Następnie dodałam opakowanie śmietany i dusiłam jeszcze około 10 minut. Ugotowałam makaron al dente,polałam go sosem z kurek i danie gotowe. Pychotka! ... i szybciutko idźcie po kurki do lasu
potrawyregionalnelodówki. Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki. Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić... ale o to chodzi prawda? ;) Herbatniki i bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka! Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecam CIASTO MAXI KING
potrawyregionalneCieplutkie i chrupiące placuszki ziemniaczane , polane śmietaną i posypane cukrem! Pychotka! Placki ziemniaczane: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrałam i starłam razem z cebulą. Dodałam 2 jajka,mąkę, wsypałam sól,pieprz i sporo majeranku. Wszystko wymieszałam. Smażyłam placki na patelni na oleju
potrawyregionalneciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka! Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców. Smacznego
potrawyregionalnelubi i pamięta z dzieciństwa smak klusek leniwych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mięciutkie i pulchne. Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem, smażone na maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej 2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam
potrawyregionalnepietruszkę i wymieszałam. Pasta ta być może nie wygląda za ciekawie.... ale zapewniam,że jest przepyszna. Świeży i chrupiący chlebek posmarowany pastą - do tego kiszony ogórek i marynowana dynia ...pychotka! Smacznego
potrawyregionalnekawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania
Bazując na smakuproste ucierane ciasto-z orzeszkami w karmelu-tanie ,szybkie i banalne-a jakie pyszne, dzisiaj robiłam je pierwszy raz-ale na pewno nie ostatni,pychotka-wszystkim wielbicielom orzeszków-to dla was!!! SKŁADNIKI: 10 dag masła, 2 szkl.cukru, 4 jajka puszka ananasów 20 dag łuskanych orzechów włoskich 2 szkl.mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, PRZYGOTOWANIE: masło roztapiamy i wlewamy do formy
Swojskie jedzonkowyciekało i posypałam po wierzchu resztą sera i piekłam na papierze do pieczenia w 200 stopniach z termoobiegiem przez ok 10-12 min-żeby się zarumieniły. gotowe !!!pychotka
Swojskie jedzonkobyło wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie grzybów, piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie. Najciekawszymi potrawami z grila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember z żurawiną - rewelacja, a na deser banany zawinięte w boczek. Poprobowałam wszystkiego
Codzienne Gotowaniewłasnego;) Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak. Pychotka! 200g wędzonego łososia Porcja ulubionego makaronu dla 2 osob (250g) 2 ząbki czosnku 1 paprychka chili (niezbyt ostra) 2-3 łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów
Codzienne Gotowaniesię do akcji. Mimo tego mam nadzieję, że spodobają się Wam indywidualne, pieczarkowe tartletek z zapieczonym, przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka! Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto 2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka
Codzienne GotowanieDziś wyzwaniem wspólnego gotowania była hiszpanska tortilla (omlet). Pamietam, że jadłam takie danie będąc w Madrycie i było ono rewelacyjne. Ziemniaczany omlet podawany na zimno z wybornym hiszpanskim winem - pychotka. Postanowiłam zaryzykować i spróbować przygotować taki placek sama. Oczywiście nie smakowal jak ten w stolicy Hiszpanii, ale był smaczny;) Danie nie jest zbyt skomplikowane i wymaga jedynie kilku składników
Codzienne Gotowaniepodzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki
Codzienne Gotowaniepierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka! Składniki : 1 średnia czerwona cebula 700g świeżych dojrzałych pomidorów 400ml bulionu warzywnego 50g mielonych migdałów 100ml śmietany 1 łyżeczka cukru bazylia sól, pieprz łyżka masła do smażenia Przygotowanie : Na suchej
Codzienne Gotowanie