Pyszna sałatka śledziowa, lekko ostrawa dzięki musztardzie przełamana słodko - kwaśnym smakiem cytryny i suszonych śliwek. Idealna przekąska, nie tylko na Święta. Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w paski 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny
Zasmakuj Kuchniświątecznym stole nie może też zabraknąć ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru
Ala piecze i gotujepozwolić sobie na wielki kawał takiego ciacha. Sama przyznam, że jest świetne i kusi swoim obłędnym aromatem. Dodatkowo jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Skoro zbliżają się święta - upiekłam je w wersji korzennej i mam nadzieje, że wielu osobom przyda się ten przepis. Zresztą jest uniwersalny i sprawdzi się o każdej porze roku, a nikomu nie przyjedzie
Di gotujeCoraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki
Podróż w kulinariaMakowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem
Poezja smakuObok makowca, sernika i keksu, zróbcie w tym roku dodatkowe... Artykuł ŚWIĄTECZNE MUFFINY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym
FitKotautorstwa Joanny Tołłoczko wydanej przez Wydawnictwo REA-SJ . Zainteresowanych bardziej detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta . Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis
Grunt to przepis!Przekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład
Relaxtimedawkę witaminy B1 , odpowiedzialnej za regulację metabolizmu oraz magnezu, witaminy B6 i kwasu foliowego , które zadbają o nasz układ krwionośny i nerwowy. Zatem rozkoszujmy się nimi w święta NA ZDROWIE ! (tylko z umiarem jak wszystko
Vroblewska-fitlifeodchodziły na dalszy plan. Pytam dlaczego? takie pyszne śledziki nie zostały zrobione zaraz? Śledzie są aromatyczne, obłędnie pachnące czosnkiem i po prostu pyszne. Zachęcam do zrobienia jeszcze na święta bo potrzebują zaledwie 2 dni aby się zmacerować. Działamy? Bosmańskie śledziki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię złożyło, że w tym roku zrobiłam ich aż 22 ! Oczywiście nie tylko dla siebie, chociaż jakbym chciała stworzyć piernikową wioskę, to zdecydowanie by mi się to udało :) Święta są dla mnie magicznym czasem, mimo tego, że nie jestem już dzieckiem. Uwielbiam piec, a przygotowywanie świątecznych słodkości daje mi bardzo wiele radości. Cieszę się też, kiedy widzę zadowolenie
charlotte gotujestworzyć swoją ulubioną kombinację. Ten zrobiłam na życzenie Dominik i muszę przyznać, że udał się wspaniale. Jedynie dekorowanie wyszło mi nieco koślawo, ale trening czyni mistrza. Na święta piekę kolejny tort! :) Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki, więc idealnie nadaje się do tortów. Upuszczenie
Cooking MonsterBardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka, które zawsze na święta piekła moja babcia. I teraz gdy jej już z nami nie ma ja wraz z mamą kontynuujemy tradycję ich pieczenia. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 250 g margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany
Zainspirowana w kuchni