przetwory - 15421 przepisów (strona:395/1029)

Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik 151

cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem. Artykuł Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Odrywany chlebek marchewkowy 175

sklepie Domowa Spiżarnia . Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Odrywany chlebek marchewkowy 175

sklepie Domowa Spiżarnia . Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem 218

czosnku, sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 122

sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki. Szczelnie zakrywamy folią – tym naszym zapasem Dobrze jest czymś obciążyć, my kładziemy deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami . Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy rybę spod “pierzyny” wszystkich ingrediencji i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia kroimy w cieniutkie

Tajemnice Smaku
Majowy miodek – syrop z mniszka lekarskiego 120

Początek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście

Tajemnice Smaku
Syrop z młodych pędów sosny 158

Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 131

jabłka, są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak.  Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności

Tajemnice Smaku
Nalewka truskawkowa z limonką 120

Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie  wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak

Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 132

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 116

Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej ( Rosa rugosa ). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 119

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier   wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – 

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 146

Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 170

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej

Tajemnice Smaku
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 128

W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów

Tajemnice Smaku