Cześć łakomczuchy! Jutro moje ulubione święto w roku, więc czas na ostatni przepis w tłustoczwartkowych klimatach. :) Zrobione kilka dni temu Cronuty trochę mnie zawiodły. Dlatego też dziś, czując niedosyt smażonych wspaniałości, nabrałem ochoty na klasyczne polskie pączuchy z różą. Delikatne, pachnące i wprost rozpływające się w ustach. Mmmm... Są po prostu bezkonkurencyjne, a kupne pączki z najznamienitszych cukierni
Food Squaretylko – jedną z najlepszych. Jako dodatek, wyłącznie – oliwa cytrynowa. Cienkie ciasto z rumianym, chrupiącym brzegiem, ciągnącą się mozzarella. Minimum dodatków z delikatną nutą cytryny, to pizza na święto… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Biała pizza z mozzarellą i rukolą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkobardzo krótki, noc bardzo długa. Zdecydowanie tego nie lubię. Moja pasja tego nie lubi. Gotowanie w sztucznym świetle i robienie zdjęć to jakaś totalna masakra. Już napisałam list do Świętego Mikołaja z prośbą o sprezentowanie mi mini studia fotograficznego tak abym w diabelskich ciemnościach mogła robić zdjęcia, takie które będą się nadawy do publikacji na blogu. Jak wiadomo, jemy oczami
ClauditteMissCookingTegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i tradycyjne pączki . Ale innych rodzajów jest bardzo wiele a jedne smaczniejsze od drugich - jest w czym wybierać! Dzisiaj pokażę Wam przepis na takie mini pączusie, które robi się błyskawicznie. Z podanej ilości składników wyszła
Smaczna PyzaDzień dobry, Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką
Chilli Czosnek i OliwaŚwięto pizzy też trza jakoś uczcić..no i proponuję pizzę, a raczej roladki pizzowe z pysznym serem korycińskim p.Czesławy Zarzeckiej ..taki ser idealnie nadaje się do pizzy lub zapiekanek. 50 dag mąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek
Moje domowe kucharzenieAnthony Gastelier przysłał nam całą skrzynkę kasztanów! Pieczemy i przypominamy sobie spacery po bulwarze Świętego Michała w to duszne majowe popołudnie w 2010 roku, gdy zataczając się niczym rower bez koła, wprost z łóżka kolegi trafiliśmy na sprzedawcę kasztanów… składniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki
GRUBY WAŁEKMoje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle
Krakowskie smaki AniWalentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci. Bo w końcu powiedzieć, że kogoś się kocha można nie tylko raz w roku i nie tylko w święto zakochanych :) Składniki na ciasto na wzorek: 2 białka 30 g masła 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin
Ciastkozercypsianka podłużna , jajko krzewiaste i bakman . Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych szczyci się mianem afrodyzjaku, co dodatkowo przysparza mu rosnącej popularności. Jako jeden z nielicznych może się także poszczycić świętem w kalendarzu obchodzonym w niektórych państwach 10 marca jako Dzień Bakmana. Biorąc pod uwagę fakt, iż cechuje go wielobarwność (odmiany w kolorze żółtym, pomarańczowym czy marmurkowych) oraz różnorodność kształtów
KUCHARNIApączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę. Co z tą Martą? Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie będzie odrobione i mamy "święty spokój". Nic bardziej mylnego. Kilka stron dalej czeka nas bowiem spotkanie z Tomkiem. Tomek jedzie do szkoły 6 przystanków. Potem idzie jeszcze 3 minuty. Ile czasu zajmuje
KUCHARNIAKiedy Panchita przyjeżdża z Chile z wizytą, udajemy się po przyprawy do malusieńkiego sklepiku w San Francisco, w którym sprzedawcą jest mężczyzna w turbanie, o wyglądzie raczej świętego męża znad Gangesu niż kupca. Jest coś tajemnego i nieuchwytnego w atmosferze sklepiku Hindusa. Po każdej wizycie wychodzimy stamtąd mając wrażenie, że nigdy tam nie byłyśmy, że zabłądziłyśmy w labiryncie własnej
KUCHARNIAsię swobodnie i lekko - po prostu czujesz, że jesteś. To nawet lepiej, że do piekarza jest kawałek drogi. Z rękami w kieszeniach wyprzedzasz cały świat - każdy twój krok jest świętem. Łapiesz się na tym, że idziesz krawężnikiem jak wtedy, kiedy byłeś mały - czyżby najważniejsze były marginesy, krawędzie rzeczy? To czas w stanie czystym - skromny łup podkradziony dniu, gdy wszyscy
KUCHARNIApachnie i smakuje naszym ulubionym "zielskiem" - czosnkiem niedźwiedzim . Moje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu
KUCHARNIAIdealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami. Rośnie - jak na drożdżach. Znika jeszcze szybciej. Świąteczny, bo chwile w kuchni, z Nimi, to przecież zawsze święto. Dziękuję Magdzie (klik) za zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż i moim towarzyszkom Asi (klik) i Asiejce (klik) za te uczucia i chwile, które nas łączą. CHLEB
KUCHARNIA