Falafel w chlebku pita z sosem tahini 231Kończy się tegoroczna Formuła 1, a wraz z nią dobiega końca Wspólne gotowanie. Dziś GP Abu Dhabi – Zjednoczone Emiraty Arabskie. Przyznam, że Daria swoim zaangażowaniem dała
mojewypiekiinietylko
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2713Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna
Food Square
Brukselka gotowana w mleku 235Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze
Mechanik w kuchni
Przystawka z łososia 241Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą.SKŁADNIKIok 20 dag plastrów z łososia norweskiego1
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka winogronowa z kurczakiem 520Sałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista
Poezja smaku
Ryba po grecku 242Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :)Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :)Składniki :Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )Około 8
Sama słodycz i szczypta chili
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 402Pierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz
Pasja Smaku
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 359Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowy
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 182Toskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na
Bon Appetit Małgorzaty
Śniadanie na trawie 216Jest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze
Bon Appetit Małgorzaty
Pasta jajeczna z dodatkami 234Składniki:5 jajek ugotowanych na twardo4 plasterki szynki konserwowej (lub innej)4 plastry papryki konserwowej1 ogórek konserwowy (średni)szczypiormajonez i śmietanasól i pieprz'Jajka ugotować
Bon Appetit Małgorzaty
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 206Żeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho:Składniki:około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)cały ogórek zielony (obrane
Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z bakłażana i cukini 216Składniki:1 cukinia1 bakłażan1 serek śmietankowy1 ser camembert (u mnie ziołowy)szczypiorekoliwa z oliweksól, pieprzzioła prowansalskieBakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy
Bon Appetit Małgorzaty
Cebula faszerowana kapustą,gruszką,rodzynkami i gorgonzolą 163moja publikacjaSkładniki na 4 porcje:4 duże czerwone cebulećwiartka czerwonej kapusty1 gruszkagarść rodzynek2 łyżki startego seleraser gorgonzola sól, pieprzmiódoliwa z oliwekCebule obieramy, ścinamy "kapelusze" i
Bon Appetit Małgorzaty
Faszerowane buraki pastą z fasoli 199Składniki na 2 porcje:2 buraki - dużepuszka fasoli białej3 ogórki konserwowemała cebula czerwonamajonezsól i pieprz.Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze
Bon Appetit Małgorzaty