Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku
NA MOIM TALERZUdodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku!Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy to czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat, czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki
Pora coś zjeśćsmietana albo z dodatkiem ulubionych ziol.Jogurt mozna wzbogacic dodatkiem chrzanu ,musztardy lub majonezu.W naszym domu,po dodaniu do zalewy smietany w towarzystwie ziemniakow w mundurkach stanowia w dniu wigilijnego postu smaczna przekaske obiadowa.Swietnie przechowuja sie w lodowce,nawet do dwoch tygodni.Sledzie sa bardzo delikatne w smaku,lekko kwasne ze smakowicie zrownowazona slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Wam szczerzeCiepłych chwil w rodzinie w Wigilijną WieczerzęWszystko w złocie, zieleni, czerwieniNiech Nowy Rok będzie pełen nadzieiBy spełniło się choć jedno z Waszych marzeńDużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!Życzę Wam nadziei,własnego skrawka nieba,zadumy nad płomieniem świecy,pogodnych świąt zimowych,odpoczynku, zwolnienia oddechu,nabrania dystansu do tego co wokół,chwil roziskrzonych kolędą,śmiechem
Ewa w kuchniPrezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia ( najlepiej arachidowy
zielonacukinkaDzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju
UgotujmyTo.plwyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej
UgotujmyTo.plwyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek, kapusty z grzybami, grochu to obowiązkowo na wigilijnym stole muszą też być krokiety z kapustą i grzybami. Podane tutaj proporcje na krokiety są duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu a gdy nawet kilka sztuk zostanie to na pewno
UgotujmyTo.plMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką
UgotujmyTo.plpory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl
Kulinarne przygody GatityZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZATradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała
Świat Ciastaścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta.jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu
upichcicprzyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje.Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów, spotkań wigilijnych i nie tylko.( info ze strony ).( zdjęcia ze strony )W środku panował delikatny półmrok i pobrzmiewywała muzyka …Na tyle delikatny , że już od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki
Ostra na Słodkoroku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami
Kulinarne przygody Gatity