Jajka faszerowane tuńczykiem to nie tylko idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie, ale również doskonała przekąska. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest przepyszny! Jajka faszerowane tuńczykiem: Składniki Jajka – 8 sztuk 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Szczypiorek Sól i pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, hartujemy w zimnej wodzie(...)miseczki, dodajemy tuńczyka z puszki, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy Połówki białek wypełnij przygotowanym farszem, posyp szczypiorek i gotowe. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – Wielkanocny gulasz z wołowiny . Artykuł Jajka faszerowane tuńczykiem pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale Pysznieświąt zostało już nie dużo czasu, także czas pomyśleć co przygotujemy w tym roku na Wielkanocny stół. Myślę, że każda Pani domu ma swoje sposoby na to, czym zaskoczyć swoich gości. Przed niedzielą Wielkanocną, obowiązkowo święcenie koszyka z pisankami i pokarmem. W moim koszyku nie może zabraknąć mini babeczki, którą nie kupuje w sklepie tylko wypiekam w domu. Można upiec
kulinarne odsłony patiTradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława
Gotowanie-ukŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Czy wiosna zawitała do twojej kuchni? Jeżeli nie to mam dla Was kilka ciekawych pomysłów na świąteczne/ wiosenne ozdoby :) 1. Święta bez pisanek? Nie ma mowy! Wyróżniamy m.in. kraszanki, oklejanki, drapanki, ażuki itd! Od zawsze jajo było symbolem dobrobytu, a ozdabianie ich i wspólne zjadanie miało przynosić wszystkim właśnie szczęście i zdrowie. Zatem(...)fiołki? Wszystkie wyglądają pięknie, a szczególnie ozdobione pastelowymi dodatkami. 8. Gdy wszystko już zostanie pięknie przygotowane pozostaje tylko usiąść do stołu z najbliższymi i cieszyć się smakiem pysznych potraw wielkanocnych, których główne składniki zostały dzień wcześniej poświęcone
Tradycyjna Kuchniadużo więcej różnych kształtów: serduszko, ślimaka, autko, myszkę miki i krowę, która równie dobrze mogłaby być twarzą Lorda Vadera;) Same ciasteczka wyszły niebywale smaczne. Kruche, delikatnie… idealne do wielkanocnego koszyka/na wielkanocny stół. Polecam, bo są pyszne:) 2 szkl. mąki 200 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 żółtka
Smaki Na TalerzuWielkanocy jeszcze trochę czasu, a ponieważ w zeszłym roku wrzuciłam tu swoje pomysły wielkanocne na ostatnią chwilę, to w tym zamierzam bez pośpiechu podrzucać od czasu do czasu moje pomysły na świątecznie śniadaniowy stół. Pierwsze wskakują grubiutkie, drożdżowe zające :D Puchate, o chrypiących uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu(...)uszate bułeczki pełne pyszności! :) Będą świetne także jako sycąca przekąska, drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Tak na gorąco, jak i na zimno smakują naprawdę wybornie! A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy
Kuchnia w Słońcu Skąpanazmienia ich smaku. I oczywiście stosuję go również do smażenia, bo wysoka temperatura nie wpływa na jego walory zdrowotne. Podsumowując, moje 3 powody, dla których w mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, to: Jego właściwości, czyli zawartość zdrowych tłuszczów i witamin, nie wpływanie na smak potraw, w szczególności ciast i oczywiście zachowanie swoich właściwości również w wysokich temperaturach(...)przy smażeniu. A więc smacznego i zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych z olejem rzepakowym Wam życzę. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło
Passions hobbies lifesuszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają. Kolejnym sekretem tego wielkanocnego ciasta jest użycie oleju zamiast masła. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże, będzie wilgotniejsze i będą je mogli jeść wszyscy domownicy – nawet alergicy. To dlatego w mojej wielkanocnej kuchni
Ugotowane pozamiatanemoim domu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Idealne na wielkanocny stół, wiosenne, lekkie, intrygujące! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest zdrowy, ma neutralny smak, dlatego można go dodawać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich
Domowa cukiernia EwyPewnie dobrze kojarzycie sobie jaskółcze gniazda...Wielkanocna potrawa, w której to mięso otula jajeczko. Jako, że kto mnie zna ten wie, że lubię czasem robić coś na przekór...zrobiłam pieczarkowe gniazda. Powstały one z myślą o synach, którzy właśnie je bardzo lubią. Podane z ulubionym sosem będą jeszcze smaczniejsze.Gniazdka usmażyłam na oleju rzepakowym , którego nie może zabraknąć w daniach , które(...)mies *świetnie nadaje się do sałatek i innych dań czy sosów podawanych na zimno *jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy do smażenia
Z Majeczką w kuchniWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl mąki pszennej
Smakołyki AsiZaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc. Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu w końcu zaczęły mi wychodzić, a zakalec ( odpukać! ) już dawno mi humoru nie zepsuł, w okresie przed wielkanocnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie od zawsze kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały
Malinowe PocałunkiBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała kiełbasa Hańderek ciasto
Gotowanie jest łatweSłoneczna aura za oknem sprawia, że chce mi się wiosny, kwiatów, ciepła itp itd. Dlatego na moim stole pojawił się już kwiecisty, wiosenno wielkanocny obrus, a po południu idę zapolować na jakieś kwiatki, żeby było jeszcze przytulniej. Wracając do obrusu, to jeśli się Wam podoba to zajrzyjcie koniecznie do Tekstylialand , znajdziecie tam całe mnóstwo pięknych obrusów z akcentami kwiatowymi, wielkanocnymi
Cynamonowe szczęście