Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik 160cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem. Artykuł Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Odrywany chlebek marchewkowy 188sklepie Domowa Spiżarnia . Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Kuchnia MagdaLeny
Odrywany chlebek marchewkowy 188sklepie Domowa Spiżarnia . Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem 224czosnku, sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 127sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki. Szczelnie zakrywamy folią – tym naszym zapasem Dobrze jest czymś obciążyć, my kładziemy deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami . Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy rybę spod “pierzyny” wszystkich ingrediencji i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia kroimy w cieniutkie
Tajemnice Smaku
Majowy miodek – syrop z mniszka lekarskiego 129Początek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście
Tajemnice Smaku
Syrop z młodych pędów sosny 171Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja
Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 135jabłka, są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu. Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności
Tajemnice Smaku
Nalewka truskawkowa z limonką 124Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak
Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 143Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę
Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 127Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej ( Rosa rugosa ). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek
Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 124Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego –
Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 157Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować
Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 175Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej
Tajemnice Smaku
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 133W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów
Tajemnice Smaku