Deser ze świeżym ananasem 254następnie w małe trójkąciki. Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Powinny bardzo lekko się przyrumienić, jeśli przegapimy ten moment płatki będą gorzkie. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do pucharków nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej, następnie po warstwie masy śmietankowej i kawałków ananasa, posypać płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wiórki przykryć kolejną warstwą masy a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa
Ze smakiem i z pasją
Zapowiadany tort 254przygotowywać z białej, gorzkiej lub mlecznej czekolady, a także z różnymi dodatkami smakowymi. Ganache może być także samodzielnym deserem. Przygotowane z nieco większą ilością śmietanki i podane w pucharkach w towarzystwie owoców stanowi doskonałe zwieńczenie posiłku. Przygotowujemy je podgrzewając śmietankę, ale nie doprowadzając jej do wrzenia i zalewając nią posiekaną drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada
Ratunku obiad
Mus czekoladowy z wiśniami 295masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Następnie partiami dodajemy ubite białka, najlepiej na trzy tury, a całość delikatnie mieszamy łyżką tak, by piana nie opadła. Do pucharków lub szklanek nakładamy po 2-3 czubate łyżki musu tak, by wypełnić naczynka mniej więcej do połowy. Dodajemy po kilka wiśni, a następnie przykrywamy je resztą musu. Na górze również
Ratunku obiad
Jeżynowy deser z bezami ( Bałagan w Eton ) 155szklanki pokruszonych bezWykonanie:Śmietankę mocno schłodzić. Zimną ubić na sztywno.Owoce rozgnieść widelcem. Dodać do śmietanki. Wsypać pokruszone bezy - delikatnie połączyć. Nie dokładnie.Deser przełożyć do wysokich szklanek lub pucharków.Udekorować owocem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Bananowy krem 226kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.Banany obrać, rozgnieść - dodać do serka. Utrzeć mikserem na gładką masę.Do pucharków nałożyć po 2 łyżki czekoladowej granoli, na granolę wyłożyć bananowy krem.Wierzch deseru posypać przyprawą do kawy i deserów KAMIS oraz pozostałą granolą. Smacznego
kolorowotorcikowo
Krem chałwowy z musem owocowo-korzennym 291serkiem mascarpone. Nie ubijamy, tylko mieszamy widelcem.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone z chałwą i ubijamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.Do pucharków kładziemy 2-3 łyżki musu, na mus wykładamy 1/3 kremu chałwowego.Kruszymy wafle ( ja kupuję kruche wafle marki własnej Tesco, taki małe wafelki średnicy szklanki - są bardzo kruchutkie ).Okruszkami waflowymi
kolorowotorcikowo
Pomysł na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto (Winiary) - opinia 260łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zawartość mniejszej torebki wymieszać ze 150 ml gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury. Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. Następnie ułożyć warstwę kremu, na ją jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny. Posypać kakao. Nie lubię kawy i deserów z jej użyciem
Pasja Smaku
Deser z musem czekoladowym i jagodami 174śmietankę. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i posiekać. W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić do lodówki na kilka godzin, chociaż bardziej niecierpliwi mogą jeść od razu
Pasja Smaku
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 235kubeczku z pozostałą wodą (ok.1/2 szklanki) rozrabiamy skrobię kukurydzianą dokładnie mieszając. Rozrobiony proszek wlewamy do gotujących się owoców i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy całość ok. 1 minuty.Rozlewamy do pucharków. Deser gotowy jest od razu do spożycia. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno, na drugi dzień z lodówki smakuje również rewelacyjnie. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Deser  galaretka  z truskawkami 1037cukier puder 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny truskawki do galaretki i na dekorację Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej galaretki dodać po kilka sztuk obranych i umytych truskawek.Odłożyć do całkowitego stężenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem.Jogurt przełożyć do naczynia ,rozmieszać. Dodać
Ala piecze i gotuje
Granola z truskawkami 274cały dzień. Polecam :)Zaczynamy : Składniki na jedną porcję:50 gr ulubionej granoli- ja użyłam granoli z truskawkami250 ml jogurtu naturalnegotruskawki Wykonanie:Do miseczki lub pucharka dajemy troche jogurtu, na to połowę granoli, jogurt , resztę granoli I przykrywamy resztą jogurtu- górę dekoroujemy truskawkami.Smacznego
Smaki Edyty
Bavarese z brzoskwiniami 295netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju, oraz sprawię sobie ładną formę silikonową) Aby uniknąć problemów z wyjmowaniem, można po prostu podać krem w pucharkach) Przepis znalazłam w książce ”Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” DeAgostini. Polecam serdecznie) Bavarese z brzoskwiniami Składniki na ok 1 lt kremu 4 żółtka 100 g cukru
Mia Cucina Sofieta
Wiśniowa fantazja z płatkami ryżowymi na deser 222szczyptą soli. Wsypać płatki ryżowe. Gotować jedną minutę na małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, porcjami dodawać do zimnych płatków ryżowych. Dokładnie wymieszać. Do pucharków lub miseczek układać na przemian odsączone owoce i porcję ryżu. Udekorować wiśniami, startą czekoladą i miętą
Z miłości do słodkości
Krem budyniowy z owocami 193Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem. Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami
Z miłości do słodkości
Mus czekoladowy 396cukru pudru, dodać przestudzoną czekoladę. Następnie dodać ubite białka. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej. Mus czekoladowy nałożyć do pucharków, udekorować resztą śmietanki. Schładzać ok. 2 godz. Tak wygląda dekorator Tupperware, który otrzymałam do przetestowania Pojemność: 350 mlWymiary: Ø 11 x 12 cm Pojemnik jest bardzo elastyczny, przy wyciskaniu składa
Z miłości do słodkości