szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam. SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g 4 łyżki oleju 1 jajko gorąca woda do zagniecenia ciasta Z podanych składników
Kulinarne Fantazje Mariolichłodne miejsce do zastygnięcia śmietany. Następnie wylej na wierzch ciasta tężejącą galaretkę . Odstaw ciasto do całkowitego zastygnięcia galaretki. Gotowe ciasto pokrój nożem na kwadraty. Rada : Jeśli nie masz pigwy możesz dać brzoskwinie w syropie, też będzie pyszny torcik
Przepisy i porady kulinarnetego przetworu chyba będę bardzo dumna.Lekko słodkie , pachnące korzennymi przyprawami oraz pyszną pomarańczą jabłka na SZARLOTKĘ.Na blogu znajdziecie już dwa twory z ich udziałem do słoików do ciasta , ten jest trzeci i najlepszy , ale nie będę jeszcze mówić " to on " bo mam w zapasie jutro do zrobienia 4 przepis i też podobno jest "niebiański". Tak więc kochani
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirówno rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy maliny na wierzchu i gotowe. Ciasto powinno trafić na godzinę do lodówki i już możemy wstawiać wodę na kawę. Prawda, że wygląda pysznie? ;) Słonecznej niedzieli Emska
Emskie Smakibardzo podoba mi się chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru
Cakes By KejtJakiś czas temu piekłam pyszne płaskie tureckie chlebki czyli lavash ( klik ). Tym razem przetestowałam przepis Yotam'a Ottolenghi , w którym do ciasta dodaje się jogurt. Chlebki wyszły równie smaczne jak poprzednie. Zaletą tego przepisu jest niewątpliwie fakt, że ciasto wyrabiamy w robocie. Sezon na warzywa w pełni, warto to wykorzystać. Można podać lavash z pieczonymi warzywami
Stare Garytłuszczem i wyścielonych papierem do pieczenia. Zostawiłam jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba. Polecam ten domowy wypiek bo smaczny, bo bez konserwantów, bo to samo
Kuchnia u Krysiogródkach, na straganach i sklepach. Przez najbliższych kilka tygodni będziemy mogli robić z niej różne potrawy. Dziś proponuję pyszną tartę, której smak podkreśli ser typu feta. Doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację. SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki majeranku Farsz: 1 mała cukinia
słodki bratekdzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów. Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne
Malinowe PocałunkiMusicie koniecznie je upiec w wolnej chwili, bo są proste do zrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt? Są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach :) Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy
Walijskie Pichcenietemperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.Posypać cukrem pudrem. 9. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także na drugi dzień. Smacznego
W mojej kuchnipierwszy raz zrobiłam takie pączki, choć miałam zrobić ptysie, podkusiło mnie aby usmażyć na oleju i wyszły pyszne pączki, które są zniewalające w smaku, na drugi dzień zachowują swoją świeżość i miękkość, polecam !!! SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 8 łyżek cukru
słodki bratekCoraz rzadziej używam piekarnika, a jeszcze kilka miesięcy temu, był on moim najlepszym przyjacielem. Chęć odkrywania nowych raw ciast, jest o tyle duża, że wszelkie słodkości poddawane termicznym obróbką, chowają się w cieniu SUROWYCH WYNALAZKÓW. Pyszny nerkownik o smaku wiśni z niecodziennym w tym połączeniu dodatkiem wanilii zdobył serca domowników. Od pierwszego kęsa starali się zgadnąć, cóż to za nietypowa
healthy dreamsnarzucamy i jesteśmy winni przepełnienia naszych kalendarzy. Mój synek na szczęście poczuł się już lepiej, a ja mogłam przygotować stromboli na pyszny rodzinny obiad. Ta zawijana pizza to tak naprawdę amerykański, a nie włoski wynalazek. W najprostszej wersji ciasto na pizzę i dodatki zawija się w rulon, jednak ja wybrałam bardziej efektowną formę warkocza. Jego zaplecenie nie jest w cale
Chilli Czosnek i Oliwakakao nie chce się połączyć z syropem, ale po chwili, robi się lśniąca wspaniała polewa :) Delikatnie rozsmarowujemy ją na zimnym cieście, możemy też ułożyć plastry pomarańcza lub mandarynki i zostawić na chwilę, żeby masa zastygła. To jest pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?świadomością, że w piekarniku czekają na mnie upieczone wczoraj wieczorem knedle. Mimo że, jadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które stanowiło nadzienie. Prosta i standardowa mieszanka smaków, w trochę innej wersji. Jako, że dzień na śniadaniu się
healthy dreamsWczoraj piąte urodziny bloga, więc nie mogło obyć się bez ciasta! Uznałam, że tort to za dużo pracy, ale razem z Mamą postanowiłyśmy upiec karpatkę, która choć pyszna robiona jest w naszym domu bardzo rzadko. No i widziałam, że Tata będzie bardzo zadowolony z tego wyboru, ponieważ uwielbia domową karpatkę! Przepis na karpatkę znalazłyśmy w maminym zeszycie
