też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja podana jest z cukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji. Ciasto marchewkowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Składniki na 2 małe keksówki (lub formę 20 x 20): 2,5 szklanki mąki(...)masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i wbić jajka. Za pomocą miksera/bądź dłoni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią lub ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka
UgotowaćProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej(...)szklanki obranych orzechów włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do ostudzenia. Kuwerturę rozpuszczamy
Mienta blogCiasto drożdżowe z czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła 100 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 500 g czereśni Przygotowanie: Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy(...)ubijmy na puszystą pianę z solą. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru aż staną się płynne. Następnie dodajemy do drożdży mleko, mąkę, pozostały cukier oraz ubite jajka i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut. Potem dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n a 1 godzinę. Po tym czasie
Symfonia smakowaPorę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem
Słodkości i nie tylkojakichś nowych potraw. Choć fakt jest taki, że i tak Święta Wielkanocne są mniej "opasłe" niż Bożego Narodzenia, to i tak należy czymś pysznym rodzinę (czytaj teściową) zachwycić. Mama mojego męża piecze naprawdę dobre ciasta, toteż i poprzeczka zawieszona jest wysoko. Na szczęście mam kilka sekretów, które sprawiają, że moje wypieki są naprawdę pyszne, a oto jeden z nich
Rozpustne gotowanieChyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :) Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe, a smakuje równie pysznie. Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki. Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami(...)wyszło ... pyszne :-) Składniki: 2.5 szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dowolne owoce Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta cynamonu dla smaku Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Wykonanie: Mąkę
Walijskie Pichcenieszybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio
Cynamonowe szczęścieogniu aż całkowitego połączenia i rozpuszczenia cukru. Polewa powinna tylko delikatnie wrzeć. Jeszcze ciepłą rozprowadzamy na cieście. Polewa w ciągu krótkiego czasu zastyga. Lubicie takie ciasta? Bo ja bardzo. Nie są suche, nie zapychają, pysznie smakują i cudownie pachną :) A może skusze kogoś na ciasto buraczkowe ? Brzmi egzotycznie? gwarantuję jednak, że smakuje cudownie
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta z zamrażarki. Przepis pochodzi ze wspomnianego wyżej bloga
Milion SmakówWitam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 żółtek 200 g margaryny/masła cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Jabłka: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka cynamonu Sposób wykonania: 1. Zagnieść
Kuchnia domowa Anitęsknię... i pewnie dlatego tak chętnie gotuję tego typu potrawy, by przypomnieć sobie mój ukochany Neapol. Propozycja, którą dzisiaj mam dla Was to taka... inspiracja, ale pyszna inspiracja, zapewniam :) Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 500 g mąki 1 jajko 15-20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli
Pichceniomaniatrzepania dywanów. Aby chociaż na chwilę oderwać się od tego rozgardiaszu, zamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się za pysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto to miła odskocznia od słodkich, klejących się do podniebienia mazurków oraz suchych, piaskowych babek i sprawdziło się nawet jako tort na moje osiemnaste urodziny
Pland based fillePrzepis na pyszne domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Składniki (na 6 dużych drożdżówek): Ciasto: 380 g mąki pszennej 70 g masła 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Owoce: 150g truskawek 200 g rabarbaru łyżka cukru łyżka bułki tartej Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy
e-PrzepisyKulinarneciasto a szczególnie wylizywać krem z miski :) Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja. Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) Przepis: Składniki: ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem
Mój pomysł na