przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:88/100)

PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 225

grze jej nie ma, ale świetnie odświeża smak pasztetu, który dzięki niej przestaje być mdły). Po doprawieniu i wymieszaniu spróbujcie raz jeszcze i w razie potrzeby dodajcie większe ilości przypraw (pamiętajcie, że po upieczeniu smak będzie trochę mniej wyrazisty niż w tym momencie). 9. JAJKA + MIESZANIE (5 min) Białka oddzielamy od żółtek (możecie to zrobić poprzez wbicie zawartości jajka(...)odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 219

mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki na 2 bochenki chleba (2 keksówki): 500 g ekologicznej mąki orkiszowej chlebowej typ 750  Symbio 400 g ekologicznej mąki żytniej typu graham(...)wierzch smarujemy zimną wodą, aby powstała błyszcząca skórka i studzimy na kratce.  Moje sugestie: Do ciasta można dodać ulubione dodatki takie, jak siemię lniane, otręby, zarodki, orzechy oraz przyprawy np. kminek. Polecam używać letniej wody przegotowanej, zamiast zimnej kranówki

Zawsze głodna!
Drożdżówki serca z serem 179

chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która(...)Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić ma kratce. Nadzienie: 300 g twarogu 1 żółtko 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.               Sposób składania: inspiracja

dom-agi.pl
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 139

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy

Cooking Monster
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 249

chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki(...)litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego zakwasu z buraków (przepis TUTAJ

Karo in the Kitchen
Burgery 100% homemade 204

własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :) Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety. Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek.1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl): Składniki: 125 ml dobrze ciepłego(...)mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu

Taste Of My Day
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 222

bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ.Oczywi(...)TUTAJ: kliknij.ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ" (Produkt w 100% bezglutenowy):Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate

Wypisz Wymaluj
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 348

To nasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki

OstryKęs
Ser dojrzewający podpuszczkowy - prawie koryciński 217

Ten serek robiłam dopiero 2 razy, wiec, być może, nie jest jeszcze ideałem, zwłaszcza jeżeli chodzi o serowe dziurki

Stare Gary
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 210

portfel płacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w domu pachnie błogo. I właśnie - te zapachy... nam ostatnia kartka w kalendarzu kojarzy się m.in. z aromatem korzennych przypraw, orzechów, migdałów i dzikiej róży. A, że są to skojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało(...)gustu trafia). Smakują genialnie i w pierwszy i w drugi i w trzeci dzień. Te maleństwa pojawią się też u nas na świątecznym stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej można magiczne chwile celebrować, chociażby właśnie

Wypisz Wymaluj
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 294

Nie wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne

Jem więc Jestem
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 329

względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam.  Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia(...)nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz 1 łyżka przyprawy kebab-gyros Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać olej, odrobinę soli, pieprzu i przyprawę kebab-gyros. Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Do miski wsypać mąkę

Fabryka pomysłów
Polska biała kiełbasa – od podstaw 375

smaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie wyczuwalny . Jest przyjemnie, odpowiednio pikantna i pieprzna – ale w żaden(...)naszykowany tłuszcz gwarantuje kruchą i soczystą kiełbasę, równomiernie da się wmieszać i wrobić w masę. Wszystkie zmielone mięsa razem wkładamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie odważone wcześnie przyprawy (uwierzcie, waga naprawdę się w kuchni przydaje, niczego nie robimy na oko i mamy powtarzalność procesu i przede wszystkim – smaku!). Czosnek przeciskamy przez praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne na sucho 1078

Ogórki małosolne na sucho bez wody pokazałam w piątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEBEK Z BATATÓW WG JAMIE'GO OLIVER'A 157

Od jakiegoś czasu moją głowę zaprząta głównie jedna myśl. Jak szybko mija czas... Patrzę na Zosię. Urodziła się zaledwie wczoraj. Dziś juz próbuje sama siadać, je

OliveandThyme