przepisy z frytkownicy - 52 przepisów (strona:2/4)

Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 314

opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć , zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego,  jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka pod żaglami. 193

duży ziemniak 10 dag kaszanka 2 plastry białej  cebuli 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej sos czosnkowy olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Kaszankę pokroić w plastry i obsmażyć. Na drugiej patelni krótko przesmażyć plastry cebuli i szynki nabite na patyk.  Środek ziemniaka napełnić  sosem czosnkowym, na wierzch

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 210

ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 212

smażenia Wykonanie: Paccheri ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 183

łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki sok z cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany  i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 161

wszystkie przyprawy oraz żółtka, śmietanę  i wyrobić gładką masę. Masę odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć  we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony. Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach. Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki. Bazyliowe jabłko

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z selera z chipsami z buraka. 213

trakcie gotowania zupy przygotować chipsy. Obranego buraka pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki  i usmażyć na chrupko w mocno rozgrzanej oliwie. Można to zrobić na patelni lub frytkownicy. Wyjąć, osuszyć i posypać kryształkami soli morskiej. Zupkę nalać do talerzy i dorzucić kilka chipsów buraczanych. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 227

pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć  1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki  i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z dorsza ze skordalią. 195

utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 453

kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z ciasta yufka z serem owczym i zieleniną. 220

wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć  trochę do środka i zwijać roladki zaczynając od szerszej strony. Smażyć we frytkownicy lub garnku z rozgrzanym olejem (180stop.) ,każdy krokiet 2-3 min, aż się zrumienią. Wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku i podawać. Saha ła hana!  (Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Flamenquines _złota rolka, hiszpański specjał 205

lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy

Kulinarny karnet Christophera
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 200

roślinnym, panienka rozpromienia się jak poranek, bierze frytki i idzie. Napis drobnymi literkami, że frytki na tłuszczu wołowym i taką odpowiedź otrzymujemy my. Więc teraz pytanie – pan ma magiczną frytkownicę, która zamienia gatunek tłuszczu, czy jest zwykłym bucem chcącym zarobić? Sytuacja powtórzyła się w dwóch miejscach . Gdzieś musi być piekło dla takich jak oni. Podsumowując , bawiłam się świetnie do czasu

ladykitchen
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 228

proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do  woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka  i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy  na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł. Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka. Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki.  Kolejno wałkujemy cienkie placki

Moje Kuchenne Rewelacje
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 293

stopni przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 190 stopni i smażyłem frytki jeszcze przez 3 minuty. Czas, kiedy kebaby znajdowały się na grillu, a frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się z pikantnymi daniami, jak przygotowany dzisiaj kebab. Do dzbanka dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej

Wyprawy kulinarne