jelitówka... Na szczęście jest już po wszystkim i wracam z kolejnymi przepisami. Dzisiaj po tej dłuższej przerwie chciałam Wam posłodzić. W ubiegłą niedzielę nasza mnie wielka ochota na ptysie- jednak cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież(...)jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze szybciej niż zdążyłam je przygotować:) Serdecznie polecam ;) Składniki: szklanka wody 125 g masła szklanka mąki pszennej 4 jajka 750 ml śmietany kremówki cukier puder Wykonanie: Wodę wraz z masłem umieścić w garnuszku
Krakowskie smaki AniPrzyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy(...)Jakimś cudem udało mi się jednak wziąć ślinianki w ryzy i ukończyć ciacha - nadziałam prawie wszystkie ptysie (bo na resztę nie starczyło kremu), a nawet pstryknęłam kilka fotek :) Byłam z siebie tak dumna, że musiałam się nagrodzić kilkoma ptysiami :) Mówię Wam: P-Y-C-H-O-T-A :) Składniki (na 2 blachy - 26 szt.): Ptysie: 1 szklanka wody
Domowa Cookierenka Agipowiedział, że ptysie muszą być jedynie na słodko Przedstawiam moją wersje słonych ciastek z farszem pieczarkowym. Super przekąska na domówkę! Czas wykonania: 1h 30min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: 4 jajka 100 g masła 100 g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 500 g pieczarek ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 70 g masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka(...)ponownie zdjąć z gazu i mieszając wbić po jednym jajku (ja roztrzepałam sobie jajka wcześniej). Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć ciasto, po 1 łyżce ciasta na każdego ptysia. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni i piec kolejne 5 minut. Bardzo ważne, aby nie otwierać piekarnika w międzyczasie, ponieważ ciasta opadną! Farsz
KuchniaWeDwoje.plPyszny i błyskawiczny w przygotowaniu mini deser. Ciasto parzone wyjdzie każdemu, podobnie z uformowaniem ptysi. Krem śmietankowy można zamienić na budyniowy a w sezonie letnim dołożyć świeżych owoców. Do kawy deser idealny! Ptysie (15 szt): 130 g masła lub margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jajka Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)ścianek garnka. Studzimy. Po wystudzeniu miksujemy mikserem kolejno wbijając po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie. Możemy je też uformować za pomocą łyżki. Ptysie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut (funkcja góra- dół). Po upieczeniu studzimy. Do misy miksera przelewamy śmietanę 36%. Ubijamy
VioletoweKucharzenieLekkie, delikatne i subtelne. Chmurki. Nie wiem dlaczego, tak długo nie proponowałam Wam ptysi. Znacie kogokolwiek, kto wzgardziłby lekkim ciastem parzonym i puszystością kremu śmietanowego? Sporadycznie kupuję gotowe ptysie, unikam tych wielkości talerza, obciążonych kilogramem kremu we wnętrzu. Ewentualnie stawiam na maleństwa na wagę, z delikatnym śmietankowym wypełnieniem. Dobre na każda okazję, szczególnie dla dzieci(...)jednym jajku, po każdym zdecydowanie i szybko mieszając. Masa powinna przypominać gęsty, kremowy budyń. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa lub woreczka i wyciskamy na przygotowaną blaszkę niewielkie ptysie. Proponuję w kształcie ślimaczków o średnicy 4 cm i wysokości 1,5 - 2 cm. Konieczne jest zachowanie odstępów, bo ciastka urosną - w górę i na boki. Przez 15 minut ptysie
Kronika PiekarnikaPodwójnie czekoladowe ptysie bo z kremem z czekoladą i polewą. Czy możne być coś lepszego niż dużo czekolady na jednym ptysiu :-) ciasto ptysiowa: 100 g masła 120 g mąki 5 jajek szczypta soli 250 ml wody krem czekoladowy: 500 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 żółtka 70 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej 200 g czekolady gorzkiej(...)garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie urosną dlatego należy zachować odstępy między nimi. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i dopiero wtedy przekrawam ptysie. Krem: W garnku zagotowuję
wesoła kuchniadodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa: 200 ml mleka 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g skrobi ziemniaczanej(...)papierem do pieczenia pamiętając o pozostawieniu odstępów ponieważ ciasto znacznie urośnie (ok. trzykrotnie) Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min (grzałka góra-dół) Po upieczeniu pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia Masa: Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię, połowę mleka i zmiksuj do połączenia W między czasie zagotuj pozostałą część
Słodki Blogptysi 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 70 g masła 1 szklanka mąki jasnej 1/2 łyżeczki soli 3-4 jajka nadzienie: 200 g chudego twarogu 100 g jogurtu mały ogórek 3-4 rzodkiewki lub kawałek białej rzodkwi Mleko, wodę i masło zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy energicznie, aż masa stanie się gładka, jednolita. Masę odkładamy(...)jajku i ucieramy rózgą lub mikserem. Masa powinna być szklista, jednolita. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy porcje ciasta. Zachowujemy większy odstęp, ponieważ ptysie rosną podczas pieczenia. Ptysie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy
KucharzycaPtysie kto ich nie lubi. Przypominają mi moje dzieciństwo i wizytę w cukierni po szkole. Sprzedawano w niej najlepsze ptysie pod słońcem. Postanowiłam kusić was ptysiami w kształcie łabędzi. Są proste w wykonaniu a jakie efektowne. W smaku przypominają mi dzieciństwo. ciasto ptysie: 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli 4 jajka 150 g mąki pszennej(...)nadzienie: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru konfitura wieloowocowa cukier puder do posypania Ciasto ptysie: Do garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie dobrze wymieszana, i odchodzić od garnka, i będzie błyszcząca
wesoła kuchniaMini ptysie Mini ptysie Jak dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/ Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru. Składniki
Pomysłowa kuchniastudnią ale i tak nie wiele to zdało J Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego(...)zamknięte są letnie i jesienne przysmaki jak jagody, konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany
Wanilia i KardamonJestem ogromną fanką kolorowych dań, ale takich, które nie zawierają sztucznych barwników. Do przyrządzenia tego deseru użyłam tylko naturalnych składników. Ptysie to w zasadzie tylko mąka, masło i jajka, do „zafarbowania” serka mascarpone użyłam jagód, natomiast czekolada ma swój naturalny kolor. Tak, tak, różowy :) Wszyscy wiedzą, że mamy trzy podstawowe rodzaje czekolady: gorzką, mleczną i białą. Natomiast jakieś(...)momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia (etap przyśpieszam, miksując masę na wolnych obrotach), po czym dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce, a następnie przekrawamy i nadziewamy jagodowym serkiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Mienta blogPtysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty. Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny(...)smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak widziałam jak miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam, że to najtrudniejszy deser świata. Ciasto przygotowałam z Palma firmy Bielmar . Idealnie sprawiło się podczas przygotowania tradycyjnego ciasta maślanego. Ptysie to wspomnienie dzieciństwa kiedy nie tylko nie było w domach mikserów
Kuchnia w oparach