Biała kiełbasa przepis Thermomix Przepis do wykonania w Thermomix T31 i Thermomix TM31 Składniki na domową białą kiełbasę: 1 kg łopatki wieprzowej 700 g podgradla 500
Themo przepisyonieważ zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe
Okiem Blondynki by McBlondikakaowego naponczowanego kawą, warstwy z budyniu karmelowego, bananów oraz pianki kawowej. Polecam Wam to ciasto, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Może ktoś z Was zdecyduje się je przygotować na Wielkanoc, do czego bardzo zachęcam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -4 jajka -1 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -0,5 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -7 łyżek oleju
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100
Domowy Smak JedzeniaWaniliowe babeczki do koszyczka. Święta coraz bliżej. Już niedługo będę szykować koszyczki wielkanocne dla moich dzieci. W naszych koszyczkach nie może zabraknąć wielkanocnych babeczek. Dlatego już
Słodkie okruszkiPamiętacie przepis na jajka faszerowane pieczarkami ? Dziś przyszedł czas na kolejny smakowity przepis. Osobiście średnio przepadam za wędzonymi rybami, a zwłaszcza szprotkami jednak w formie farszu
Życie ze smakiemWracamy do tradycji świątecznych z mojego domu rodzinnego. Na szczęście nie muszę ich szukać tak jak Olaf 😉 (tak, chodzą mi ciągle bajki po głowie). Ten duszony
gotować!wiecie jaką babkę przygotować na Wielkanoc? Polecam wypiek z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, a całość polana kuszącą czekoladą! Składniki: 150 g gęstej kwaśnej śmietany 200 g miękkiego masła szczypta soli 150 g cukru 3 łyżeczki cukru z wanilią 75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych 75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych 200 g mąki 2,5 łyżeczki proszku
Czerwień i błękitsałatkach- zawsze sprawdza się świetnie i szybko znika z półmisków. Dzisiaj sałatka zaledwie z kilku składników, ale dobrze doprawiona i pyszna, myślę, że ciekawa i warta wypróbowania, choćby na Wielkanoc Czytaj więcej
Pichceniomaniaświętom Wielkiej Nocy. Na początku mieliśmy okazję przenieść się w czasie i posłuchać opowieści dra Michała Choptiany o dawnych zwyczajach wielkanocnych. Szczególna uwaga zwrócona została na sposób wyznaczania daty Wielkanocy oraz różnicę między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim. Ponieważ były to warsztaty kulinarne, nie mogło zabraknąć również ciekawostek związanych ze specyfiką postu i świąt w dawnych czasach. Po krótkiej wędrówce
Obiad gotowynajlepszy kontekst dla miłych spotkań. Doceniamy je szczególnie przed świętami. A na wielkanocnym stole babki po prostu nie powinno zabraknąć. Podajemy więc drugi przepis Agaty na babkę – fantastyczną na Wielkanoc, ale nie tylko. Takie ciasto zniknie raz dwa! Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru
KulinarneImpresje.plPolecam pyszną babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :) Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :) Składniki: 1 kostka margaryny
Agusiowe smakołykiWielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka
Smak mojego domuJest to zdecydowanie ciasto, które robi wrażenie na gościach, bo wydaje się bardzo "bogate". Cytrusowy smak mandarynek i budyniu fajnie równoważy smak słodkiej śmietany i czekoladowych herbatników. Polecam na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy na imieniny! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachwyci gości dla mających puszki mandarynek dla fanów cytrusowych smaków Składniki na ciasto: 6 jajek 120g cukru łyżeczka cukru
Mania Wypiekaniawypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki, ale ja bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem. Do rozwałkowania
Kuchcik gotuje