Pasja SmakuPyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy
Bajeczna Kuchniazamrażarce migdały sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Nie jest konieczne użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne pierożki z ziemniakami, serem białym i przesmażoną cebulką, często goszczą w moim domu, uwielbiam je. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Farsz: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 cebule Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy , kroimy
Bajeczna KuchniaPyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto: szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy
Bajeczna Kuchniapewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych
potrawyregionalnekiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota. Do pieczenia wybieramy takie jabłka, które się nam nie rozsypią. Takie jabłuszka zastąpią nam ciasto gdy nie mamy ochoty lub czasu na pieczenie go. A tu raz, dwa i mamy coś pysznego, słodkiego i zdrowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru. Składniki Ciasto 250 g mąki 1 … Czytaj dalej Wytrawna tarta z kaczką
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDziś przedstawiam kolejny i równie pyszny przepis na pizzę. Czas przygotowania pizzy nie zajmuje wiele czasu a smakuje super! Polecam! Pizza Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, 5 dkg drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, nadzienie: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, cebula, 20 dag pieczarek, laska kiełbasy podwawelskiej, 20 dag sera gouda, przyprawa do pizzy, gałka muszkatołowa. Wykonanie
paapilotkaamleka. Ciasto odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia Dużą ilość oleju mocno podgrzać na patelni, nakładać głęboką łyżką porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano Placuszki odsączyć na papierze. Z tej ilości składników usmażyłam 10 pysznych placuszków. Przepis z "Moje gotowanie" VI-VIII 2008 nr 1/2008
Proste Potrawycukrem waniliowym. Włożyłam do szprycy i zrobiłam dekorację . W środek włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne. T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki ciasteczka z ciasta francuskiego
AZgotuj!Pyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka + 1 szklanka
Chocolate Muffin BlogPyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką. Zasmakują każdemu. Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:) Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: rabarbar Kruszonka
Takie tam pichcenieTego deseru po raz pierwszy spróbowałam kilka lat temu podczas pobytu na greckiej wyspie Santorini. Z zewnątrz wyglądał jak zwykłe ciasto czekoladowe, ale po wbiciu łyżeczki ze środka wypływała płynna masa czekoladowa, która mieszała się z gałką pysznych lodów waniliowych, które były podane obok na talerzyku... Połączenie gęstego sosu z orzeźwiającymi lodami było naprawdę wspaniałe. Od czasu, kiedy spróbowałam tego
Chocolate Muffin BlogUwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach, taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol który dostałam w ramach testowania i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek
Wanilia i KardamonPyszna kremówka - niby wuzetka z dużą ilością kremu, z kaszą manną. Dodatkowo przed nałożeniem kremu można posmarować ciasto powidłem śliwkowym. Będzie mniej słodkie. Ciasto: 8 dużych jajek 5 łyżek mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej
Praktyczna plcałe lato, aż do jesieni...Mniam!! Jak już wszystko zrobimy na polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ; ) Babeczki z karmelem i orzechami Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Pianka: 2 białka 1/3 szklanki cukru
Lawendowe Nieborozpuści nam się tak łatwo dlatego, masę należy zblendować i chłodną ale jeszcze płynną polać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, ciasto po około 2 godzinach nadaje się do pokrojenia na piękne trójkąty, polewa jest błyszcząca, miękka i pysznie waniliowa. Smacznego :) Skomentuj
MamaOskarkaZbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryWarto zrezygnować z ciężkich, kremowych ciast na rzecz lżejszych i zdrowszych przekąsek, równie skutecznie zaspokajających apetyt na słodycze. Te niepozorne kuleczki są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. A co najważniejsze - są bardzo zdrowe i dozwolone nawet na diecie. :-) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny (125g) 1/4 szklanki cukru (u mnie Ksylitol od Skworcu
Szefowa kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu Post Faworki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewięc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający . Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych! Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :) Składniki: Ciasto: pół kg mąki 2 jajka 50 g drożdży pół szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka margaryny lub masła 1 szklanka mleka szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia domowa AniWczoraj wieczorem piekłam ciasteczka. Kiedy już pozagniatałam wszystkie ciasta, włożyłam do lodówki, usiadłam na chwilę i stwierdziłam, że przydałby się jakiś deser. Ciasteczka i owszem, pyszne są, ale nagle nabrałam ochoty na coś delikatnego, kremowego... Z żurawiną - koniecznie! Żurawina jednak nie mnoży się w lodówce sama z siebie, trzeba więc było ruszyć do sklepu. A nadmienić muszę, że świeżą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudekorowałam kilkoma mrożonymi malinkami i miętą. Przed wypiciem wymieszałam. Spróbowałam i odpłynęłam.... To był mój smak.... A do mojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic. Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny? Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkibabka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam
Made By Mom And SonPyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy
Moje Kuchenne RewelacjePyszne małe rożki..taki na jeden kęs ..ja mam specjalną blachę do takich rożków, ale można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki , zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru
Moje domowe kucharzenieSezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka
Ze smakiem i z pasjąsię podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;) Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego
Kraina Tysiąca Smakówdobry! Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda? Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę
Pora coś zjeśćpieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :) Moja ilość składników jest podana dla jednego makowca, jest on jednak dosyć mały i mam wrażenie, że lepiej piec
sama złodyczWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku(...)czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna
CoolinarniePLjego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis ten przeznaczam dla tych, którzy(...)bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne rustykalne bagietki pszenne. Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo, a bagietki formuje się z łatwością, rozciągając kawałki ciasta przez skręcanie. Bagietki są bardzo smaczne, do tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktoś miał możliwość skosztowania tylko i wyłącznie kupnych mazurków. Zupełnie zaś nie rozumiem jak można nie lubić pysznego, kruchutkiego, DOMOWEGO mazurka z nadzieniem, które za każdym razem może być inne?:))) Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche ciasto do mazurka, które zawsze się udaje i smakuje wspaniale! A z odpowiednim dodatkiem, np. kajmakiem, zachwyci największego
Słodko-Słony Świat IlonyBędzie łatwo. Będzie szybko. A co najważniejsze, będzie pysznie! Wiem, że takie przepisy lubicie najbardziej. Co jeszcze polubicie w tym przepisie? Będzie smakował każdemu, możecie go dowolnie dopasować do swoich upodobań - bo jego smak zależy od rodzaju konfitury, jakiej użyjecie do jego zrobienia. Mało tego - z jednego przepisu ciasto za każdym razem może smakować inaczej! Prawda
Garniec MagalieMocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko 100 g masła Masa
Złote przepisyWitam, dziś chciałabym przedstawić przepis na coś ekstra :-) Pyszne, chrupiące chlebki PIDE z rewelacyjnym farszem mięsnym. Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska. Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: CIASTO: -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli -2 łyżki cukru -300ml ciepłej(...)zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował. Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki. Następnie kładziemy na blaszce, i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem. Chlebki pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni, na złoty kolor. I gotowe, można jeść :-) Polecam bo są pyszne. SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuUdała mi się Synowa. Złapała bakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg Jej wskazówek i jest pyszny, lekki i puszysty. Składniki. 3/4 kostki Kasi 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego(...)szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie
Kulinarny karnet Christopheratakże moje dzieci bardzo je lubimy. Przecież gdy pachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt
W mojej kuchnidylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja! Składniki: 1/2 szklanki kaszy(...)wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekłam około 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto i pozostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka Anny Czelej - W piekarni Pięciu Przemian. Jest idealnym egzemplarzem dla wegetarian
Blondynka Gotuje