mogą być jakieś ciasteczka do kawy, wiedziałam od razu co zrobię. Wg tego przepisu robię moje pyszne kruche rogaliki bez cukru. Czasami jogurt zastępuję serem – serowe rogaliki . Nie chciało mi się bawić w robienie rogalików, więc postanowiłam zrobić kruche serca, czyli kruche ciasteczka z malinami i cukrem, przygotowuje się je w ciągu 30 minut. Przepis na to kruche ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka(...)kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można też pokroić grubiej, a następnie
KucharzycaDzień dobry :-) Dziś przepis na jedne z lepszych ciasteczek. My je uwielbiamy, były na blogu już kilka razy. Kruche, pyszne z delikatnym smakiem budyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają. Ja je zrobiłam wieczorem i na drugi dzień ciasteczek nie było. Są idealne na Święta, możemy włożyć do puszki i poleżą spokojnie
kruche babeczkimnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku
Sama słodycz i szczypta chiliKolejne pyszne ciasteczka dzisiaj dla Was mam :-) Moi panowie oszaleli i ostatnio tylko ciasteczka im w głowie :-) Ja uwielbiam je robić, bo sprawia mi to dużą przyjemność :-) Te z dodatkiem cynamonu, pyszne, kruche, pachnące, można jeść same bez przekładania, ale u mnie wszyscy wolą takie przełożone :-) Przepis znaleziony tutaj :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru
kruche babeczkiKruche maślane ciasteczka z nadzieniem z mocno cytrynowego kremu lemon curd. Nie są skomplikowane do zrobienia, a ich przygotowanie można podzielić na etapy. Ja cytynowy krem
wyzwania kuchenneKruche, maślane ciasteczka z chrupiącą kolorową posypką - zachwycają dzieci, te małe i te duże również. Składniki na około 35 ciasteczek: 200 g masła szkl. cukru
wyzwania kuchenneToskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w
wyzwania kuchenneKruche czekoladowe ciasto i krem kawowy na bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z
Oryginalny smakkakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno(...)pomocą kieliszka do wódki. Resztę ciasta zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki foremkami do babeczek, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10-12 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenykakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno(...)pomocą kieliszka do wódki. Resztę ciasta zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki foremkami do babeczek, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10-12 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyśrody ukryte w dwóch pięknych puszkach :D Już nie mogę doczekać się reakcji Dzieci kiedy je dostaną... :) Jeśli chodzi zaś o smak ciasteczek to muszę napisać, że są po prostu pyszne, kruche i mocno maślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka(...)łyżeczką wody kolorowa posypka 2 łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz do pracy, odsyłam Cię do oryginalnego filmiku instruktażowego , gdzie dokładnie, krok po kroku, zobaczysz jak przygotować ciasteczka. W oryginale autorka zagniata ciasto ręcznie, ja użyłam do tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka
Słodko-Słony Świat IlonyPogoda pomimo maja nie rozpieszcza, dlatego na poprawę humoru polecam te ciasteczka. Niesamowicie czekoladowe, mocno wilgotne, niezwykle kruche i mega pyszne. Nie są trudne w przygotowaniu, ekspresowe i szybko się pieką a efekt naprawdę zachwycający. Żadne z kupnych ciastek na pewno im nie dorównają,czkoladoholicy będą na pewno usatysfakcjonowani, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Na 16 sztuk(...)zimnego ciasta formować nieduże kuleczki (mi wyszło 16 szt) i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą czekoladę posiekać i poukładać ją na ciasteczkach. (kawałki czekolady nie powinny być zbyt małe). Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Zostawić ciasteczka do całkowitego wystygnięcia i stężenia na blasze. Smacznego
Krylowa Kuchniaprzecież nie powiedział, że wszystkie ciastka na Boże Narodzenie muszą pachnieć korzennymi przyprawami. W wielu domach popularne są też kruche ciasteczka świąteczne, takie jak ciasteczka korzenne czy ancymonki, my robimy świąteczny tort na waflach z kremem czekoladowym oraz przepyszne ciasteczka maślane z trzech składników , które znikają ze stołu w mgnieniu oka. .kg-gallery{display:flex;flex-wrap: wrap(...)temu zapobiec, można do pojemnika z ciastem włożyć kawałek jabłka lub skórkę z chleba, które pomogą utrzymać odpowiednią wilgotność. Ciasta bez kremów i śmietany , m.in. kruche ciasto, ciasto z bakaliami czy kruche ciasteczka, można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale w miejscu z dala od źródeł ciepła i światła słonecznego. Mrożenie ciast. Idealne do mrożenia są pierniki, ciasta drożdżowe, biszkopty
Cztery Fajery