przetwory - 14998 przepisów (strona:255/1000)

Prawda o ziołach 168

Esprit [ klik ] w postaci dwóch książek właśnie o ziołach. Ja wiem o ziołach sporo ale tylu ciekawostek jeszcze się dowiedziałam. Jak piszą wydawcy: "Jeśli sądzisz, że o ziołach i przetworach wiesz dużo - jesteś w błędzie. Nakładem Wydawnictwa Esprit ukazały się bowiem dwie niezwykłe opowieści o tajemnicach polnych ziół oraz prostych, a równocześnie niezwykłych, przepisach na smaczne przetwory ze spalonych słońcem

Moje Małe Czarowanie
Wiśnie na zimę 192

Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania(...)Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym  pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe babeczki z jagodami 173

Gdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami .  Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka

Salonik smaków
Pierogi z wiśniami 169

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4

Salonik smaków
Sezon na przetwory 110

Sezon na przetwory w pełni! Żeby pomóc Wam zapełnić słoiki smakiem lata zebrała przepisy w zakładce "przetwory" na górze strony. Owocnej pracy

Pyry na Gaz
Ketchup Międzychód - polecam 255

Wspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z masą truskawkową 186

Chociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto

Salonik smaków
Surówka z młodej kapusty 184

Zachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy

Salonik smaków
Ptysie z kurczakiem 241

Nie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie

Salonik smaków
Malinowa rozkosz 190

Sezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na

Salonik smaków
Kokoski 228

Dzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.  Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki

Salonik smaków
Dżem truskawkowo-porzeczkowy 194

czasie na zimny talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu. Jeżeli dżem nie będzie rozpływał się na boki ma odpowiednią konsystencję. Drugi sposób, to użycie termometru cukierniczego (nie dotykamy dna). Przetwory żelują się w temperaturze ok. 103-105°C. 2. Do dżemów używam niewielkiej ilości cukru i dlatego dodatkowo gorące słoiczki z dżemem pasteryzuję w piekarniku w 120°C przez ok 20 minut

Pełny talerz
Naleśniki z płatkami orkiszowymi 151

Naleśniki, naleśniki, naleśniki...  z serem, owocami, warzywami, mięsem.  Któż ich nie lubi? A próbowaliście naleśniki z płatkami orkiszowymi i czarnymi malinami ? Są pyszne, spróbujcie

Salonik smaków
Truskawki na zimę 258

nich zamknąć w słoiczku i móc delektować się wspaniałym wspomnieniem lata gdy nadejdą chłodne, zimowe dni. Może trudno w to uwierzyć, ale mimo zamiłowania do gotowania nie robię przetworów na zimę. No w każdym razie nie są to przetwory owocowe, gdyż konfitury, dżemy i inne słodkie wynalazki ze słoika goszczą u mnie niezwykle rzadko. Najbardziej to chyba lubię powidła śliwkowe

Przysmaki Karolki
Buchty z nadzieniem 280

nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie(...)250g mąki pszennej 150ml mleka lub wody 10g drożdży świeżych 1 żółtko 3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze

Smakołyki Bereniki