Pizzę z pieczarkami przygotowałam dziś na obiad na miedzy narodowy dzień pizzy, często też przyrządzam ją na piątkowe kolacje, jest bardzo smaczna. Podałam ją z sosem
Bajeczna KuchniaCzas na królową jesieni :) Uwielbiam dynię przede wszystkim za jej piękne, pozytywnie nastrajające kolory, a od dziś uwielbiam ją jeszcze bardziej za te oto babeczki :) Zatem
Domowa Cookierenka AgiPyszny i prosty do zrobienia obiadek..do marynaty wykorzystałam pyszny miód rzepakowy, który można zakupić w Anielskich Przysmakach..Polecam.. taki miodek i
Moje domowe kucharzeniepyszna domowa wędlinka powstała przypadkiem podczaś świątecznych porządków w kuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka
Monia miesza i gotujedodamy mniej. Domowe paluszki rybne Czas przygotowania: 70 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g filetów z ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej do smażenia Do panierowania: 1 jajko mąka bułka tarta Wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy
Kulinarne przygody Gatitysłodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej. Mieszamy, dodajemy sól peklową i pozostałe przyprawy. Dokładanie mieszamy, a raczej wyrabiamy masę, aż stanie się kleista. Ponieważ aromat masy mięsnej jest bardzo silny podzieliłam ją na dwie części i włożyłam do strunowych woreczków na mrożonki.Woreczki(...)przekładamy do miski, chwilę wyrabiamy. Jelita moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Przy użyciu końcówki lejka napełniamy jelita masą mięsną. Ponieważ ja jeszcze nie mam wprawy w wyrobach domowych wędlin, po napełnieniu części jelita wiązałam mocną nicią kiełbaski, dlatego mają różną długość. Gotowe kiełbasy wieszamy w ciepłym (temp. 20-22° C) i suchym miejscu na 2 dni. Następnie przenosimy
mojewypiekiinietylkoSurowa Na gorąco. Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Danie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Można powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w smaku rewelacja
Kuchnia domowa Anipapryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych marketach (od poniedziałku dostępny także Lidlu). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem
Fabryka pomysłówwszystkie pokoje były zastawione meblami, nie miałam dojścia do mojego „fotograficznego stołu” aby ją uwiecznić. Czas tej kiełbasie służył Polecam, gdyż warto chorizo zrobić samemu. Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę : 2 kg chudej karkówki 1/2 kg słoniny lub podgardla 1,5 łyżki stołowe soli 1,5 łyżki soli peklowej 1,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka(...)podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKupiłam udko z indyka..zastanawiałam się co z niego zrobić...z początku były inne plany..ale czasem trza je zmienić..i tak oto zrobiłam gulasz..co
Moje domowe kucharzenieTen gulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe
Moje domowe kucharzeniekolejna propozycja domowej wędlinki na kanapki. Po prostu pyszności:) składniki: 1,4 kg karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez
Monia miesza i gotujeLubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka
Kuchnia domowa AniPamiętacie mój Schab z szynkowaru? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się
Blondynka GotujePolecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.SKŁADNIKI1 duży kurczak o 2
W kuchennym oknie EwyKto lubi kotlety mielone , ser żółty..to na pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz domowa vegeta 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego Filety kroimy w kostkę lub plastry, cebulę na cztery części, następnie w plastry, marchewki przekroić wzdłuż i zetrzeć na tarce do talarkowania. Kurczaka obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka, następnie na tym samym oleju smażymy cebulę i marchew. Dodajemy do kurczaka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz sosu
chwile dla mniepapryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki 4 papryki Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku
chwile dla mnie