przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:511/765)

C - Wielkanocny żurek 175

Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce  z  grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych  grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryba po grecku 763

Jeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5  dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis

Monia miesza i gotuje
Kremowa zupa z pora 183

Przyszła pora na pora a tak właściwie na zaprezentowanie produktów  Sonko , które przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i chrupiąca maca jako dodatek do kremowej zupki z pora. Maca jest to chleb przaśny znany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez użycia zakwasu. SONKO maca tradycyjna wypiekana jest według prastarej receptury, bez dodatku soli

Monia miesza i gotuje
Jarmark Dominikański 2013 – relacja 175

kupujemy w ciemno, co mnie bardzo cieszy, gdyż nie zawsze jestem zdecydowana, co chcę, szczególnie, gdy widzę coś nowego. Owszem jarmarki organizowane są także w Warszawie, główne przed świętami, jednak ten w Gdańsku wygrywa ze wszystkimi. Ilość stoisk i jego różnorodność zachęci pasjonatów wielu dziedzin: wspomnianych wyżej kucharzy, smakoszy alkoholi, szafiarki, zbieraczy staroci lub obrazów etc. Teraz natomiast zapraszam

Fabryka pomysłów
Rozwiązanie zagadki 135

Zgodnie z naszą obietnicą dziś dowiecie się co powstało z produktów przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając

cookpl
kanelbullar- cynamonowe bułeczki 132

roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez 20 minut. Zapach jaki unosi się podczas ich pieczenia rozpływa się po całym domu, który pachnie zbliżającymi się świętami ;). PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże

cookpl
Miś 125

Dziś swoje święto obchodzi zabawka która każde dziecko posiada, posiadało. Tak dziś jest święto pluszowego misia. Z tej to też okazji słodkie ciasteczka do kawy w sam raz. PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu

cookpl
Mikołajki!! 132

Witajcie dziś dzień św. Mikołaja, który kojarzy nam się ze słodyczami i jest małą namiastką Świąt Bożego Narodzenia. U nas w domu nie odbywa on się bardzo hucznie, ale planujemy piec dziś świąteczne pierniki. Ten dzień idealnie się do tego nadaje ;) W tym roku wraz z innymi blogerami braliśmy udział w akcji Mikołajkowej organizowanej przez  ilovecooking92.blogspot.com  . Jakiś

cookpl
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 199

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Po świętach w każdym domu zapewne zostają jakieś bakalie, a przed końcem roku wypada posprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady

Delicious Titbits
Bigos staropolski – tradycyjny 2205

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‚soczku’ z bigosu :)) Niektórzy do niego dodają jeszcze suszone śliwki, ale u nas prawie nikt za nimi nie przepada, więc robimy bigos bez […] The post Bigos staropolski

Kulinarne Przeboje
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1043

Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy? Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p Składniki Buraki 2kg Bulion warzywny 1,5l Czosnek 1 ząbek Liść laurowy Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna Ziele angielskie 2 ziarna Ocet 2 łyżeczki Sól do smaku Cukier Suszony grzyby opcjonalnie Majeranek opcjonalnie Wykonanie: Buraki obrać, […] The post

Kulinarne Przeboje
Babeczki z mikrofali 200

Witamy Dawno nas tu nie było, ale załatwialiśmy sprawy związane z tym aby Ada mogła się do mnie przeprowadzić (do Holandii). Dlatego już po rodzinnych świętach Wielkanocnych w rodzinnej atmosferze, jedziemy razem do Holandii budować naszą nową, wspólną przyszłość. Dziś chcemy Wam pokazać jak szybko i prosto można przyrządzić coś szybkiego bez użycia piekarnika. Potrzebna będzie nam jedynie

cookpl
Poffertjes 396

małe naleśniki podobne do amerykańskich Pancake, lecz o wiele mniejsze. Dlatego do ich przygotowania jest potrzebna specjalna patelnia lub maszynka. Poffertjes są często spotykane  na różnego rodzaju targach świętach, a w sklepie można kupić gotowe naleśniki czy gotowe masy do ich przygotowania. My postanowiliśmy przygotować je samodzielnie. Składniki : 250 g mąki pszennej,  50 g cukru, dla lubiących

cookpl
Kransekake 241

zarumienią od razu wyciągamy, ponieważ zbyt długie pieczenia utwardzi krążki i będzie można sobie zęby na nich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny

Pudełko rozmaitości
makowe roladki w masie serowej 186

składniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia