przystawki - 17402 przepisów (strona:450/1161)

Jarmuż, kiwi, gruszka - vegesmoothie 221

śniadanie. Powiem Wam, że taka dawka świeżych witamin działa na mnie świetnie. Jestem mniej zmęczona i czuję się lepiej, więc polecam spróbować. Przy okazji prawie wykończyłam swojego robota kuchennego. Przystawka, która ma być sokowirówką poległa na burakach. A tak miałam na nie ochotę :( Choć mam już wiele sprzętów kuchennych i nie miałabym, gdzie trzymać nowych, to porządna sokowirówka jest

W kuchni wieczorem
awokado faszerowane – ekspresowa przekąska 214

  składniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 269

Sambousa  (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Camembert ze słodkim kleksem 176

Zapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert

Humanistka w kuchni
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 360

czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają się na przystawkę lub imprezę :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pierś kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo

Niezły Młynek
Przepis na schab w galarecie 350

W tym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się schab w galarecie. Co prawda już jest po świętach, więc przepis ciut spóźniony, ale ten Schab w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczewica na oliwie 175

Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy

Trzeci talerz
Francuskie babeczki z fetą 163

Wytrawne aromatyczne babeczki we włoskim stylu. Doskonałe na przystawkę. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Nawet jeśli goście siedzą już za stołem w kilka chwil można je przygotować i upiec. Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych

Trzeci talerz
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 299

Mięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta

Trzeci talerz
Rolada mięsna z kurkami i fetą 212

Delikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż

Trzeci talerz
Pasztet z selera z chrzanem 240

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki

Trzeci talerz
Krewetki w sosie pomarańczowym 136

Idealna przystawka dla kogoś, kto lubi nietypowe smaki . Miód , imbir i s łodkie pomarańcze , przyprawione pieprzem i kolendrą. Trochę słodko, trochę ostro – warto poeksperymentować. A krewetki ? Podobno afrodyzjak Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek

Za drzwiami kuchni
Czosnkowo-serowy chleb 168

końca. Każde nacięcie posmarować masłem czosnkowo-ziołowym. Następnie w każde nacięcie włożyć naprzemiennie, kawałki sera porządnie wciskając. Piekarnik nagrzać do 180st. i wsadzić chleb na 20min. Podawać jako przystawka np. do sałatki greckiej. Smacznego

CookYourself
Smażone jajka w panierce 165

uwielbiamy te jajka. Pierwszy raz mieliśmy je na kolację ponad rok temu i dopiero niedawno wróciliśmy do tej potrawy. Pyszne. Super pomysł na postny obiad czy jako przystawka do kolacji. Polecam! 'smażone jajka' Składniki (dla 2 osób): - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 jajko surowe - bułka tarta - przyprawy (wg uznania): papryka słodka i ostra, oregano, suszona bazylia, sól, pieprz

CookYourself
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 248

Uwielbiam pieczarki! Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Dzisiejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z pieczarkami, idealnie sprawdzi się na "domówkę" czy jako przystawka do obiadu - np. do czerwonego barszczyku. Smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz

CookYourself