawkami . Smacznego
paapilotkaajeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił tu "niezłą robotę". Koleżanki
kolorowotorcikowoBardzo pyszne, niezwykle delikatne muffiny, które mogą mieć różne smaki, w zależności od owoców, jakie do nich dodamy. U nas - zgodnie z sugestią Córki z rabarbarem, bananami i truskawkami. Maślana kruszonka świetnie się komponuje i dopełnia całości. Smak i wygląd są ich zdecydowanym atutem, niestety ich wadą jest to, że trudno odchodzą od papilotek. Być może lepiej byłoby piec(...)szkl cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mokre: 2 jajka szklanka mleka 0,5 szkl oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego ponadto: owoce - u nas: banan, 2 łodygi rabarbaru, kilka truskawek kruszonka: 50 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g masła Składniki suche wymieszać ze sobą. Mokre (w drugim naczyniu) dokładnie wymieszać razem. Owoce obrać/opłukać
6niebotych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz ciekawa propozycja sosowa. Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem nawet zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście
Dzieje kuchennej Wiewiórypozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie się
Kulinarna (nie)codziennośćpiecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy. mus: 400 g rabarabru 150 g cukru 50 ml wody 360 g truskawek 100 ml wody 18 g żelatyny 100 ml śmietany kremówki Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy ok10 minut by się rozgotował. Truskawki odszypułkowujemy, rozgniatamy widelcem. Łączymy z rabarbarem. Całość blendujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryżytniej - razowej 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 żółtko 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 1 szkl drobno pokrojonego rabarbaru świeże truskawki A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość drugiej miski wlać do suchych składników, dodać rabarbar i wymieszać
Kuchnia w opałachkawy" ;) Ostatnio wykorzystałam je na event z okazji otwarcia Salonu Corium w Siewierzu. Dlaczego ? Bo są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia dziś dla odmiany dodałam do nich rabarbar. Wyszły wyśmienite ! -2 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 jajka - 1 szklanka jogurtu/maślanki/mleka - 1/4 szklanki oleju Tak jak obiecałam - przygotowujemy ekspresowo(...)sypkie składniki, które mieszamy - następnie pozostałe - wszystko mieszamy drewnianą szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji - dość gęstej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można dodać kakao, truskawki lub tak jak ja dzisiaj rabarbar. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQsezon rabarbarowy trzeba wykorzystać do ostatniej łodyżki :D Najlepiej robiąc szybki deserek, łącząc puszysty, kwaśny mus i lekki, odświeżający, a zarazem słodkawy jogurt <3 Składniki: 4-5 gałązek rabarbaru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) cukier/miód do smaku 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić
Malinowo w kuchniSkładniki: bez cukru rabarbar ugotowany 2 szklanki, bez cukru ugotowane truskawki 1 szklanka, białko serwatkowe ananasowo-kokosowe Bulk Powders Polska 2 łyżki obrany, pokrojony rabarbar razem z truskawkami ugotować w 1 litrze wody bez cukru kompot przelać przez sitko, można dosłodzić cukrem lub miodem owoce z sitka przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem z białkiem serwatkowym o smaku ananasowo kokosowym
W Mojej Kuchni LubięPyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie. Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka(...)inne słodziwo 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon lub kardamon 100 g masło 3 szt jajko 125 g jogurt naturalny 400 g truskawki lub 3 łodygi rabarbaru, lub inne owoce Sposób przygotowania Łączymy suche składniki i dodajemy pozostałe dokładnie mieszając. 3/4 owoców kroimy w kostkę. Połowę przekładamy do rondelka i podgrzewamy z łyżką słodziwa. Dusimy
Kucharzycałososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch
Milion Smaków