mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną miksturę, rozprowadzając ją równomiernie na patelni, nie za cienko. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia i przekładamy na drugą stronę. Smarujemy dżemem, czy też jakby powiedziała moja mama- dżemerem i pałaszujemy! Pychota, "puchate" śniadanko, polecam
Pichceniomaniaspód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację. *foremka do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 225 g mąki 15 g drożdży
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamowy miłości - ziemia także przemawia w ciszy". J. S. Tischner Jaki kolor ma cisza? Widziałeś ją? Dotykałeś? Trzymałeś w dłoni? Jak długo? Cisza jest bielą. Piękną i puchatą. I mieni się w słońcu, gdy to wyjrzy zza gór. Jest spokojem. Tym porannym, gdy dom śpi, a ja już nie. Wtedy cisza jest moja. Tylko dla mnie. Zbieram(...)połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy. Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni. W czasie gdy babeczki
KUCHARNIApanów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej(...)było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości
moj przepis nasumie zamiast bułki na śniadanie były na kolację :) Ale mimo tego wszystkiego nie żałuję bo smakują rewelacyjnie ,są pulchne powiedziałabym puchate ,mają te charakterystyczne duże bąble powietrza w środku a skórka jest chrupiąca :) ślinka cieknie na samą myśl :) Składniki : Biga : - 175 g maki pszennej typ 450 do 550 - 175 g maki pszennej typ 650 do 750 ja połączyłam(...)temperaturze pokojowej na 16 - 24 godzin ,zależy ile kto ma czasu :) Najlepiej zrobić rano jednego dnia i na drugi dzień rano zacząć drugi etap . tak wygląda na drugi dzień Ciasto : - 450 g mąki w proporcji 1:1 z mąk , których użyliśmy do bigi - 10 g świeżych drożdży - 50 g oliwy z oliwek - 400 ml wody - 15 g soli - cała biga
Wypieki Reneswoją objętość. Placuszki z chia 10 puchatych placków Składniki: 150 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki miodu 50 ml jogurtu 275 ml mleka 2 łyżki nasion chia masło do smażenia Suche składniki wymieszaj w misce trzepaczką. Następnie dodaj po kolei wszystkie mokre składniki i wymieszaj trzepaczką. Odstaw ciasto na 10 minut aby chia napęczniały. Rozpuść
codojedzeniagorące kakao w tym sezonie. Z puchatą, mleczną pianką. Czyżby to naprawdę już...?Dziś również dzień nie zapowiada się zbyt różowo. Znaczy się - słonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRzec by można - dietetyczne! Pyszne, puchate, doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki
Cakes By KejtChrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella - "idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży
Słodka Stronastolnicy podzielić ciasto i rozwałkować przy pomocy rąk na długie kawałki. Delikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki. Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać delikatnie od spodu drewnianą łyżką. Kluski wypłyną jak będą gotowe. Ja drugą partię jeszcze podgotowałam ok pół minuty dłóżej i wyszły miększe "puchate ". Wyjąć łyżką cedzakową
Jemy Pijemydobrej domowej konfitury . Jednak ostatnio zamarzyła mi się chałka upleciona własnoręcznie i gdy tylko ujrzałem ją u Sosny , wiedziałem od razu, że muszę ją upiec. :) Wyszła znakomita: delikatna , puchata , pachnąca wanilią i w dodatku rosła jak na drożdżach! :D Gorąco polecam - jest lepsza niż z piekarni! Składniki: 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego(...)olej , żółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut . Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej
Food Squarezapomniany deser. Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w nowoczesnym wydaniu ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J Składniki dla dwóch osób: Ciasto: 1 czubata szklanka
Wanilia i Kardamonnadzwyczaj delikatne, puchate i sprężyste. Mają tylko jedną wadę - za szybko znikają ;) Bułki są wykonane na tzw. sztywnej podmłodzie, czyli takiej, w której mąki jest znacznie więcej niż wody - ta tutaj ma sztywność około 167. Sztywna podmłoda szczególnie jest zalecana w produkcji pieczywa pszennego wyborowego i półcukierniczego. Jej cechą jest to, że wzmacnia gluten w cieście końcowym - dzięki temu właśnie
Grahamka, weka i kajzerkarównie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz pracę rozkładamy na cały dzień. Rano nastawiłam zaczyn, a piekłam dopiero wieczorem. Pomogłam sobie niezastąpionym minutnikiem w moim telefonie, który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta wydaje się być
Posadzone i zjedzoneRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś
W kuchni Karmel-itkiWiem, wiem… Nie było mnie tutaj daaawno… Ale obiecuję, że będę się pojawiać częściej;) Witam Was przede wszystkim bardzo słodko i sernikowo. Dziś przepis zachomikowany
Domowe ciastabardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja kazdemu.Moze zdziwi Was dodatek ziela angielskiego jako skladnika nadzienia.Nie pomijajcie go jednak.Nadaje on niezwyklego charakteru calemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem ziela angielskiego.Musicie koniecznie sprobowac.To jest pyszne!Skladniki na ciasto na 8 sztuk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć
Codzienna kuchnia niecodzienna