Keks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cm Przepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej(...)cukru 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 500g bakalii na lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane
Moja smaczna kuchniaDzisiaj propozycja na zbliżającą się Wielkanoc . Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki marchewkowo – pomarańczowe . Udekorowałam je marchewkami z masy cukrowej w ciasteczkowej ziemi. Z pewnością dzieciom przypadną do gustu Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na małych oczkach) 2 szklanki mąki (z lekkim czubem) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej skórka starta z 1 pomarańczy szczypta soli Dodatkowo: roztopiona czekolada ciasteczka kakaowe masa cukrowa (pomarańczowa i zielona) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Zmiksować. Następnie dodać startą marchewkę oraz startą skórkę z pomarańczy i zmiksować. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi
Oryginalny smakPrzepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka(...)dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej). Przekroić na dwa blaty. Galaretkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKeks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cm Przepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej(...)cukru 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 500g bakalii na lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej
Moja smaczna kuchniaKakao, jogurt i kokos? Co za niebanalne połączenie! Głównym gościem jest baton konopny od Healthfullicious'ly ! Składniki: 2 jaja 150 g białek jaj 50 g
Truskawkowa Fiestaskładniki biszkopt * 1 jajko * 35 g mąki pszennej * 30 g cukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g
Mix smakuCiasta drożdżowe nigdy nie należały do moich ulubionych. Podobnie zresztą jak serniki. Od jakiegoś czasu przekonuję się jednak zarówno do jednych jak i do drugich. Przepis na tę nocną drożdżówkę będzie idealny przede wszystkich dla początkujących kucharzy/cukierników;) Nie potrzeba tutaj silnej ręki, mozolnego wyrabiania, ani nawet robota kuchennego. Jedynie w co należy się uzbroić to cierpliwość – wieczorem(...)wersji bogatszej można pokusić się o dodatek owoców i kruszonki do czego szczerze Was namawiam:) Samo ciasto jest smaczne, wilgotne, choć mimo wszystko daleko mu do takiej idealnej puszystej drożdżówki jaką lubię najbardziej. Chyba najbardziej zadowolona byłam z drożdżowego ciasta, które przygotowałam wg tego przepisu -> KLIK, ale to nocne też nie jest złe;) 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka
Smaki Na Talerzuciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła(...)szypułki, kroimy na pół, obtaczamy w mące, aby nie opadły podczas pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta. Należy do serników ciężkich, wilgotnych i łatwych w przygotowaniu. Ja tym razem skorzystałam z przepisu, który znalazłam na blogu sio-smiutki , ponieważ zaciekawił mnie troszkę inną recepturą. Sernik wyszedł bardzo fajny i polecam na wszelkie okazje. Składniki: (blacha 20x30) Ciasto: 400 g mąki 200 g rozpuszczonej margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 1 cukier waniliowy(...)momentu połączenia składników. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie powoli dodawać ser. Gdy masa jest dobrze wymieszana dodać olejek i mąkę, a potem białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wszystko razem wymieszać. Na dno blachy wyłożonej
talerz przyjemnościpuchu. Bardzo lubię ten moment o poranku, gdy otwieram drzwi klatki schodowej, a przede mną bielutki chodnik z pierwszymi śladami butów, i kiedy mój kudłaty piesek wybiega w tę puszystą biel, ciesząc się i ciekawiąc, jak szczenię :) Brodzimy w śniegu po kostki, zachwycając się obielonymi drzewami, wyciszonym światem, mrużąc oczy od chłodnego wiatru pełnego mroźnych płatków, które łapię na język(...)muszkatołową, bo w dodatkach będą maliny zbierane latem na działce u babci, a wiadomo, że maliny i gałka, to absolutnie wspaniałe połączenie, o czym przekonałam się piekąc ten muszkatołowy sernik . Do gotującej się owsianki wrzucam banana, dzięki czemu stanie słodka i kremowa :) Gotowe! Jeszcze tylko gorące maliny z miodem i odrobina bezczelnie pysznego, aksamitnego masła orzechowego. Zanurzam łyżkę, łączę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSernik królewski to tradycyjny polski sernik który zachwyca nie tylko smakiem i wyglądem. Po prostu król serników. Składniki : Masa kakaowa: 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 2 całe jajka 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (krajanki) 1 kostka masła 6 jajek 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń(...)kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - najlepiej z 2 godzinki. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy pianę na sztywno
Mechanik w kuchniJeśli tęsknicie za latem, tak bardzo jak ja, dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam. Moja propozycja to t ruskawkowa tarta bez pieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu(...)Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka
kolorowotorcikowomrożonych i dopiero potem zerknęłam na wpis, że nie są one polecane do tego ciasta (może powstać zakalec) . Cóż, za późno... Zaczęłam myśleć, kombinować i tak o to powstał przepyszny sernik. Żałuję, że taki mały. Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm lub mała blacha) Ciasto ucierane: 60g masła/margaryny (użyłam margaryny) 75g cukru 1 jajko(...)Ponadto: 3 łyżki wiórek kokosowych 1 średni banan 200-250g truskawek (*) 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania Ciasto ucierane. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i połączyć z jajkiem. Dodać (naprzemiennie) śmietanę z mąkami i proszkiem do pieczenia (uprzednio razem przesianymi). Ciasto dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeugotowane żółtka szczypta soli Masa serowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier(...)lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zmielonego
w mojej kuchnicytryn Przygotowanie: 1.) Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut. 2.) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 3.) Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ocieramy skórkę z obu cytryn oraz wyciskamy z nich sok. Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie. 4.) śmietanę ubijamy, łączymy(...)kolejne 20 minut w temp. 180'C. P. S. Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:) Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik. Smacznego:) Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA
Luźna Kuchniadzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki : Biszkopt: 2 duże jajka lub 3 mniejsze 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki(...)rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej) opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo : galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa) Przygotowanie : Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C
charlotte gotuje