pulpety - 2438 przepisów (strona:49/163)

Pulpety w sosie pomidorowym. 213

Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy.  Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko,  bułka tarta,  niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno(...)mlekiem by zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki i obtoczyć mąką. Zagotować osoloną wodę (można dodać kostkę rosołową). Do wody włożyć uformowane pulpety. Dodać listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego o popieprzyć. Gotować na średnim ogniu ok.25min. ( w zależności od wielkości pulpetów). Dodać przecier pomidorowy (bądź pomidory z puszki zmiksowane). Gdy się zagotuje

W kuchni u Moniki
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 169

też czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu(...)wody ( ja użyłam wody z pulpetów)  duży ząbek czosnku  sól, czarny pieprz świeżo mielony  łyżka gęstej śmietany  Sposób przyrządzenia:  Szpinak przełożyć do garnka, przykryć i dusić ok 7-8 minut na małym ogniu. Dodać czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić

pieprzny smaczek
Pulpety w sosie kurkowym 136

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy. Ten rok  nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w  lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI(...)wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min. Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu. Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy masło

W kuchennym oknie Ewy
Pulpeciki z groszkiem 151

przypiekła  - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety(...)talerz do tłuszczu w razie konieczności dodać troszkę oliwy  - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety  - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut    co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody  podawać np z makaronem

W królestwie smaków Beaty
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 250

Pulpety w sosie pomidorowym Pyszne kotleciki, zwane falafelami, które można zjeść zaraz po usmażeniu lub dodatkowo upiec w sosie pomidorowym, stanowią wtedy wspaniały dodatek do obiadu, np. ryżu. Zrobiłam je dzięki wyciskarce SANA . Składniki: - 400 g ciecierzycy suchej (nie gotowanej), - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - ½ pęczka natki pietruszki, - 1 mała łyżeczka sody, - sól, pieprz, - olej do smażenia(...)duża butelka passaty pomidorowej, - 1 cebula, - ząbek czosnku, - olej, - 1 łyżeczka lubczyku, odrobina majeranku, - do smaku: sól, cukier, pieprz Wykonanie: Dobę przed przygotowaniem pulpetów surową ciecierzycę zalewamy w misce zimną wodą (co najmniej podwójna ilość niż mamy ciecierzycy – pamiętajmy, że jak wszystkie strączki ciecierzyca podwoi swoją objętość!). Ciecierzycy nie gotujemy! Mielimy surową. Po namoczeniu ziaren, ciecierzycę odsączamy na sicie

Co na wege obiad?
Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym. 199

skąpane w aromatycznym, śmietanowym sosie... Uwierzcie mi, szpinak można przygotować na wiele apetycznych sposobów i to jest właśnie jeden z nich. Polecam wszystkim szpinakowym niejadkom! Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym NA PULPETY: 250 g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe lub mieszane) 1 żółtko 3 łyżki bułki tartej i trochę ciepłego mleka do jej namoczenia(...)smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz      Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około

Rozpustne gotowanie
Pulpety indycze w sosie koperkowym 124

Zapowiadane wcześniej pulpety indycze w sosie koperkowym. Danie szybkie, nieskomplikowane, lekkie. Jestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być(...)ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika

Kuchenne zapiski Edyty
spaghetti bolognese z wegańskimi pulpecikami z soi 227

baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też będziecie wiedzieć co zrobić z pozostałą soją. I spaghetti jak z "Zakochanego Kundla" gotowe! :) P.S. Polecam zrobić pulpety z większej ilości składników i użyć je np. następnego dnia czy nawet zamrozić :) SPAGHETTI BOLOGNESE Z WEGAŃSKIMI SOJOWYMI PULPETAMI przepis autorski // 1 porcja ~90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji(...)dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wymieszać z sosem. Kilka sojowych pulpetów pokroić na ćwiartki i dodać do makaronu. Przełożyć danie na talerz. Na wierzchu ułożyć pozostałe pulpeciki i udekorować bazylią. Smacznego

chili & sugar
Pulpety brokułowe z kaparami 171

Przepis na brokułowe pulpety z kaparami na bazie płatków owsianych i gryczanych oraz tofu. Przygotowuje się je bardzo szybko i co najważniejsze - łatwo lepi. Masa się nie klei i nie rozpada ani w rękach ani na patelni. Opcja wegańska smakująca mięsożercom (; Składniki (11 pulpetów o średnicy ok 5 cm): opakowanie tofu (180 g) 1/2 główek brokuła 3/4 szklanki płatków gryczanych(...)jeśli coś nam nie odpowiada doprawiamy bardziej - formujemy kulki mieszczące się w dłoni (łatwiej i szybciej smażą się te mniejsze) - smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek pilnując aby przypiec pulpet z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na "Kotlety mielone" z cieciorki WEGELONE  <klik>   Zobacz tez przepis na Niskokaloryczny i bezglutenowy "makaron" z cukinii

Pora na pora i pomidora
Pulpety w sosie pomidorowym 141

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić

O kuchni z uczuciem
Pulpety w sosie pomidorowym 146

rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut

kolorowotorcikowo
Pulpety w sosie koperkowym 146

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana(...)Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby żeby zagęścić sos można dodać odrobinę mąki. 6. Pulpety wrzucić do sosu i podgrzać

Mama Gotuje
Sos serowo - brokułowy 211

tutaj użyłam jedynie serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko  3 łyżki bułki tartej  Sos 1 brokuł (500g)  2 średnie czerwone cebule(...)100g serka topionego o smaku cebuli  100g żółtego sera 200ml mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i przekładamy na talerz.  2. Brokuł gotujemy przez 10 minut

Szefowa kuchni
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 147

formować mięsne kulki. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Przygotowane mięso schłodzić w lodówce (co najmniej 30 minut).  4. Następnie do garnka wlać wodę. Do wrzącej wody wrzucić pulpety wieprzowe. Gotować na średnim ogniu około 20 minut.  5. W międzyczasie do kubka wlać 100 ml śmietany, wsypać 3-4 łyżki mąki i wszystko ze sobą połączyć (jeśli masa(...)jest zbyt gęsta, dolać odrobinę sosu z gotujących się pulpetów). Do gotującego wywaru wlać masę z kubka. Zamieszać i gotować na małych ogniu,tak długo aż sos zgęstnieje. Na sam koniec do sosu dodać posiekany koperek. Pulpety podawać z ziemniakami lub kaszą

Ugotować
Pulpety indyczo-wieprzowe zapiekane z kaszą i botwinką 120

Zapiekane pulpety to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Przygotowanie samego dania zajmie wam 10 minut, a później tylko pieczenie i gotowe! Polecam to danie wszystkim osobom, które uwielbiają botwinkę. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego indyczo-wieprzowego 1 saszetka kaszy pęczak (100 g) 2 gałązki botwinki 2 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka(...)łyżka oleju bądź oliwy z oliwek Mielone mięso przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, paprykę ostrą, bazylią i natką pietruszki. Wszystko ze sobą wymieszać i uformować pulpety, które umieścić na dnie naczynia żaroodpornego (do masy nie musicie dawać bułki tartej czy jajka). Kaszę z saszetki wsypać na pulpety, a na sam koniec dodać posiekaną botwinkę

Ugotować

Proponowane wyszukiwania