Esprit [ klik ] w postaci dwóch książek właśnie o ziołach. Ja wiem o ziołach sporo ale tylu ciekawostek jeszcze się dowiedziałam. Jak piszą wydawcy: "Jeśli sądzisz, że o ziołach i przetworach wiesz dużo - jesteś w błędzie. Nakładem Wydawnictwa Esprit ukazały się bowiem dwie niezwykłe opowieści o tajemnicach polnych ziół oraz prostych, a równocześnie niezwykłych, przepisach na smaczne przetwory ze spalonych słońcem
Moje Małe CzarowanieWiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania(...)Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami . Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka
Salonik smakówDzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4
Salonik smakówSezon na przetwory w pełni! Żeby pomóc Wam zapełnić słoiki smakiem lata zebrała przepisy w zakładce "przetwory" na górze strony. Owocnej pracy
Pyry na GazWspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania
Cynamonowe szczęścieChociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto
Salonik smakówZachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy
Salonik smakówNie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie
Salonik smakówSezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na
Salonik smakówDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki
Salonik smakówczasie na zimny talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu. Jeżeli dżem nie będzie rozpływał się na boki ma odpowiednią konsystencję. Drugi sposób, to użycie termometru cukierniczego (nie dotykamy dna). Przetwory żelują się w temperaturze ok. 103-105°C. 2. Do dżemów używam niewielkiej ilości cukru i dlatego dodatkowo gorące słoiczki z dżemem pasteryzuję w piekarniku w 120°C przez ok 20 minut
Pełny talerzNaleśniki, naleśniki, naleśniki... z serem, owocami, warzywami, mięsem. Któż ich nie lubi? A próbowaliście naleśniki z płatkami orkiszowymi i czarnymi malinami ? Są pyszne, spróbujcie
Salonik smakównich zamknąć w słoiczku i móc delektować się wspaniałym wspomnieniem lata gdy nadejdą chłodne, zimowe dni. Może trudno w to uwierzyć, ale mimo zamiłowania do gotowania nie robię przetworów na zimę. No w każdym razie nie są to przetwory owocowe, gdyż konfitury, dżemy i inne słodkie wynalazki ze słoika goszczą u mnie niezwykle rzadko. Najbardziej to chyba lubię powidła śliwkowe
Przysmaki Karolkinadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie(...)250g mąki pszennej 150ml mleka lub wody 10g drożdży świeżych 1 żółtko 3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze
Smakołyki Bereniki