ogień poszły wiórki kokosowe i mak mielony Back Mit. Powiem szczerze, że mak podbił moje serce. Tak jak pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił
Gotuję Testujęśmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka
Wanilia i KardamonChociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18-20 min (ciastka muszą się zarumienic
Zawsze głodna!mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie. Ciasto: 350 g mąki pszennej 2 żółtka 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić
Food Squarepiosenki w czyn i upiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędostaliśmy małą przesyłeczkę z malinkami to stwierdziliśmy że trzeba je wykorzystać i zrobiliśmy słodziutkie malinianki Pyszne, na bogato faszerowane drożdżowe bułeczki, których zapach podczas pieczenia rozchodzi się po całym mieszkaniu Nie mieliśmy własnego przepisu więc skorzystaliśmy z tego przepisu minimalnie go modyfikując Składniki: Ciasto: - 175g mąki pszennej - 80g mleka - 1 całe jajko - 4g suchych drożdży - 10g masła - 1 łyżeczka cukru(...)wyrabiamy przez jakieś 10 minut aby ciasto było elastyczne. Tak wyrobione ciasto wkładami do miski zostawiamy na godzinkę żeby urosło. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4/5 części, które lekko spłaszczamy, następnie nakładamy nasze pyszne malinki, posypujemy cukrem i zawijamy tworząc bułeczki. Formujemy kształty i zostawiamy jeszcze jakieś pół godziny na blasze zanim wrzucimy do piekarnika. Po pół godzinie włączamy piekarnik
Kuchenne WariacjeKolejna propozycja pysznego sernika,do którego lubimy powracać.Polecam na szczególne okazje a z pewnością goście będą zachwyceni.Przepis pochodzi z książki s Anastazji. Ciasto: 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag maki pszennej 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa
Niespełnione zdolności kulinarneCiekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta. forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm. Składniki: 500 g marchewki 1 duża cebula 100 g suszonych(...)pomidorów 3 łyżki cukru 25 g masła 140 g dera brie arkusz ciasta francuskiego 1 łyżka oleju 100 ml wody Wykonanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które
Mama Gotujepyszną propozycję na leniwe weekendowe śniadanie. Puszyste pancake’i (czyli takie nasze racuszki), które po przekrojeniu (lub ugryzieniu) odkryją przed Wami słodką niespodziankę ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii + Nutella, do dekoracji: owoce, śmietana lub jogurt, cukier puder Przed zrobieniem ciasta naleśnikowego przygotowujemy nadzienie. Na papier do pieczenia nakładamy po łyżeczce Nutelli, całość wkładamy do zamrażarki. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze
CiastkozercyPyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki zjedzona z samego rana dostarczy wam masę energii, która jest bardzo potrzebna w pracy lub szkole, a przygotowanie takiej bułeczki z wieczora nie zajmie dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: Rozczyn: 400 g mąki(...)ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru Ciasto: Przygotowany rozczyn 500 g mąki 70 g masła 1 jajko szczypta soli żółtko Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. W dużej misie łączymy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, i mieszamy szybko za pomocą trzepaczki, aby drożdże lepiej pracowały. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem
Kuchnia Łukaszatyle odwagi, żeby coś takiego zrobić. Ale kiedy zostały mi 2 samotne gruszki, postanowiłam, że warto zaryzykować. Opłacało się, bo jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej kombinacji smaków. Słodka gruszka, chrupiące ciasto francuskie i pikantny ser. Idealna przekąska dla niezapowiedzianych gości, do zrobienia dosłownie w 15 minut. A ten smak - nie do opisania! Składniki: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 gruszka
Cakes By Kejtsłodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł . Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód : - 250 g maki pszennej typ 480 - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier puder w młynku do kawy ) - 1 żółtko - kilka
Wypieki RenePyszna szarlotka. Dużo lepsza niż tradycyjna. Choć oczywiście to kwestia gustu. Ale równie prosta w przygotowaniu. Do dzieła. Co potrzebujemy : masło 250 gram mąki 2 żółtka trochę cukru pudru cukier waniliowy soda oczyszczona 50 gram śmietany 18% 6 dużych jabłek miód brązowy cukier cynamon przyprawa goździki Jak robimy : Mąkę, 100 gram masła, 2 żółtka, 70 gram cukru pudru, śmietanę(...)łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę sody oczyszczonej mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Gdy już je wyrobimy dzielimy je w proporcjach 2 do 1 i umieszczamy w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków i podsmażamy około minuty. Dodajemy wtedy jabłka i smażymy
Snejkusiowe PrzepisyŚwiąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty
Wanilia i KardamonNich STS czyli Szybko, tanio, smacznie. Dzięki Wam za przepis, ciasta z sokiem pomidorowym szukałam długo i teraz wiem ze warto było czekać. Takiego ciasta już dawno nie jadłam, puszyste, miękkie, wilgotne, pyszne. Spróbujcie i zakochajcie sie w nim tak jak ja. Pozmieniałam po swojemu trochę ale idea została, zapraszam. Ciasto pomidorowe z żółta renklodą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie