przystawka - 12862 przepisów (strona:251/858)

Boże Narodzenie 279

zacznę nucąc piosenkę z reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier

paapilotkaa
Włoskie chlebki piada z małżami i oliwkami 178

Danie szybkie, pyszne i znikające szybciej niż je zrobimy. Polecam na obiad, kolacją czy przystawkę, zawsze dobrze smakuje. Następnym razem pokuszę się sama upiec chlebki piada a dzisiaj kupiłam gotowe podczas włoskiego tygodnia w kuchni Lidla. Smakują wyśmienicie. Polecam serdecznie pyszne danie. Włoskie chlebki piada z małżami i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 163

rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego  Desire  3 w 1  Russell Hobbs  z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do całości. Wymieszaj

Z Kuchni Do Kuchni
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 210

masło klarowane czy ciekawe masełka smakowe. Ponadto znajdziemy trochę informacji o ziołach i herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem

Plate of Joy
Ciabatta z jajkiem i szynką parmeńską na sałacie 154

Dzisiaj proponuję szybką przystawkę. Chrupiącą ciabattę z masłem czosnkowo - ziołowym, szynką parmeńską, jajkiem i serem mozzarella, podaną na sałacie z pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie dani zajęło mi pół godziny, a danie jest naprawdę pyszne. Do przygotowania dania użyłem: 4 bułek typu ciabatta, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 jajek, 100 gram masła, 3 ząbków czosnku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 500 gram pomidorów

Wyprawy kulinarne
Boczniaki po kaszubsku 207

gryźć tym lepiej. ps. testując przygotowałam 1/4 sugerowanej ilości boczniaków, gdzie 1 kilogram tych grzybów był przewidziany na 2-4 porcji, w zależności od tego, czy danie ma być przystawką czy daniem głównym. Danie z ilości podanych przeze mnie składników wystarczy dla dwóch osób, jezeli doda się do tego np. kasze kuskus lub pieczywo. Składniki: 250 g boczniaków

greenscarf
Nobel dla papryki :) 168

Egeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla. Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc. Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.  Jó étvágyat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzyby suszone panierowane + film 170

Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół,  można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów .  składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki bułka tarta do panierowania olej

Smakowite Dania
Krój, gotuj, wow! - Insignis - jedyna książka kucharska w formie komiksu - recenzja 163

Zawiera 50 ciekawych przepisów!   Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info   Przepisy są klasyczne (np. pizza margherita, tiramisu) oraz bardziej wyszukane (taleggio, placek z rukolą). Każdy znajdzie coś dla siebie! Ciekawostką jest

Di gotuje
Buraczki na zimę 328

mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne

moj przepis na
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 175

octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego 35 dag ugotowanych ziemniaków w całości

Wanilia i Kardamon
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 213

czasie rodzinnego grilla (jeśli kiedyś odwiedzi Was na grillu wegetarianin, nie możecie mu zaserwować nic prostszego). Można też taki krążek sera rozkroić i maczać w nim kawałki warzyw - przepyszna przystawka gotowa! Dziś z kolei chciałam Wam zaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie tu dodać właściwie dowolne warzywa, które można upiec

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak upiec mięso w kawałku 189

sposób wszystkie soki zostały w mięsie, a ja miałam czas na nakrycie stołu. Do pieczonej jagnięciny polecam zamiast sosu sałatkę z kukurydzy, zblanszowanego kalafiora i mięty . Jako ciepłą przystawkę proponuję pieczone ziemniaki i smażone pieczarki. Jagnięca polędwica to dosyć małe porcje mięsa. Na godzinę przed przyrządzeniem wyjmuję mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Potem mięso solę i doprawiam pieprzem

codojedzenia
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 189

chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie. Wszystkie

SzczyptaSmaQ