Sałatka nietypowa choć pyszna. Wydawałoby się że buraki nie pasują do wiśni a jednak, połączenie jest znakomite i polecam każdemu do wypróbowania. Znakomicie się nada na świąteczny obiad dlatego zachęcam najpierw wypróbować a potem częstować bliskich w święta. Będzie znakomitym dodatkiem do mięs na świątecznym stole a goście zachwyceni. Wiśni dodajcie 1/3 wagi buraków. Sałatka z buraków z wiśniami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieKwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo . Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem przyjemnie słodkiej marchewki . Nie jest to może potrawa typowo świąteczna, jednak wiem z własnego doświadczenia, że po intensywnym , pożywieniowym " świ ę towaniu" i bogatych , bo ż onarodzeniowych potrawach, czasami przydaje się taka "odskocznia" od normy w świątecznym jad ł ospisie
Grunt to przepis!Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo(...)sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka
Kuchnia ŁukaszaKontynuujemy nasze przygotowania świąteczne. Tak jak w poprzednim tygodniu przygotowujemy rzeczy ściślej lub nieco luźniej związane z Bożym Narodzeniem. Wypróbowujemy przepisy, które są sprawdzonymi klasykami i takie, o których myślimy, że dobrze sprawdziłyby się na świątecznym stole. Albo na przed- lub poświątecznym, bo dobrze zjeść można (a nawet trzeba) zawsze, a klimat grudniowych świąt rozciąga się szeroko - taką
zadanie-gotowaniePyszne, wilgotne i ciężkie ale malutkie ciasteczka. Idealnie sprawdza się jako awaryjny łakoć świąteczny. Znaleziony u Ani :) Szybkie ciastka migdalowe 100 g mąki migdałowej (mielone migdały) 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 2 krople aromatu migdałowego ok. 75 g migdałów w płatkach Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych mieszamy w misce. Do miseczki wsypujemy pokruszone płatki migdałowe. Łyżeczką
Dzieje kuchennej Wiewiórysposób moją mamę (i przy okazji samą siebie), bo uwielbia bitą śmietanę. Rolada ta łączy więc idealnie smak Świąt z tym co najbardziej smakuje domownikom. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, bo w ten sposób nie tylko czuję magię Świąt, ale również mogę przygotować coś pysznego dla całej rodziny. Bo nie ma nic wspanialszego, niż możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi(...)osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy
Passions hobbies lifeŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki
Kuchnia MagdaLenysię czujecie w Nowym 2014 roku? Szampańsko? To dobrze, bo taki będzie cały rok, czego Wam życzymy z całego serca! A jeśli zostały Wam świąteczne pierniczki, to proponuję pyszny deser tiramisu. Mnie zostały, bo schowałam! Składniki na 5 porcji: • ok. 25 pierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki
To co kochamŚwiąt pełnych magii i uroku życzymy wszystkim czytelnikom bloga to c o kocham. com Niech ten świąteczny czas odmieni wszystkich nas. Niech pokój i spokój nam w sercach zawita. Niech pośpiech przy stole nie gości. Niech tegoroczne święta będą pełne radości. Niech razem z opłatkiem uśmiechem się każdy podzieli, byśmy w ten czas świąteczny byli
To co kochamOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już
Cooking MonsterMięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem
Cooking MonsterŚwiąteczna mikstura pełna żurawiny, czarnej porzeczki i cytrusów. Wzbogacona o oryginalne nuty świeżo ściętej sosny i wanilii. Czy to będzie świąteczny koktajl? Lekki, słodki zapach, który od razu roznosi się po całym domu. Tylko kolor wosku skojarzył mi się ze świętami. Wosk przyjemnie pachnie, ale nie jest moim ulubieńcem z tej kolekcji. Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl
Magiczne Życie MartyDzielę się z Wami przepisem na najpyszniejsze krokiety na świecie - krokiety mojej Mamy! Są wyśmienite! :) Kuchnia mojej Mamy jest niezwykła, najczęściej przyrządza niby proste potrawy, ale
Cooking MonsterPieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w
Cooking MonsterMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking Monster