babeczki - 15869 przepisów (strona:774/1058)

Babka maślana 199

taką optymistyczną, popychającą do przodu i podpowiadająca, że będzie dobrze. U mnie na blogu mało świąteczny wypiek, ale upieczony, gdyż rodzinka mnie prosiła, więc o to przed wami cudowna babeczka. Smaczna i mięciutka. Do kawy i herbatki :). Składniki: 3/4 opakowania masła roślinnego (ok. 200g) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 5 łyżek jogurt naturalnego szklanka mąki

Moje pyszne gotowanie
Muffiny marchewkowe 182

imbiru i gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier, olej oraz startą marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :) Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon

upichcic
Męskie śniadanie pełne energii 239

Składniki: wędzony parzony boczek , 4 jajka , 2 łyżki śmietany , szczypiorek , odrobina żółtego sera , łyżeczka przyprawy "Bruschetta" , sól i pieprz . Boczek pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Do pierwszej foremki wbić na boczek 2 jajka i posypać je odrobiną utartego żółtego sera. Do drugiej wlać 2 jajka dokładnie roztrzepane wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i przyprawą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z farszem ziemniaczanym 179

wróciłam wreszcie :) Spotkanie Blogujących Babeczek już za nami. Było wspaniale, cudownie, niesamowicie :) Jutro lub pojutrze zamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :) A tymczasem mam dla Was  kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 195

marką  Dafi  zetknęłam się pierwszy raz, kiedy podczas Spotkania Blogujących Babeczek otrzymałyśmy dzbanki filtrujące wodę. Do dziś korzystam z tego dzbanka i jestem bardzo zadowolona. Moją ciekawość wzbudziły również pojemniki próżniowe Vacuum. Używałam kiedyś podobnego systemu i moje odczucia były mieszane. Pozwólcie zatem, że moja recenzja będzie oparta o wcześniejsze doświadczenia z korzystania z pojemników

Codzienna kuchnia niecodzienna
Omlet ze szparagami, szynką i serem. Weekendowe śniadanie - Czerwcowe Wyzwanie Blogerek 185

przypominać naleśnik :) Lepiej jest nie dosmażyć niż przesmażyć ;) Taki omlet po przygotowaniu lubię posypać grubym świeżo zmielonym pieprzem.  W dzisiejszej akcji wspólnego pichcenia wzięły udział BABECZKI czyli Grupa Kulinarnych Blogerek w składzie: Paulina   Marta   Monika Magda Justyna Iwona i ja ...zerknijcie tez do nich :) Baner akcji przygotowała (jak zwykle)   Magda :) Bardzo dziękuję wszystkim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 205

Dzisiaj kolejny pomysł jak wykorzystać banany, których nikt nie chce zjeść :) I zdjęcia odnalezione w czeluściach komputera ;) Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami >klik!< , dzisiaj pora na danie obiadowe, z którego ucieszą się dzieci i...łasuchy. Racuchy to potrawa dość szybka, można je przygotować kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Święta Wielkanocne 259

kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami

NA MOIM TALERZU
Magdalenki 196

Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do  200°C.  Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą. *Przepis pochodzi ze strony  marmiton.org , zaś cytat z powieści Marcela Prousta z I tomu powieści W poszukiwaniu straconego

Food Square
Szarlotka z bezą 274

mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie.        Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamy sobie troszkę ciasta.  Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę  bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka

Maminek kulinarny
Sernik z owocami 218

aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 247

Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.    Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.    Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy

Maminek kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 181

dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre! Składniki na 24 sztuki: 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi) 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów

Smakowity Blog Kulinarny
Kreatywne Babki- wsparcie mile widziane ;) 137

Drodzy! Przepis na moje wytrawne babeczki bierze udział w konkursie "Kreatywne Babki" i potrzebuję Waszego wsparcia w postaci głosów, które możecie oddawać klikając w link poniżej: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/19 Z góry dziękuję za wsparcie i pozdrawiam! Iwona

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe muffiny z borówkami 196

się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania