Kalafior w omlecie z bekonem 177Kalafior w omlecie z bekonem był syty i przepyszny! Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł by na obiado-kolację podać kalafiora zapiekanego w jajku z bekonem
Magiczny Garnek
Grzanki z mielonką 192Wakacje to czas spotkań rodzinnych. Każdą wolną chwilę staram się także spędzić ze znajomymi. Polacy słyną z tego, że większość takowych spotkań odbywa się przy syto
Pobite gary Barbary
Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym 251dodam awokado albo zrobię z niego dressing, ale to już pomysł na kolejny wpis Lubimy sałatki za to, że są szybkie w przygotowaniu i sycące. Można je jeść jako przystawkę czy z grzankami jako danie na obiad lub kolację. Drukuj Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 1 łyżeczka musztardy
Mieszam w Garnku
Pikle pomorskie 329Kaszub słoiczek zjadłam sama, na stojąco :) Były tak dobre, że postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Są naprawdę rewelacyjne! Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, albo jako świetną przystawkę. Można je podać faszerowane np. kawałkami ostrego sera itp. W wersji, którą poznałam, używa się średnich, pękatych ogórków, które po obraniu przekrawa się wzdłuż na 2 części i łyżeczką usuwa
Trzeci talerz
Papryka marynowana 180mojej Cioci. Zawsze, kiedy jestem u Niej zachwycam się smakiem papryczek. Teraz sama postanowiłam zrobić, wykorzystując przepis. Sezon paprykowy wykorzystam w pełni i zrobię mnóstwo mojego przysmaku. Świetna przystawka, zakąska czy dodatek do sałatek. Może i Wy skusicie się na takie papryki. Łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki 2 kg papryki małej 6 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu
O kuchni z uczuciem
Restauracja Hotel Diament Spodek 178menu ciekawe, bo można znaleźć w nim pierogi z kaszanką, czy krupnioka z bratkartoflami (kaszanka z pieczonymi ziemniakami). Myślę, ze gościom spoza Śląska ta kuchnia przypadnie do gustu. Na przystawkę wzięliśmy ozorek cielęcy i to było mistrzostwo świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przegrzebki na musie pomarańczowym z nutką szafranu 248ViolaPassion Wspaniała przystawka ,której smak wyczarowałam dzięki wspaniałej słodkiej pomarańczy. Składniki: 4 osoby 12 Przegrzebek 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koperku 3 łyżki masła klarowanego sól cytrynowa 2 pomarańcze 8 szparagów ugotowanych do dekoracji kilka nitek szafranu Sp osób: Przegrzebki myjemy i oczyszczamy papierowym ręcznikiem posypujemy solą i odstawiamy na kilka chwil. Obieramy czosnek
Viola cooks with passion
Recenzja książki "Gotuj z dzieckiem" 185treści nie jest alfabetyczny, tylko ułożony według numeracji kart. Każdy przepis ma określony stopień trudności oraz czas potrzebny na jego wykonanie. Dodatkowo są podzielone kolorystycznie na poszczególne kategorie: zielony- przystawki czerwony- dania główne żółty - desery Znajdziemy również objaśnienia jak czytać karty, dokładny opis poszczególnych miarek, czyli np. co to jest garść lub łyżeczka a także kilka porad, np. jak przygotować
Z miłości do słodkości
Ogórkowe roladki z nadzieniem serowo warzywnym 271Pomysłów, przepisów i możliwości jest bardzo dużo. Jednym z nich podzielę się z wami, a mianowicie na pyszne roladki z zielonego ogórka. Będą idealne na śniadanie, kolację oraz jako przystawka dla gości. Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy 150 g serka śmietankowego 0% tłuszczu Emilki Mlekoma 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka drobno pokrojonego zielonego
Ala piecze i gotuje
Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym 181sposobów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, kiedy ich piękny kolor zachwyca na straganach. Dzisiaj bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym. Jest to idealny dodatek do mięs, grilla czy jako przystawka. Bakłażany, nazywane również oberżyną, są niezwykle popularne w Gruzji i pewnie tam należy się również doszukiwać korzeni tego dania. Nie wiem jakich pomidorów użyjecie do sosu, ale warto trochę odlać
Mieszam w Garnku
Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście 226Uwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub
Słodkie okruszki
“Pysznie dla rodziny i przyjaciół”-recenzja 174pasji do jedzenia, ale tez pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę. Autorka ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Każdy zestaw jest dobrany, żeby tworzyć zbilansowaną całość
Ugotowane pozamiatane
Krokiety z pikantnym farszem i parówką 235nawet lepsze, gdy po zawinięciu odstawicie je na kilka godzin do połączenia się wszystkich smaków. Można podać je z ulubioną sałatką jako danie obiadowe lub jako przystawkę na przyjęciu. My polewamy je ketchupem i zajadamy ze smakiem, ale można do nich przygotować także sos czosnkowy lub inny na bazie jogurtu. Smacznego
Cooking Monster
Nadziewane pomidorki 197Dziś szybki i prosty przepis na nadziewane pomidorki. Uwielbiam to czerwone warzywo właściwie w każdej postaci. Od czasu do czasu przygotowuje jednak na kolację pomidorki nadziane
Słodkie okruszki
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 220każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska