puree - 3280 przepisów (strona:175/219)

Magdalenki dyniowe 179

magdalenek jak powinna być, tylko muszelki ale inne. Dlatego moje magdalenki maja trochę inny kształt muszelek. Ale same ciastka są pyszne i polecam każdemu. Źródło . A jak zrobić puree z dyni zobaczcie tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 391

olej z masłem i ułożyć na nim kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać   z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa w sosie z białego barszczu 229

gotować 5 minut.  Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz. Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków). Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję). Obok ułożyć paski marchewki. Posypać szczypiorem

Buniabaje w kuchni
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 205

panierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle podawać z ziemniakami puree i mizerią posypane orzechami włoskimi.* * Można podać z ryżem i inną surówką ale u mnie zestaw jest nie do ,, ruszenia" - ziemniaki i mizeria i już

Buniabaje w kuchni
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 234

dusić 45 minut na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki). Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w plastry. Doprawić sos do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka curry na skróty 167

Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki. Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem

Buniabaje w kuchni
Cukinia z marchewką i groszkiem 176

Typowe letnie danie . Same warzywa podane na delikatnym kremowym puree ziemniaczanym. Ważne , że nie wymaga wielu pracy przy przygotowaniu - można przygotować poszczególne etapy wcześniej i tylko dokończyć potrawę bezpośrednio przed posiłkiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Mortadela z pieczarkami 165

rumiano z obu stron na łyżce oleju i maśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli   robią się z niej miseczki. Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami. Podawać z ziemniaczkami puree * Można użyć również gotowej mieszanki przyprawy do żeberek Prymat ( 2 płaskie łyżeczki) ** Proponowała bym kupować dobrej jakości mortadelę ( są bardzo smaczne włoskie)- kiedyś kiedy pierwszy raz robiłam to danie wyboru mortadeli

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z jesiennym sosem 173

filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory. Dałam sporo przypraw i wyszedł ekstra. Do tego kremowe maślane puree ziemniaczane. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana 144

Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących

Buniabaje w kuchni
Kotlety z dorsza z batatem 185

Często robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczakowe oszczędności 655

masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez   bo mięso z piersi jest suche   a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi

Buniabaje w kuchni
Kalafior pieczony na pikantnie 398

Jakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne

Buniabaje w kuchni
Pałki z kurczaka a'la gęś 220

lubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Okoń nilowy z sosem koperkowym 152

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni