Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i rzodkiewką 182Lekka i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką. Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki
Pyry na Gaz
Quessadilla z kurkami 310Składniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 mały filet z kurczaka 10 dkg sera żółtego 1 cebula 30 dkg kurek sól, pieprz przyprawa do kurczaka masło
czarrna od kuchni
Kibiny litewskie z ziemniakami 211Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera
Gaździnka warzy
Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado 203Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane na twardo jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki
Wino Francja Kuchnia
Smalec z wędzonego boczku 195Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z
Codziennik Kuchenny
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 282Dziś mija pierwszy rok mojej blogowej przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;). Tort kanapkowy składa się z kilku warstw
Codziennik Kuchenny
Najlepsze śledzie z cebulą 317Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych
Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 192Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje
Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 181Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne
Codziennik Kuchenny
Frittata ze szparagami i pomidorami 201Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet;) Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a
Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 206Grzybobranie, to narodowy sport Polaków. Mimo tegorocznej suszy, sezon udało się rozpocząć zebraniem koszyka grzybów. Część grzybów zamroziłam, a z pozostałych przygotowałam quiche z farszem grzybowo
Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 237Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby
Codziennik Kuchenny
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 247Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE 242W styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele . Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj . Przepis będziemy publikować
Codziennik Kuchenny