Galaretka drobiowa - Auszpik 665Auszpik jest to galareta którą otrzymujemy z wywaru i żelatyny. Po sklarowaniu i przecedzeniu, pokrywa się zakąski krzepnącym auszpikiem w celu uchronienia przed wysychaniem i zmianą
Mechanik w kuchni
Tarta ze szparagami 181Szparagowy zawrót głowy trwa dalej. W maju cały świat wokół się nich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 265Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła. Moja jesień zaczyna się nostalgiczą kasztnawą tartą. Jadalne kasztany pojawią się za parę tygodni, ja użyłam lepiej pasującą
Mia Cucina Sofieta
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 224Czy wyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki
Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 230Na zimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką
Mia Cucina Sofieta
Owoce jujuby pod wódką 185Dziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje
Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 263Te brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta
Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 278Torta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten
Mia Cucina Sofieta
Tartinki z figami, ricottą i szynką 210Piekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne
Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 233Po prostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się
Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 362Tego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych
Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 212Te niepozornie wyglądające trufelki, to prawdziwe delicje. Są proste w wykonaniu, przygotowuje się je w mgnieniu oka, idealne jako słodki poczęstunek do kawy lub zwieńczenie posiłku
Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 249Choć wiosna tego roku płata pogodowe figle, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań
Mia Cucina SofietaWitamy cieplutko! To już nas trzynasty wpis! Pomimo, że trzynastka brzmi pechowo, to akurat dziś jesteśmy pewne, że nie ma to nic wspólnego z czymś złym
Symfonia Smaków
16.Ciepło, pożywnie i smacznie - czyli kukurydziana zupa krem nieco inaczej! 312Witamy obiadową porą! Na zimny, nieprzyjemny wiatr i niską temperaturę za oknem jest jedna podstawowa recepta – musimy się stale rozgrzewać. By co roku przetrwać zimną jesień
Symfonia Smaków