Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 208już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści
Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas na żurek 198Świąt Wielkanocnych zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli chcecie przygotować na tę okazję żurek (taki z prawdziwego zdarzenia:) czas przygotować do niego zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni
Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 217żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody. Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas: Zakwas na żurek Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Zakwas na żur na mące razowej pszennej Czas przygotowania : 5-6 dni Składniki: 1 szklanka razowej mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki
Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna baba migdałowa 152Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów. Przepis na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami. 250 g mąki 40 g drożdży 1 szkl mleka 100 g masła 100 g cukru 100 g mielonych migdałów łyżeczka ekstraktu
Polska Zupa
Kiermasz Wielkanocny w Miasteczku Galicyjskim 290Obchodom Niedzieli Palmowej w sądeckim skansenie towarzyszył kiermasz produktów wielkanocnych
Anioły...POZA KUCHNIĄ
Myszki - jajka faszerowane anchois 214serii jajka-zwierzątka przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie
Pyry na Gaz
Schab pieczony z jajkiem 304Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny. 1 kg schabu w kawałku 3 jajka
Szefowa kuchni
Babeczki do koszyczka -mini babeczki 241Malutkie, fikuśne i smaczne babeczki, doskonałe do wielkanocnego koszyczka. Doprawione imbirem i skórką pomarańczową , miło zaskoczą smakiem. Robi się je szybko i przyjemnie. Warto upiec je samemu , sprawimy dużo radości nie tylko dzieciaczkom, ale i sobie :) Takie foremki silikonowe na mini babeczki, kupiłam ostatnio tutaj KLIK Babeczki do koszyczka -mini babeczki 2 szklanki mąki pełna
Takie tam pichcenie
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 272dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn. Tym kremem udekorowałam ciasteczka wielkanocne, upieczone w kształcie połówek jajek, jak Wam się podobają
Codzienna kuchnia niecodzienna
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 290Zimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych
Smaczna Pyza
Jajka grzybki z niespodzianką 256Urocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :) Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez
Kto ugości moich gości?
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 301Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) . Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam
Chocolate Muffin Blog
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 261nadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek
W kuchni Karmel-itki
Babka kokosowa 247Uwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak
dom-agi.pl
Roladki z szynki 237Pyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo. Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce. Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól
Kuchnia Danusi