pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:526/1162)

Drożdżowe zajączki wielkanocne 211

tamtym roku zobaczyłam w internecie te zajączki... wiedziałam już, że muszę je zrobić :) Z ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje, nic się nie klei, więc zrobienie takich zajączków to sama przyjemność :) A do tego w smaku są pyszne :) Wyszło mi 10 takich zajączków. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych

Aga w kuchni
Ciasteczka czekoladowe 143

wypieku są obłędnie pyszne! Składniki: 110g masła pół szklanki cukru jajko odrobina aromatu waniliowego szklanka mąki szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady (po 100g każdej) Przygotowanie: Suche składniki wkładamy do miski. Masło roztapiamy, po przestudzeniu dodajemy do składników w misce. Zagniatamy ciasto. Obie tabliczki czekolady(...)ogniu, do momentu gdy zacznie się rozpuszczać. Roztopioną czekoladę łączymy z ciastem i ponownie zagniatamy. Ciasto przy pomocy łyżki nakładamy na wcześniej przygotowaną blachę, pozostawiając duże odstępy, bo w pieczeniu ciasteczka urosną i "rozpłyną się". Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są pyszne, kruche, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu oka :) Sprawdźcie

Taste Of My Day
Pikantne palmiery 221

Manning (wyd. Świat Książki).  Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć się ma cukier, imbir i ziele angielskie... Nie żałuję jednak, że podjęłam się sprawdzenia, co z tego wyjdzie, bo wyszło coś naprawdę pysznego! W smaku dominuje cynamon i cukier, reszta przypraw dodaje lekkie ostrości

Moje Qulinaria
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 142

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.  Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra

Pyry na Gaz
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 164

Cudowny i slodki powrot do poczatku lat 90-tych.Wlasnie w tym czasie to ciasto bilo wszelkie rekordy popularnosci.Zadne imieniny nie mogly sie bez niego obejsc.Popularnosc rosla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sękacz 152

Od dawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie

Moje pyszne gotowanie
Pyszna crostata z dżemem i owocami 203

Szybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego

Z miłości do słodkości
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 196

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem(...)początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka

Kulinarne przygody Gatity
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 191

biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber ..Przepis na chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam z mąki(...)żytnią razową..ale nic złego się nie stało..chlebek był smaczny... Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka...i z niecierpliwością czekam na wpisy innych piekarzy i piekareczek, aby podziwiać ich wypieki... Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej * * 450 g mąki żytniej razowej

Moje domowe kucharzenie
Tarta z jabłkami 144

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser.  A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;) Tarta z jabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru(...)Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać.  Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).  Formę

Lawendowe Niebo
Kopytka z dynią 135

bardzo klejące ale nie dawałam więcej mąki, żeby nie były twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych(...)białka i żółtka ubić. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać mus dyniowy, parmezan, szałwię, przyprawy oraz ubite białko i żółtko. Wszystko wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto kłaść porcjami na posypaną mąką stolnicę i rękoma posypanymi mąką formować wałki. Z wałków wycinać kopytka. Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Ciasto ucierane z renklodami 191

owocami. Kompoty i dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P A ciasto też musi być :) Najczęściej takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 15 dag cukru(...)pestki. Margarynę utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać na puch. Następnie dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki

My simple kitchen
Wytrawna tarta serowa - czyli eksperymentuję 188

korzystając z żadnych przepisów  a zdając się jedynie na teorie dotyczące kruchego ciasta a także  masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową. Jest naprawdę pyszna. Robiłam ją po raz drugi, bo za pierwszym razem przysiadły się do niej

Na słodko lub wytrawnie
Wuzetka z mascarpone 706

Dzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem który miał być do przełożenia tej słodkości, jednak przyznam że brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend(...)Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z kurkami i serem ricotta 123

zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić, no i mamy teraz. Przy okazji odgrzebaliśmy jakieś zapomniane ciasto francuskie. Właściwie nie wiem skąd się wzięło w naszym zamrażalniku, bo w sumie nie jadamy takich rzeczy. Albo ktoś nam podrzucił, albo musiało kilka lat tam leżeć(...)tego był taki, że Madzia zrobiła tę tartę, a ja w tym samym czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek 1 łyżeczka miodu 3 jajka 150 g sera ricotta 2 łyżki oleju rzepakowego

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania