pyszna sałatka - 7462 przepisów (strona:173/498)

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 228

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Korniszonki
Jesienna sałatka z winogronami i serem pleśniowym 227

Pierwszy wpis w Tygodniowym Wyzwaniu Blogowym to coś zielonego. U mnie będzie to sałatka ze szpinakiem i winogronami. Spróbujcie koniecznie! Jest pyszna. Składniki : * garść szpinaku * garść dowolnego mix-u sałat * kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę i szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić w mniejsze kawałki. Do słoiczka dodać składniki dressingu, wymieszać i polać naszą sałatkę. Podawać od razu np z pieczywem czosnkowym. W Tygodniowym Wyzwaniu razem ze mną wzięła udział Dorota, która napisała o zielonych oczach , oraz Sabina z wpisem o jabłuszkach . Dziękuję dziewczyny

Magiczne Życie Marty
Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami 160

Sałatkę z tuńczyka robię od lat i nigdy nie znudzi się mi i mojej rodzinie. Jest pyszna i sycąca. Chętnie zabieram ją na śniadanie do pracy. Tak na prawdę sałatka ta świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację, czy też przekąskę na imprezy okolicznościowe. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI 100 g ryżu (1 torebka) 1 cebula

Passions hobbies life
Sałatka fattoush z bobem, fasolką szparagową i labneh 165

chlebka pita, która dzięki marynowanemu labneh stała się niezwykle bogata i pyszna. Nie ma jednego przepisu na fattoush , dajemy do niej te warzywa, które są w sezonie. W mojej nie mogło więc zabraknąć pysznego lipcowego bobu i zielonej fasolki.  Fattoush bardzo kojarzy mi się z toskańską sałatką panzanella . Obie służą wykorzystaniu czerstwego pieczywa - mieszkańcy Bliskiego Wschodu zużywają swoje

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem + film 233

Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny.     Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki

Smakowite Dania
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 210

przełamują ich owocowy smak. Spróbujcie koniecznie, to jest naprawdę dobre!:) Dzisiejsza sałatka skojarzyła mi się z czasem spędzanym na świeżym powietrzu i grillowaniem, dlatego postanowiłam podać ją z grillowanym kurczakiem według mojego sprawdzonego przepisu . Mięso przygotowuję na patelni grillowej, trwa to zaledwie chwilkę, a wychodzi bardzo soczyste i pyszne. Jak to robię? Smażąc kurczaka stosuję się do zasad typowych(...)polej przygotowanym dressingiem. Propozycja podania 2: Wrzuć paski grillowanego kurczaka do pomidorów, brzoskwiń i cebuli, polej dressingiem i wszystko przemieszaj.  Uwagi: Jeżeli podajecie sałatkę z mięsem, koniecznie polejcie go cytrusowym dressingiem, który jest pyszny! Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim 242

Chociaż mamy już jesień, sałatka którą zrobiłam jest raczej wiosenna… Lekka, świeża z sałatą lodową i koperkiem. Dressing przygotowałam z jogurtu koziego, który ma specyficzny

Oryginalny smak
Sałatka z gruszką, camembertem i orzechami w miodowym dressingu 229

Ostatnio sobie przypomniałam, że gruszka i ser pleśniowy, to bardzo zgrany duet :) A już szczególnie w postaci soczystej sałatki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich, orzeźwiających pestek granatu i polanej pysznym, miodowym dressingiem. Dzięki zróżnicowanym  'teksturom' i smakom, w końcowym efekcie otrzymujemy intrygującą, wyśmienitą i lekką mieszankę :) Mąż jeszcze do tej sałatki zawsze dostaje porcję maślanych grzanek, może

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z brokułem i serem feta 326

brokułem i fetą w różnych kombinacjach dość długo krąży już po blogosferze kulinarnej i wcale się temu nie dziwię, bo nie dosyć że jest pyszna to jeszcze robi się ją bardzo szybko. Ja przygotowałam sałatkę na kolację, ale równie dobrze można ją podać jako przekąskę na imprezie, oczywiście o ile nie przeszkadza Wam zapach czosnku ;) Składniki: 1 brokuł

Simply Food
Odchudzona sałatka gyros 353

Kolejny przepis na sałatkę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. :-) Majonez został zastąpiony pysznym sosem. Gwarantuję - jeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem serka homogenizowanego i jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka

Szefowa kuchni
Sałatka z rukolą i prażonym słonecznikiem 346

Sałatka z rukolą i prażonym słonecznikiem jest lekka, pyszna a do tego kolorowa. Świetnie nadaje się jako dodatek przy grillowaniu lub na wszelkie imprezy. Składniki: opakowanie rukoli 5 - 6 łyżek łuskanego słonecznika ok. 10 pomidorów koktajlowych ½ ogórka zielonego ½ czerwonej papryki ok 100 g żółtego sera oliwa np. cytrynowa sól, pieprz Wykonanie: Słonecznik uprażyć na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyć(...)osuszyć, pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, ogórek, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Rukolę, większość słonecznika i resztę składników wymieszać z oliwą solą i pieprzem. Sałatkę podawać posypaną prażonym słonecznikiem

Mama Gotuje
Sałatka brokułowa z boczkiem i pestkami 481

znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej tradycyjnymi potrawami i powstaje z nich zupełnie coś innego dzielę się dopiero kiedy wiem, że jest pyszne i inne od wszystkich  :) Dzisiaj tak robimy z sałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek

Niezły Młynek
Oscypek marynowany w miodzie i chilii 172

Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło. Składniki: duży oscypek 2-3 łyżeczki miodu naturalnego łyżka oleju papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki 250g pomidorków cherry oliwa z oliwek sól, czarny pieprz listki bazylii Sposób przygotowania: Oscypek kroimy na plastry(...)marynaty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż ser będzie gorący i miękki. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy. Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów

Pyry na Gaz
Sałatka jajeczna z chrzanem + film 575

Sałatka jajeczna z chrzanem z dodatkiem wędliny kabanosa i czerwonej cebuli to pyszna, wyrazista w smaku i łatwa w wykonaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko. Sałatka jest bardzo sycąca, najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 3 porcje 6  jajek ugotowanych na twardo 150 g kabanosa 25 dag wędliny drobiowej 1 duża

Smakowite Dania
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 154

jest loteria, ale zapewniam, że robiłam co mogłam.  Na obiad była pyszna polędwica z dzika marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny(...)kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli  2 małe buraczki 3 plasterki cebuli 200 ml czerwonego wina 250 m soku z kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę

Quinoa Raz!