rabarbar - 4427 przepisów (strona:139/296)

Delikatne kruche ciasto z rabarbarem 144

Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru  Dodatkowo: Cukier(...)masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki rabarbar. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut.  Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 85

Sezon na rabarbar trwa więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z jego udziałem. Smak kwaśnych owoców i słodkiej kruszonki, to idealne połączenie, podane z pyszną kawą, stanowi skończona całość...polecam. Składniki na ciasto: 700 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 12 dag drożdży     1/4 litra mleka,  1  i 1/2 szklanki cukru(...)Składniki na kruszonkę: 60 g cukru 60 g mąki 50 g masła Dodatkowo: 600 g rabarbaru 4 łyżki cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć, obrać i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić. W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczkę cukru. W garnuszku zagrzać mleko i  przelać je do drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą

Gosia gotuje
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 162

Uwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami i dzisiaj właśnie na wypiek z ich dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)śmietankowe z cukrem  500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka: 60 g cukru 60 g mąki 50 g masła Dodatkowo: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, zółtka , śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, az ciasto nie bedzie przystawać do miski.Zawin

Gosia gotuje
Pełnoziarniste ciastka z rabarbarem 116

Dzisiaj proponuję ciastka z rabarbarem. Patrząc na użytą ilość masła, można by pomyśleć, że nie do końca są zdrowe. Jeśli jednak podzielimy całość na 10 porcji, ilość tłuszczu nie jest zabójcza. Ze spokojem można sobie pozwolić na jedno, dwa ciasteczka (które wcale nie są takie małe). Wg mnie warto trochę zgrzeszyć, bo ciastka są przepyszne. Zostawiam Was z przepisem(...)sama idę się rozkoszować długo oczekiwanym ochłodzeniem:) Składniki (10 sztuk): 1 łodyga rabarbaru 125 g serka białego (np. Philadelphia) 100 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu waniliowego/wanilia 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki

Powiedz dietom nie
Ciasto rabarbarowe 125

Szybciej się już chyba nie da :) Utrzeć składniki, na wierzch ułożyć rabarbar i po zawodach :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanka śmietany  3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru Wszystkie wymienione składniki przekładamy do malaksera i miksujemy  Nastawiamy piecyk na 180 stopni Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki Zmiksowane składniki przekładamy(...)blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką Na wierzch układamy pokrojony w plasterki rabarbar Pieczemy ok. 45 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem. Szybko? No szybko! I naprawdę pysznie. Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 100

przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól(...)stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek szczypta soli 4-5 łyżek cukru

noteskulinarnyfiga
Jogurtowe racuszki z rabarbarem 243

Racuszki to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na troszkę inny ich smak niż tradycyjne jabłkowe. Sezon na rabarbar w pełni więc świetnie nadadzą się na deser bądź obiadek.  Jogurtowe racuszki z rabarbarem SKŁADNIKI: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki(...)cukru pudru + do dekoracji 15 dag rabarbaru olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do malaksera przelewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki,  dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką 135

tylko na wierzch i przykrywam warstwą kruszonki. Przygotowanie babki nie zajmuje więcej niż kwadrans i jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier puder(...)łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodajemy olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając.  Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami, kruszonką posypujemy wierzch babki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biało-czerwony deser. 156

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 5 łodyg pokrojonego na kawałki rabarbaru 3 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 1 duży jogurt grecki 2 łyżki żelatyny szklankę musli 2 łyżki miodu  Przygotowanie: Rozgrzewamy(...)piekarnik do 170 stopni. Blachę spryskujemy wodą i przykrywamy pergaminem. Mieszamy musli z miodem, układamy na blasze. Przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i pieczemy około 10minut. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier i wodę. Dusimy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sok malinowy, dosładzamy do smaku i następnie studzimy. Jogurt mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym

Symfonia smakowa
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 98

Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1 cytryny Wykonanie : Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek(...)nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu

w mojej kuchni
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 149

Sezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki(...)aromatu waniliowego700 g świeżego rabarbarucukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na kruszonkę:100 g margaryny do pieczenia1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiszczypta soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą

kulinarnyJa
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 114

Uwielbiam maj! I uwielbiam odwiedzać moje pobliskie targowisko w mieście. Przystępne ceny, świeży towar, duży wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :)Składniki(...)cukru6 małych jaj (m)1/2 szklanki oleju rzepakowegoszklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu cynamonowego4 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru1 banan2 pasterki ananasa (najlepiej świeżego)dodatkowo:100 g masła40 g cukru140 g mąkiSposób przygotowania:Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki które zasypujemy cukrem. Odstawiamy.Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy

Słodkie Przyjemności
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 120

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac!Składniki:1.5 szkl.maślanki3 jajka1,5 szkl cukrucukier waniliowy3,7 szkl maki3/4 szkl oleju4 łyżeczki proszku do pieczeniakruszonka:3/4 szkl mąki,3/4 szkl cukru1/2 kostki masładodatkowo;1/2 kg jabłek30 dag rabarbarucukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowyWykonanie:Cukier(...)zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców,a na nie pokrojony w kosteczkę rabarbar obficie obsypany cukrem cytrynowym.na wierzch posypujemy kruszonke.Pieczemy ok 40 minut w temp 170 st.Ciasto musi sie ładnie zazłocić

Z Majeczką w kuchni
ciasto z pianką rabarbarową... 186

Składniki PIANKA: białka 4 sztuki, cukier puder 2 łyżki, sól - szczypta, rabarbar 1/2 kg, cukier 3 łyżki CIASTO: żółtka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mleko 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i zasypać cukrem na godzinę, kilka(...)minut PIANKA: z 5 minut przed końcem pierwszego pieczenia ciasta ubić na sztywno pianę z białek razem z solą i cukrem do piany wsypać z sita rabarbar i delikatnie zamieszać i na na podpieczone ciasto przełożyć pianę z rabarbarem i piec jeszcze z 20 minut ciasto wyjąć z blaszki i papieru dopiero gdy jest wystudzone, można posypać cukrem pudrem ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Rabarbarowo truskawkowe 153

Mamy już w sklepach truskawki i rabarbar, więc proponuje oto takie ciastoRabarbarowo truskawkowe SKŁADNIKI:truskawki -0,5 krabarbar -400 gcukier waniliowy -0,5 opakcukier -1 szkljajka -4 sztwoda -5 łyżekolej -9 łyżekproszek do pieczenia -1 łyżeczkamąka -1,5 szkltłuszcz do formyPRZYGOTOWANIE:CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę , dodawać stopniowo, wodę, olej(...)mąkę przesianą z proszkiem, oraz cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Rabarbar obrać, opłukać, osączyć pokroić na kawałki, zasypać 3 łyżkami cukru. Truskawki umyć, obrać z szypułek, obsypać 1 łyżką mąki i ułożyć na cieście do połowy. Resztę ciasta wyłożyć rabarbarem, włożyć ciasto do piekarnika, piec

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania