WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki na warstwę jasną: 200 g śledzi w oleju, 2 średniej wielkości ogórki konserwowe, małe jabłko, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Składniki na warstwę ciemną: 3 małe buraki (ugotowane), sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, cukier, łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski(...)Semco. Przygotowanie: Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku. Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę. Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam
JejKuchniaZapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie z oleju podane z czerwoną cebulą. Tak przygotowany śledź jest bardzo smaczny i delikatny. Śledzie w czerwonej cebuli wato umieścić w słoiku i trzymać na specjalne okazje
AniaGotuje.plwodach wolno płynących, większość z nich pochodzi z hodowli. Jest to ryba, której nie powinniśmy się obawiać, choć jego produkcja jest duża, to nie wpływa to na jego jakość. Śledź – jest to ryba tłusta bogata w kwasy omega-3, zawiera ona witaminy E, D (nawet 10 razy więcej niż mleko) oraz B, fosfor, wapń, potas, żelazo, selan. Na rynku dominują(...)śledzie z Atlantyku, gdzie nie ma problemu nadmiernej ilości dioksan. Powinniśmy raczej unikać śledzi z wybrzeży Szkockich oraz Szetlandów. Miruna – jest ona kojarzona z dorszem, jednak jest ona od niego o wiele zdrowsza. Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3. Mintaj – od innych ryb różni go przede wszystkim wysoka zawartość fosforu, niestety ma on 3 razy mniej
Dajetsobie świątecznego stołu. Tym razem chcieliśmy podzielić się z Wami przepisem na super smaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule(...)godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo rzadka, część zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier
Kuchnia od dwojgagrecku :) Na jego przygotowanie potrzeba niewiele czasu i minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko na słodko! ;) Fajne jest to, że pomimo tylu różnic, nawet(...)kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen! Składniki: 400 g śledzi solonych 2 cebule słoik (200 g) łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć
zadanie-gotowaniesałatka stanowiła jego najciekawszy element. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżeczka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 pęczek koperku (lub 1/2 jeśli duży) po szczypcie cukru i soli Wykonanie: Śledzie oczyścić z zalewy i pokroić w większą kostkę. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę. Ogórek i szalotkę pokroić w drobniejszą kostkę. Wymieszać śmietanę z majonezem, chrzanem, solą, cukrem oraz posiekanym koperkiem. Sos delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami
zadanie-gotowanieredakcja wybrała do gazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna..... Składniki: 3 śledzie matjasy 3 buraczki 1 marchewka 1 jabłko pół cebuli majonez sól pieprz Na zalewę ok 0.5l wody 6-7 łyżek octu 10% Cebula pokrojona w plastry 2 listki laurowe(...)ziela angielskie Przygotowanie: Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin,po tym czasie wkładamy je na noc (można dłużej)do zalewy . Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie wyjęte z zalewy
Swojskie jedzonkoDziś zapraszam Was na pyszną imprezową sałatkę śledziową z jajkiem . U nas to hit każdego spotkania czy przyjęcia. Wielbiciele śledzi na pewno będą zachwyceni. Ja osobiście nigdy nie umiem przejść obojętnie obok śledzia. Uwielbiam je właściwie od pierwszego dnia, w który je spróbowałam. Może dlatego, że podobno śledzie wytwarzają specjalny hormon – serotoninę, znany również jako hormon szczęścia A może
Słodkie okruszkiRozkosznie chrupiąca i słodka skóra wprowadziła mnie w błogostan. Nie wiem, jak mam to wytłumaczyć, bo tego trzeba po prostu spróbować! Śledzik nie tylko na zagrychę Na myśl o śledziach niektórzy dostają gęsiej skórki, a innym cieknie ślina. Ja znajduję się gdzieś pomiędzy. Nie przepadam za nachalnym śledziowym smakiem, ale jeśli jest fajnie skomponowany z dodatkami, to potrafi mnie(...)zachwycić. Tutaj został on potraktowany bardzo świeżo: znajdziemy na talerzu koper, chrzan, gorczycę, czy olej lniany, zaś sam śledź jest bardzo delikatny i wprost rozpływa się w ustach. To naprawdę fajna zakąska. Szczególnie na chłodniejsze dni. Tatar myśliwego Do tatara długo dorastałem, jednak prześcigające się w jego serwowaniu wrocławskie restauracje sprawiły, że jest to jedna z moich ulubionych przystawek, którą
Food Squarematjas z oleju 2 średnie ogórki kiszone mała cebulka 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki soli i pieprzu szczypiorek Przygotowanie: Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej, żeby były takiej samej wielkości jak kawałki śledzi. W małej miseczce(...)mieszamy majonez razem z olejem, solą i pieprzem. W większej misce mieszamy śledzia z warzywami a następnie mieszamy razem z sosem majonezowym. Gotowy tatar posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki 4 marynowane śledzie 1 jabłko łyżeczka majonezu kieleckiego 2 łyżki chrzanu - kieleckiego sól, pieprz do smaku 250 ml śmietany Przygotowanie Śledzie pokroić w dowolne kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Śmietanę połączyć z chrzanem i dodać do śledzia z jabłkiem.. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe Smacznego
Gaździnka warzyDania, które kiedyś jadło się w tej samej formie, można podać inaczej. U mnie tak jest ze śledziami - nigdy ich nie ubiłam, choć ich nie jadłam, jednak kiedy raz spróbowałam i poznałam, jak duże jest pole do popisu, jeśli chodzi o ich przygotowanie, co roku kombinuję ze smakami. Składniki (porcja dla 4-6 osób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych(...)miodu nie należy gotować) i dopraw solą. Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być ostrawy, słodki i lekko słony. Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc. /przepis Agnieszki Maciag
Anioły w kuchninastępnie zimną wodą.Ta procedura jest bardzo ważna.Cebula będzie lekkostrawna.Oczywiście nie mieszamy cebul ze sobą. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest małe, dajemy dwa jabłka. Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paseczki-kęsy.dodajemy do niego ziemniaki, połowę kosteczek z jabłka,białą cebulę, jogurt zmiksowany z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jabłko oraz żurawinę(...)sól i pieprz ziołowy do smaku. Mieszamy i odkładamy w salaterkach obydwie warstwy do lodówki. Najlepiej na noc. Na drugi dzień przygotowujemy półmisek i wykładamy obok siebie na przemian- śledź-buraczki-śledź itd Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem lub jak kto woli,natką pietruszki. Nakładamy na talerz, gdzie mieszamy obydwie warstwy ze sobą. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnischodzi jak ciepłe bułeczki. W wykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas 2 niewielkie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone(...)majonezu i 1 łyżki jogurtu greckiego ewentualnie sól, pieprz Matjasy wymoczyć: zalać zimną wodą, wstawić do lodówki na noc żeby woda wyciągnęła sól. Dla mnie to najważniejsza część obróbki śledzi - słabo wymoczone będą potwornie słone a to zabije pozostałe smaki. Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać i pokroić na kostkę ok 1 cm. Śledzie odsączyć z wody
Ze smakiem bez glutenuproponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ... żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię od lat. Dzięki czemu mogę spróbować wszelkich potraw(...)znalazły się tam produkty węglowodanowe jak ziemniaki, ryż czy makaron lub kukurydza... Podobnie w farszu do jajek - jeśli ktoś tak praktykuje. Przygotowując śledzie pomijamy np. rodzynki - kiedyś była to moja ulubiona potrawa: śledź w oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej
Dieta Rozdzielna i Zdrowie